62-години от построяването на Берлинската стена: Каква е равносметката?

През 28-те години до падането на Стената през 1989 г. край нея загинаха най-малко 140 души
Обновена: 13 авг 2023 22:39 | 13 авг 2023 21:35, Йоана Цонева
83

Берлин и околностите му отбелязват днес 62-рата годишнина от построяването на Берлинската стена, отдавайки почит на всички жертви на бившия източногермански режим на граничен контрол, предаде ДПА.

На няколко обществени прояви по протежение на бившата граница, която на 13 август 1961 г. физически раздели Берлин на Източен и Западен, представители на германската политика и общественост си спомнят за хората, които са загинали или са били убити, опитвайки се да избягат от твърдолинейния комунистически режим в Източна Германия.

Годишнината припомня също така как продължилото десетилетия наред разделяне е разделило и много семейства и е ограничило сериозно свободата.

"Стената разкъса семейства и приятелства, изтръгна хората от корените им и доведе до невероятно много страдания", каза днес премиерът на германската провинция Тюрингия Бодо Рамелов, която в миналото е била част от комунистическия Изток.

Мислите ми са насочени към всички онези, "чийто стремеж към свобода доведе до шпиониране, преследване и изключване или лишаване от свобода", каза Рамелов.

Наред с планираната възпоменателна служба в Параклиса на помирението в Берлин, ръководителят на финансовата служба на града Щефан Еверс ще положи венец от името на градската управа пред мемориала на стената при "Бернауер щрасе", близо до известния берлински парк "Мауерпарк".

Ще бъде почетена и паметта на 18-годишния Петер Фехтер, застрелян от източногермански граничари и кървял до смърт до стената през август 1962 г., една година след построяването на Берлинската стена. От западната страна на стената тогава се събрали тълпи от хора, но те не могли да помогнат на Фехтер, тъй като той паднал от източногерманската страна и граничарите там не му помогнали.

Снимка: БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ленин пише, че когато управляващите не могат да удържат властта в държавата, отвличат вниманието на населението чрез военна агресия зад граница. Кремъл точно това направи. За да предотврати нарастващото недоволство от некадърното управление: затвориха 23 000 фалирали индустриални предприятия и превърнаха Русия в бензиностанция. Нападнаха Украйна, и заплашват Полша, балтийските републики и т.н. Останалото е пропаганднаПОМИЯ. 137 държави се обявиха срещу болните им амбиции.
69
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До Христо Христовпич, спри да пиеш и си махни алфа и скат от листата с каналите на кабеларката
68
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
твоето лице коги 2023 година проруско комунярско мсатско клонингче отбелязва не събарянето, а построяването на берлинската стена. читалище. закривайте и мерш да вардите паметника на братята освободители от фашизко ропство
67
0
 
0
 
! Отговори
До Христо Христов преди 8 месеца
Така така! отказва казваш! И след това стена казваш! Та това ли казваш или пак се обърка! :)))))))))))))))))))))))))))))))) Инак ти кажи за тия дето искат да избягат от изток на запад! щото за тях нищо не казваш! Явно си путинит! само се чудя защо? Добре ли ти се плаща?
66
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Факт е, че Австрия се обедини 1956г, а германия два пъти отхвърли подобни предложения на СССР (първото по времето на приятеля на немския народ - Сталин).
65
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 65 "... само година след оправията на рашистан по техните земи!" - грешка. Берлинските комунисти искат построяване на стената паралелно с изграждане на границата между двете германии, някъде 1948-49 година. Сталин отказва.
64
1
 
5
 
! Отговори
До Христо Христов преди 8 месеца
ей поредните путиниски ЛЪЖИ! построяването на стената е в следствие, че над 90% от хората в източна германия са искали да идат на запад! само година след оправията на рашистан по техните земи! Но тази тенденция се запазва и след построяването на стената! Като факт е, че десетки хиляди източно германци са се опитали да минат през стената в посока запад! А НИ един в обратната! Фактите са си ФАКТИ!!!
63
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
А разделението на Източна и Западна германия през 1948г. е следствие от неспазване на договорките между страните победителки от страна на западните съюзници. Факт.
62
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Да припомня, че стената се дължи на лицемерния Запад и най-вече на "бащата на немската република" Конрад Аденауер, два пъти отхвърлил предложенията на СССР за обединението на германия... както и на западните немци, които са го подкрепяли. Факти.
61
2
 
1
 
! Отговори
Комне преди 8 месеца
Комунистическия режим беше добър. На берлинската стена беше забранено преминаването от източен към западен и се стреляше на месо. В Западен Берлин нямаше такива правила - който искаше, можеше да премине свободно в Източен Берлин. Защо ли никой не искаше, толкова хубаво бе там. Вечерен час, глад, военен режим - само хубави неща, НАЛИ КОСТАДИНЕ?
60
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Източногерманците се опитваха по всякакъв начин да бягат - вкл. през България в Турция. Даже и филм създадоха - "Граница". Защо не напишете колко източногерманци са застреляли нашите граничари? И в крайна сметка потърси ли им впоследствие някой отговорност за това или всичко мина под знаменателя - такива бяха времената?
59
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Стената е била построена да спре бягащите от комунизма хора. Защото всички способни инженери, учени, преподаватели и хора с други специалности просто са преминавали от ГДР в ФРГ, просто са отивали в Западен Берлин, където им се е плащало повече за същата работа. ГДР е рискувал да остане без специалисти. Затова са решили да ги спрат с методите на диктатурата - като ги затворят. През годините в ГДР са измислили какви ли не начини да преодоляват Стената. За съжаление мнозина са намерили смъртта си.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ой милите, загрижили се те под чий чехъл била Германия. Бедните Германия, Япония и Южна Корея. Под американски чехъл е толкова зле. Всички българи на гурбет в Северна Корея, Приднестровието и Беларус.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не помня кой го бе казал точно : "Демокрацията не е идеална , но поне не ни се е налагало да строим стена за да държим гражданите си в страната !" . Толкова относно равносметката за стената , само в България още има хора помнещи с умиление за режим който разделя семейства ,убива по границите , ;съди и убива за несъгласие с политиката на партията , праща танкове да потушават студентски протести (и това е само върхът на айсберга)
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Aми Германия в момента е изцяло под чехъла на краварите.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Равносметката е, че Германия още е окупирана страна познайте кой има стотина военни бази там.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абе незнам как ги пускате тия за бай радой - ама той си живееше до кино плиска в голям апартамент - може да отидете да го видите - и в сладкарницата до плиска ръсеше мъдрости пред студентите - отсреща бяха общежитията - и никой не се сети да го вкарва в затвор или лагер- спомням си една за нашите мацки - европа ви даде култура да хванете африка за к-ра- е сега не върви - направиха ни африканци
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
бай тодор искал да сме 16 република - днешните ни направиха африканска колония на вашингтон
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
47 години от построяването на първите два блока от аец козлодуй- 1975 година - 30 години след свалянето на фашистката власт-за 33 години от 90 година неможем само да опаковаме панелните квартали дето ги построи бай тодор от 1970 до 1985 година - и кльопате *** произведени незнам къде- половината от трудоспособното население се измете от страната- най обикновени бежанци- ее и сега ще затрият страната за да им разрешат безвизов за сащ - когато вече няма да има българия- честито
51
8
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Руският мир е толкова "прекрасен",че трябва да се огражда с бодлива тел и да го пазят граничари с автомати.