ЕК въвежда мерки срещу недостига на лекарства

Определили са основните медикаменти, застрашени от недостиг
25 окт 2023 17:45, Стела Стоянова
13
ЕК въвежда мерки срещу недостига на лекарства
Снимка Ройтерс

Европейската комисия прие редица мерки, след като през изминалата зима Европа се сблъска със сериозен недостиг на лекарства, включително антибиотици. Органът за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) са определили основните антибиотици, включително педиатричните, за които предвиждат риск от сериозен недостиг преди зимата.

Въведени са мерки за осигуряване на наличността на тези антибиотици, предаде БГНЕС.

ЕК ще създаде доброволен европейски механизъм за солидарност по отношение на лекарствата, така че когато дадена държава-членка се нуждае от определено лекарство, тя да сигнализира за това на останалите, които могат да реагират, като преразпределят лекарството от наличните си запаси.

До края на годината ще бъде изготвен и списък на основните лекарства за целия ЕС. Този списък ще бъде първата стъпка в анализа на веригата за доставки на избраните лекарства, който ще бъде извършен до април 2024 г. и ще покаже къде са необходими допълнителни действия.

Еврокомисията взе и решение държавите-членки да могат да използват регулаторни дерогации, за да гарантират, че лекарствата достигат своевременно до пациентите, включително удължаване на срока на годност или бързо разрешаване на алтернативи.

До началото на 2024 г. ще бъдат публикувани насоки за обществените поръчки за лекарства, за да се засили сигурността на доставките. Ще бъдат направени съвместни обществени поръчки за антибиотици и лекарства, използвани при лечението на респираторни вируси за следващата зима.

В дългосрочен план, за да диверсифицира източниците на доставки и да стимулира и модернизира производството на основни лекарства, Комисията предвижда създаването на Алианс за основни лекарства, който да започне да функционира в началото на 2024 г.

По този начин националните органи, промишлеността, представителите на гражданското общество, Комисията и агенциите на ЕС ще могат да координират на равнището на Съюза действията, насочени към противодействие на недостига на лекарства и преодоляване на уязвимостта на веригата за доставки. Работата на този съюз ще се съсредоточи върху определени основни лекарства, които са най-застрашени от недостиг и имат най-голямо въздействие върху здравните системи.

През първата половина на 2024 г. Комисията ще разработи общ стратегически подход за натрупване на запаси от лекарства с цел предотвратяване и смекчаване на недостига, в сътрудничество с държавите-членки.

Ще бъдат създадени и стратегически партньорства с трети държави за производство на основни лекарства, които да отразяват местните европейски и световни изисквания и нужди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Голямо съвпадение, ЕС въвежда мерки срещу недостига на лекарства, липса на лекарства в Бг, е- рецепти и опашки от всички възрасти, и нерви, и връщане на пациенти, е кой колко ще се лечи с доктор или сам, ами това е положението като с пръстовия отпечатък.:))
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко на земята има своята цел, всяка измислена от доктора болест - лекарство, която да я излекува, а всеки човек - предназначение....
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз си правя лекарствата сам, понеже имам стари рецепти, останали записани от моите деди....
6
1
 
6
 
! Отговори
ЕС дерогация преди 6 месеца
Липсата на лекарства е мярка за намаляване на населението.
5
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Ко праи британското знаме на снимката?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бг произвеждаше всички лекарства, е спряха ги. Китай и Индия са производителите, всяка страна може да си закупи нужното, без централизиране от ЕС. Преди нямаше недостиг, почнат ли регулациите, почва и недостигът. От свободно движение на хора, капитали и стоки в ЕС какво стана, само регулации. Ама Шенген няма, така че...
3
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Аз от две години пиша, че ще има единна ЕС купонна система, но европеидните про'с'таци не вярват. ЕС вече е като България през 1990г.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички съставки ги прави чичко Китай.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хаха. Ама и лекарствата ли управлява Европейската комисия. Човек започва да се чуди каква точно е мисията на местните правителства по държави. То си е направо корпорация това ЕС.