Всеобхватен и безмилостен: Расизмът в Европа се увеличава

45% от чернокожите са били подложени на тормоз
Обновена: 26 окт 2023 22:04 | 26 окт 2023 22:00, Нели Христова
160
Всеобхватен и безмилостен: Расизмът в Европа се увеличава
Снимка: БГНЕС

Расизмът е "всеобхватен и безмилостен" и се разраства в Европа, като почти половината от чернокожите в държавите-членки, анкетирани от ЕС, съобщават за дискриминация, от словесното насилие над децата им до блокирането им от наемодателите да наемат жилища.

Във всяка сфера на живота, от училищата до пазара на труда, жилищата и здравеопазването, проучване на агенцията за правата на ЕС сред хора от африкански произход установи високи нива на дискриминация, като едни от най-лошите резултати са регистрирани в Австрия и Германия, където далеч десните партии са във възход.

Проучването на 6752 души от африкански произход в 13 страни – Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Швеция – установи, че 45% са били подложени на расова дискриминация, увеличение с шест процентни пункта от 39% през 2016 г.

В Австрия и Германия трима от четирима от анкетираните (72% и 76%) казват, че са се чувствали дискриминирани през последните пет години, спрямо половината (51% и 52%), когато същият въпрос беше зададен през 2016 г.

Антиимиграционната Alternative für Deutschland стана третата по големина партия в Германия, както и най-голямата опозиция след федералните избори през 2017 г. и нейното влияние нараства.

Политик от AfD беше избран на поста областен администратор, еквивалент на кмет, в Германия за първи път през юни, като по-скорошни изборни триумфи в западната част на страната я накараха да се опише като "голяма общогерманска "партия".

В Австрия Партията на свободата (FPÖ), основана през 1956 г. и за първи път ръководена от бивш нацистки служител и офицер от SS, води в социологическите проучвания преди общите избори догодина, които се очаква да спечели.

Майкъл О’Флахърти, директор на Агенцията на ЕС за основните права, която съветва Европейската комисия относно политиката, каза, че резултатите на доклада в ЕС са "срамни".

Той призова всички страни от ЕС да съберат данни за равенството, включително за етнически или расов произход, в опит да се заеме с проблема. Поради чувствителност, произтичаща от Втората световна война, Германия, за разлика от Обединеното кралство, не събира данни от преброяването на расово или етническо многообразие.

О’Флахърти каза: "Шокиращо е да не видим подобрение от последното ни проучване през 2016 г. Вместо това хората от африкански произход са изправени пред все по-голяма дискриминация само заради цвета на кожата си."

"Расизмът и дискриминацията не трябва да имат място в нашите общества. ЕС и неговите държави-членки трябва да използват тези констатации, за да насочат по-добре усилията си и да гарантират, че хората от африкански произход също могат да се ползват свободно от правата си без расизъм и дискриминация", каза той.

Твърди се, че расизмът, разкрит от агенцията, засяга ежедневния живот на хората. Всеки четвърти (23%) от анкетираните казва, че собственик на частен имот им е попречил да наемат жилище поради техния расов или етнически произход.

Една четвърт (23%) от чернокожите хора са посочили, че някой е направил обидни или заплашителни коментари към детето им лично поради техния етнически или имигрантски произход. Почти двама от петима родители в Ирландия (39%), Германия и Финландия (и двете по 38%) и Австрия (37%) съобщават за подобни преживявания.

В изследваните страни е установено, че младите хора от африкански произход са три пъти по-склонни да напуснат училище преждевременно в сравнение с общото население.

Всеки четвърти (26%) от анкетираните казва, че е бил спиран от полицията през петте години преди проучването. Сред тях около половината (48%) характеризират последното спиране като расово профилиране.

Средният дял на чернокожите, които казват, че смятат, че са били жертва на етническо профилиране от полицията, се е увеличил в изследваните страни от 41% през 2016 г. на 48% през 2022 г., когато е направено последното проучване.

Установено е, че средно равнището на заетост сред хората от африкански произход на възраст от 20 до 64 години (71%) е подобно на това на общото население (73%) от същата възрастова група. Но почти една трета (32%) от анкетираните са работили в "елементарни професии" в сравнение със средно 8% за общото население във всички 27 държави-членки на ЕС.

Почти една трета (30%) от заетите хора от африкански произход имат временен договор. Твърди се, че този дял е три пъти по-голям от този на общото население в ЕС (11%). Чернокожите хора също се оказаха непропорционално по-качествени усъвършенствани за длъжностите, на които са работили. Установено е, че една трета (35%) от чернокожите с квалификация на университетско ниво са с професии с ниска или средна квалификация в сравнение с 21% за общото население.

Респондентите в проучването на ЕС са или родени в страни от Субсахарска Африка, или са потомци на имигранти с поне един родител, роден в Субсахарска Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
до114 преди 5 месеца
Случаен ли е тогава расизма на Австрия към българи и румънци за Шенген?!ХаХа.. расизма на Австрия към българи и румънци !!! (без Шенген)
117
0
 
4
 
! Отговори
Ива преди 5 месеца
една много проста истина - аз имам право да реша как да живея и с кого - това е и основната точка на една държава. Никой няма право да ми казва аз кого и как да възприемам - от както човечеството съществува има прости закони на природата и те винаги побеждават - аз и на запад бях и мога да ви кажа, че хич не им искам многообразието... Колкото по-хомогенно едно общество, толкова по спокойно е.Забравих да спомена че африка е много по-голяма от европа и имат място за много държави - да работят там
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам за Румъния. Но България пази зле границата на ЕС с Турция. Няма правосъдна реформа. Управляват ни тарикати с нулев авторитет в ЕС. Не можем да се сърдим на австрийците /и нидерландците/, че не ни искат в Шенген към днешна дата. И няма да ни искат, докато всякакви МПСта с емигранти щъкат из страната. Всеки ден залавят по един бус. А колко не залавят? К'ъф Шенген, к'ви пет евро? Анонимен
115
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До ЬЬЬ/122 "Европа ще стане мюсюлмански континент,а това е крайно неприемливо." - за 85те % у нас, гласуващи за про-европейски партии, Е приемливо. Какво ревеш?!
114
1
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 5 месеца
Към хората от африкански,арабски или друг мюсюлмански произход,които искат да имат същите права като другите в съответната държава,но без да спазват законите им, като образуват свои общности,концентрирайки се в квартали с други правила и ред няма как да не се възпроизведе расизма,защото както е тръгнало Европа ще стане мюсюлмански континент,а това е крайно неприемливо.
113
0
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 5 месеца
Какво очаквахте да се случи след цялата насилствено прокарана толерантност към групи хора които идват да живеят на гърба на европееца!
112
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най Бруталният Расизъм е към Източно Европейците България, Румъния. В този Ултра Расизъм участват управляващите ЕС Марионетки На Хазарският Ром Джорш Сорос
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
''Антиимиграционната Alternative für Deutschland''....Да,ама не!Тази партия на е анти-имиграционна,не само в редиците си има и негерманци по рождение,а израсли и станали немски граждани във ФРГ имигранти,а товa е партия просто искаща доброто на ФРГ.Както и всяка друга партия във ФРГ. Анкетата не е с партийна насоченост,а показа усещания у чужденците.Е,да не забравяме и категорията дето все са онеправдани де от БЛМ -ците ;;;;
110
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колкото повече ни се натрапват хора дето не им е мястото тука толкова повече няма да са понасяни. Като онзи закон на Нютон за действието и противодействието.
109
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не че нещо ама ако Хитлер беше спечелил войната сега щеше да има световен мир.
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Незнам за расизъм, но толерантността към всякакви скакалци приключва. Търпението на евпропееца да хрантути и помага си има граници, още повече че налазилите Европа идват само за да източват соц. система. И подкрепата към партии, които не искат "скакалци" ще се увеличава! И това, НЕ Е расизъм!
107
0
 
6
 
! Отговори
смях преди 5 месеца
това беше предначертано с т.нар *** политика. Обратното на нея е краен национализъм, расизъм и шовинизъм. В тая мътна водя се ловят най-големите риби.
106
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Случаен ли е тогава расизма на Австрия към българи и румънци за Шенген?! Бойкот на австрийските магазини и бензиностанции! Малко достойнство поне!
105
0
 
12
 
! Отговори
МИ Я ИДЕТЕ В КИТАЙ преди 5 месеца
ДА ВИДИТЕ : ЩЕ ВИ ТРЕТИРАТ КАТО БЯЛ , ТРЕТА РЪКА...
104
0
 
11
 
! Отговори
Дръжки преди 5 месеца
Нищо подобно няма в посочените Германия и Ирландия. НПО-тата надават писък по поръчка.
103
0
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 5 месеца
Всеобхватно и безмислостно - ориенталското нашествие към Европа се увеличава.
102
1
 
17
 
! Отговори
Ади Х преди 5 месеца
Напълно нормално е расизма все още повече да се увеличава, като 80% от хората с различен цвят на кожата и с различни морални ценности от европееца са на помощи и не се къпят. Само точат държавите и оставят *** след себе си.
101
0
 
23
 
! Отговори
Всичко е за пари преди 5 месеца
Цялата тая дандания е заради едни солидни обезщетения дето ги получават тънкообидните цветнокожи. Добре позната и много използвана схема за точене на пари от търтеите. Ами щом са с толкова лесно нараними чувства, защо не се върнат в родината си ? Там всички са с тяхната боя? Няма расизъм. Всъщност всички тези "расови обиди" са на ЛИЧНА ОСНОВА и са насочени винаги към един човек а не към цялата раса. Защо трябва да се смята за расизъм ако нарека един неграмотен и проССт човек от Африка - гл0пак ?
100
0
 
18
 
! Отговори
МИ РАСИЗМА СИ Е преди 5 месеца
ЗАЛОЖЕН В ХОРАТА. ЧЕРНОКОЖИТЕ СА СЪЩИТЕ РАСИСТИ. АЙДЕ МАРШ
99
0
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 5 месеца
Имали Кимюр в Европа!