Всеобхватен и безмилостен: Расизмът в Европа се увеличава

45% от чернокожите са били подложени на тормоз
Обновена: 26 окт 2023 22:04 | 26 окт 2023 22:00, Нели Христова
160
Всеобхватен и безмилостен: Расизмът в Европа се увеличава
Снимка: БГНЕС

Расизмът е "всеобхватен и безмилостен" и се разраства в Европа, като почти половината от чернокожите в държавите-членки, анкетирани от ЕС, съобщават за дискриминация, от словесното насилие над децата им до блокирането им от наемодателите да наемат жилища.

Във всяка сфера на живота, от училищата до пазара на труда, жилищата и здравеопазването, проучване на агенцията за правата на ЕС сред хора от африкански произход установи високи нива на дискриминация, като едни от най-лошите резултати са регистрирани в Австрия и Германия, където далеч десните партии са във възход.

Проучването на 6752 души от африкански произход в 13 страни – Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Швеция – установи, че 45% са били подложени на расова дискриминация, увеличение с шест процентни пункта от 39% през 2016 г.

В Австрия и Германия трима от четирима от анкетираните (72% и 76%) казват, че са се чувствали дискриминирани през последните пет години, спрямо половината (51% и 52%), когато същият въпрос беше зададен през 2016 г.

Антиимиграционната Alternative für Deutschland стана третата по големина партия в Германия, както и най-голямата опозиция след федералните избори през 2017 г. и нейното влияние нараства.

Политик от AfD беше избран на поста областен администратор, еквивалент на кмет, в Германия за първи път през юни, като по-скорошни изборни триумфи в западната част на страната я накараха да се опише като "голяма общогерманска "партия".

В Австрия Партията на свободата (FPÖ), основана през 1956 г. и за първи път ръководена от бивш нацистки служител и офицер от SS, води в социологическите проучвания преди общите избори догодина, които се очаква да спечели.

Майкъл О’Флахърти, директор на Агенцията на ЕС за основните права, която съветва Европейската комисия относно политиката, каза, че резултатите на доклада в ЕС са "срамни".

Той призова всички страни от ЕС да съберат данни за равенството, включително за етнически или расов произход, в опит да се заеме с проблема. Поради чувствителност, произтичаща от Втората световна война, Германия, за разлика от Обединеното кралство, не събира данни от преброяването на расово или етническо многообразие.

О’Флахърти каза: "Шокиращо е да не видим подобрение от последното ни проучване през 2016 г. Вместо това хората от африкански произход са изправени пред все по-голяма дискриминация само заради цвета на кожата си."

"Расизмът и дискриминацията не трябва да имат място в нашите общества. ЕС и неговите държави-членки трябва да използват тези констатации, за да насочат по-добре усилията си и да гарантират, че хората от африкански произход също могат да се ползват свободно от правата си без расизъм и дискриминация", каза той.

Твърди се, че расизмът, разкрит от агенцията, засяга ежедневния живот на хората. Всеки четвърти (23%) от анкетираните казва, че собственик на частен имот им е попречил да наемат жилище поради техния расов или етнически произход.

Една четвърт (23%) от чернокожите хора са посочили, че някой е направил обидни или заплашителни коментари към детето им лично поради техния етнически или имигрантски произход. Почти двама от петима родители в Ирландия (39%), Германия и Финландия (и двете по 38%) и Австрия (37%) съобщават за подобни преживявания.

В изследваните страни е установено, че младите хора от африкански произход са три пъти по-склонни да напуснат училище преждевременно в сравнение с общото население.

Всеки четвърти (26%) от анкетираните казва, че е бил спиран от полицията през петте години преди проучването. Сред тях около половината (48%) характеризират последното спиране като расово профилиране.

Средният дял на чернокожите, които казват, че смятат, че са били жертва на етническо профилиране от полицията, се е увеличил в изследваните страни от 41% през 2016 г. на 48% през 2022 г., когато е направено последното проучване.

Установено е, че средно равнището на заетост сред хората от африкански произход на възраст от 20 до 64 години (71%) е подобно на това на общото население (73%) от същата възрастова група. Но почти една трета (32%) от анкетираните са работили в "елементарни професии" в сравнение със средно 8% за общото население във всички 27 държави-членки на ЕС.

Почти една трета (30%) от заетите хора от африкански произход имат временен договор. Твърди се, че този дял е три пъти по-голям от този на общото население в ЕС (11%). Чернокожите хора също се оказаха непропорционално по-качествени усъвършенствани за длъжностите, на които са работили. Установено е, че една трета (35%) от чернокожите с квалификация на университетско ниво са с професии с ниска или средна квалификация в сравнение с 21% за общото население.

Респондентите в проучването на ЕС са или родени в страни от Субсахарска Африка, или са потомци на имигранти с поне един родител, роден в Субсахарска Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Навремето ( преди Меркел) канцлерът Шрьодер (цъщо така бездетен, както и Меркел, и Шолц), каза : Трябват ни не индийци, а деца. Обаче тази УЖ богата и УЖ социална държава НЯМА развита система за обхват на децата в предучилищна възраст, има някакво разнородни, почасови или полуднемни места без образователна програма, и то за малка част от населението. Така жените нямат физическа възможност да родят и гледат дете без чубда помощ. Много късно се усетиха, че това създава огомни проблеми и по-късно.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Партиите от управялващата коалиция в Германия са на трето, четвърто и пето място според всички проучвания през последните години. Което значи, че на практика населенио не приема политиката им. Но понеже немците по природа са *** и упорити, не правят предсрочни избори.
76
12
 
4
 
! Отговори
Към 101 преди 6 месеца
На кои палми? Че и тях са окупирали твоите западни господари, поне 5 века колониално робство или владичество или иго - ти си избери точната думичка. Като им разграбват и разбиват собствените държави, хората ще бягат оттам - без значение дали са бели, черни, жълти, червени или оранжеви. И нас ни колонизират,ама тука заблудените им ръкопляскат
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Авторката си я знаете....
74
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Плача за тия нещастни хора!Единственото им спасение от лапите на колективния Запад е да се спасят в страната на свободата,Русия,където ***,ако е още жив ,де ,ще ги Грузовизира набързо с Груз 200 Да побързат към Чудната страна Путлерандия...
73
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Алтернатива за Германия НЕ е трета, а устойчуво втора политическа сила в Германия. И всичките настроения са заради перманентно глуповатата политика, която води държавата към собственото си население.
72
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като са дискриминирани, да се връщат на палмите!
71
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами така е като постоянно се набутват в държавите всевъзможни чуждоземци.
70
2
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Чернокожите се оплакват от расизъм, а като изнасилват белите европейки, плачат ли?!
69
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ах а нещо да кажете за расизма в Арабските страни или там всичко е цветя а гадните европейци гледай ги какви са.
68
27
 
4
 
! Отговори
Военен брокер преди 6 месеца
Над 90% от крайнодесните партии са спонсорирани от Путин и над 90% от крайнолевите.Всяка терористична организация е под чадъра на некоя държавна агенция. Иначе ,че некви бедуини с помоща на фейсбук зарибили кадри и направили оръжие от водопроводни тръби и бомби от тор и захар могат да го разправят на симпатизантите на Възраждане или на пенсионерския клуб с село Буковлък.
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ох, аман от глупости ...
66
1
 
27
 
! Отговори
МОНГОЛ УЛС преди 6 месеца
то стига да видиш Западните Клубни и Национални отбори(пълни с Африканци и Араби) то там почти няма бели вече тея ми говорят за расизъм? пародия
65
1
 
35
 
! Отговори
МОНГОЛ УЛС преди 6 месеца
Арабите много обичат да плачкат от Расизъм а когато те избиват Не-Араби не е Расизъм нали? а да забравих особенности на Етноса.......
64
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имало расизъм ,а ? А защо се раждат повече черни и мюсюлманчета от бели християнчета ? Лека полека се върви към халифат в бивша Европа.Тези които щяха да се интегрират в западния свят се затварят в свои общности тук (Европа) и настояват местните (ние белите неверници )да спазват Корана и всичко да е халал .
63
0
 
20
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
Отворихъ "Кутиятъ на Пандоръ", а ся ревът "кой ми с///а в гащите"!?
62
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предлагам следния експеримент; затваряме 100% от границите за нелегални имигранти и експулсираме всички обратно КАКТО ЗАКОНЪТ ПОВЕЛЯВА. След това правим нов преглед на нивата на расизма.
61
1
 
36
 
! Отговори
това не е расизъм преди 6 месеца
просветете се малко не джурналеее, расизъм е да отричаш правото на друга раса да съществува а не е ако погледнше чернокож накриво
60
2
 
34
 
! Отговори
стига сте ривали преди 6 месеца
аз ако ида в африканска дръжава ще се чуствам дискриминиран нормално е, що не направите изслдване там и да сравните резултатите ще излезе че 90% от белите в африкански държави са дискриминирани всекидневно
59
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кои държави са расистките в Европа а ми това са три гнусни псевдодържавици Германия Австрия и Холандия.Няма по големи баклюци от гражданите на тези три дупки префърцунени надменнимпърдящти по масите утайките на Европа