Не се очакват катаклизми на жилищния пазар у нас въпреки трусовете в ЕС

Цените на жилищата у нас са устойчиви в сравнение с Европа
Обновена: 11 яну 2024 20:54 | 11 яну 2024 20:42, Анисия Иванова
87
Не се очакват катаклизми на жилищния пазар у нас въпреки трусовете в ЕС
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на безработицата в Германия, напливът на украински бежанци в Полша и повишените лихви по ипотеките в Европа са основните фактори, които влияят върху жилищните пазари на континента, като икономическите ефекти ще се отразят и в България. Наблюдава се и спад на строителството в Европа, като предриемачите почти не спечелиха от огромния бум през последните две години и половина заради повишените разходи. Това коментира Николай Господинов, собственик и изп. директор на агенция за имоти в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цените на жилищата средно за Европейския съюз са се увеличили с 0,8% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходното второ тримесечие на годината, показаха данни на Евростат, публикувани тази седмица. Ситуацията е различна в отделните страни с понижения в Германия, Швеция и Финландия, и ръстове в Полша, Испания, Румъния и България.

Цените на жилищата в България са устойчиви в сравнение с Германия и скандинавските държави. "Ние имаме постоянни ръстове на доходите и много ниска безработица, на практика нямаме безработица", а лихвените проценти остават ниски, каза Господинов.

"Със сигурност проблемите (в Европа) ще се отразят при нас, тъй като нашата икономика е ориентирана почти изцяло към износ към ЕС... И задържането, и плавното увеличение на лихвите няма да се отразят кой знае колко. Цялата работа е как ще го приемат инвеститорите и строителните компании и дали ще отворят нови проекти... Не очаквам тежки катаклизми или стрес на пазара."

Промяната в лихвените проценти в определени икономики натежа доста, тъй като там културата е да се купува предимно на кредит като в скандинавските държави, където лихвите са се повишили от малко над 1% до над 4%, каза Господинов.

В Германия големите спадове идват предимно от пазара на къщи, като понижаването на цените в сектора е около 17%-18%, а при апартаментите спадът е около 4.5%-5%, каза Господинов. Доходите на германците също така не нарастват досатъчно, за да компенсират ръстът в разходите за живот.

В Швеция става дума за класически балон, каза Господинов. Пазарът в страната е нараствал няколко пъти през последните пет години, има около 4 пъти повишаване на лихвените проценти, като 80% от купувачите изплащат ипотека. Също както в Германия в страната има и повишена безработица, а строителството е спаднало с над 70%.

Тези икономики обаче се движат много бързо и ще могат много бързо да се възстановят, смята Господинов.

Пазарът на жилища в Полша бе съживен от навлизането на 1.5 млн. украински бежанци, които много бързо успяха да се включат в икономиката; все пак докато има ръст в цените, ипотечните кредити са на нива над 9%.

Повече за жилищните пазари в страните от ЕС може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен САЩ ясно заявиха интереса си.Още в наалото на войната у нас беше ескадрила от 12 Ф 35-тици, най-модерното им оръжие.Или си мислите, че дядо Коледа ни ги изпрати.
67
3
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
За българина имотът винаги е бил и ще бъде номер 1 инвестиция. Особено като депозити с добра лихва. Той си знае имотчето, ракийката и салатката. Това е положението. А освен това сега се чака и Еврозона, и Шенген, което дава надежда на някои дори за вдигане на цени. Според мен ще има охлаждане, но то ще доведе до 5% надолу, няма да е повече.
66
1
 
6
 
! Отговори
До баба мара преди 3 месеца
И аз това се чудя. За толкова пари лично проверявах мога да си купя жилище край Париж и дори във Виена, да не говорим за Португалия, Испания, Италия, и то - в големи градове.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Т.е. директно ни казват, че на този мутренски пазар, пазарната икономика не действа. Това е нещо като да оградиш една територия и да кажеш, тука сме отделили едно място, на което физичните закони няма да работят.
64
1
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 3 месеца
ще видите март какво ще стане с лихвите... 2 или 3 пъти ще се вдигнат... стабилно било всичко в страната... та вие пенсиите със заеми покривате бе смеш.ни,ци...
63
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
как може да се дават 200 000 евро за жилище в люлин което е построено на главенпът шум мръсен въздух кога ще си отворят прозорците и какво ще влиза притолкова коли и мръсотия чалга дено нощно кучета и каруци пример новотостроителство срещу тунела в люлин а отдолу е метрото плюс гр транспорт и колите
62
1
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 3 месеца
Е , бре мелионери ! По 5 на човек ,дърпаш ключа и седи празен. .А ти ходиш на ама във Велинград на по 10 бона за 3 дни.Скапан народ ,изродска държава .Не 6 хиляди , 600 хиляди авганистанци да ви докарат за 1-2 години .
61
2
 
14
 
! Отговори
Ист..... преди 3 месеца
Ти да видиш, когато в ЕС валят *** и нас не ни подминава. Знаете ли защо??? Защото ние сме на края на тръбата- ние сме ямата. Все повече се държим като музикантите на Титаник, за съжаление . Малък пример: пенсия 300лв кашкавал 10лв хляб 1лв - пенсия 500лв кашкавал 25лв хляб 2,5лв и тн. Който не може да смята да си извади калкулатор!!!!
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
У нас балони няма! Вечно е скъпо, когато купуваш, но пък могат да ти вземат имуществото за без пари.
59
1
 
23
 
! Отговори
Драгомир преди 3 месеца
Нещо мантрите зачестиха, всяка сутрин самоуспокояваща мантра. че няма да има трусове в цените на имотите :) Някои се е изнервил.
58
1
 
9
 
! Отговори
До 49 преди 3 месеца
Това е официлна статистика, малкото налична. 49% от имотите са купиват в брой в България. Защото никой не пита за отоизход на парите. 6 месеца каналджия и готово :(
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Май само българите харесват тоя Орбан, че в Унгария вече му видяха лицемерието. То май и само българите харесват руската путарана. То, затова с бало майката тука. Който се е махнал от България, хубаво е направил.
56
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те, брокерите си направиха парите последните години, сега ще измислят нещо друго да правят. Ами вие, вие дето злобеете, че за друго не ставате, вие пак сте без пари и така ще си и останете. Злобни, бедни и некадърни. То си е за вас.
55
0
 
13
 
! Отговори
Чужденец преди 3 месеца
Бе то у вас и сняг не се очаква през зимата от бай-тошево насам, та сте все изненадани и улиците - непочистени..
54
2
 
40
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 месеца
Наемът е ок, само ако апартамента или апартаментите са наследство и не сте ги взели на сегашните цени. Макар че и тогава имаш разходи. В момента, на тия цени, да слушате брокери, да ставате инвеститори, да купувате двустайни на 150 000 Евро... и да печелите от наеми е не безумие, ми не знам какво е...
53
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
София е мърляв град.
52
7
 
7
 
! Отговори
до55 преди 3 месеца
А бре ***, ще ти се България да стане като украината , ама не ти се получава. Бесовете имат още малко време да се налудуват и после горят. България не е нито украина, нито друго скапано място.
51
2
 
39
 
! Отговори
До 54 преди 3 месеца
Аз пък от наеми до сега съм само на загуба и то при непрекъсната заетост. Каквото взема, след няколко години го давам за ремонти, данъци и поддръжка на общи части. Махнат ли се сегашните наематели го пускам за продажба. Само ядове и разправии...
50
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ като спрат военната помощ за Украйна и до две-три години Варна ще стане Крим, а Пловдив-Бахмут. Ще се наимотим тогава.
49
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През 2005 г. вложих спестени пари в покупката на средно голям апартамент в централната част на София, на тиха и зелена улица на около 100 м от един от централните булеварди. През 2006 г. беше изпълнена и довършителната работа по него, обзаведох ги и го дадох под наем. От наемите вече си върнах вложените в него пари, а в момента цената му е точно 4 пъти по-висока. Затова българинът влага в недвижими имоти. Ако имахме стабилна индустрия и надежден пазар за акции, щеше да влага и в други неща.