На тайна среща обсъждали прогонването на милиони от Германия

Идеята – експулсиране на чужденци и германски граждани с мигрантски корени
12 яну 2024 08:38, Елка Василева
251
На тайна среща обсъждали прогонването на милиони от Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Тази среща е била пазена в дълбока тайна: политици от "Алтернатива за Германия", неонацисти и предприемачи са обсъждали край Потсдам експулсирането на милиони хора от Германия. Какво още се знае за тяхната среща?

Функционери на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), чийто клон в Саксония е признат от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) за дясноекстремистко формирование, са участвали в тайна среща с неонацисти, на която са обсъждали как да бъдат експулсирани  милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени, става ясно от журналистическо разследване на сайта Correctiv. С резултатите от него разполага и Дойче веле.

Къде се е провела срещата?

Германската общественост не е трябвало въобще да научава за тази среща, провела се на 25 ноември 2023 г. в хотел край Потсдам. Журналистите от Correctiv обаче са успели да проникнат в сградата и да проследят отблизо проявата.

В нея са участвали десни екстремисти, представители на популистката партия „Алтернатива за Германия" и редица крупни предприемачи, чиито имена са посочени в разследването. Сред присъстващите е имало политици, юристи, лекари и бизнесмени. Двама от участниците са били от опозиционния Християндемократичен съюз (ХДС). Техните имена обаче не се споменават в публикацията на Correctiv.

Кой е организаторът?

Според разследването инициатори на тайната среща са 60-годишният Гернот Мьориг, бивш зъболекар от Дюселдорф, отдавна известен в дясноекстремистките среди като един от членовете на "Дюселдорфската група", и Ханс-Кристиан Лимер, крупен инвеститор в областта на гастрономията, основател на пекарните Backwerk и на веригата от ресторанти за бургери „Hans im Glück". Самият Лимер обаче не е присъствал на срещата, а пред журналистите той е заявил, че се дистанцира от всичко, свързано с тази проява.

На тайната среща е обсъждано "масовото експулсиране на чужденци от страната" – и на такива, които живеят от дълго време в Германия, имат германски паспорти или разрешителни за пребиваване, но също и на пристигнали наскоро в страната хора, търсещи убежище. Според журналистите от изданието на срещата е бил представен конкретен „план за реемиграция".

Всеки участник в събитието е получил персонална покана и е бил помолен да направи лично дарение за минимум 5000 евро – в брой или по банков път.

Призиви за "експулсиране на чужденците"  

Основен оратор е бил Мартин Зелнер, лидер на неонацисткото движение Neue Rechte (Нова десница). Именно той е представил пред аудиторията така наречения "план за реемиграция", който от Correctiv определят като откровено расистки и противоречащ на Конституцията на страната. В него се посочва как и кой според авторите на плана трябва да бъде експулсиран от Германия. Назована е дори конкретна страна от Северна Африка, в която според плана на Зелнер трябва да бъдат изпратени над два милиона души от Германия, както и всички, които помагат на мигрантите и бежанците.

Основно три групи чужденци засяга планът: търсещи убежище в Германия, хора, които имат право да останат в Германия, и такива, които не са достатъчно "асимилирани" – вероятно става въпрос за хора с мигрантски корени. Според разследващите журналисти никой от участниците в срещата не е разкритикувал плана, но е имало изказвания за това, че могат да възникнат трудности при изпълнението на мерките – и най-вече при експулсирането на чужденците с двойно, вкл. германско гражданство.

От пресцентъра на "Алтернатива за Германия" са отрекли партията да е организатор на срещата край Потсдам и са подчертали, че АзГ се придържа към заявената си позиция по отношение на миграцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Номер на сметката, моля!
150
1
 
21
 
! Отговори
късно.. преди 4 месеца
Ама по-добре късно отколкото никога. Козеебачите с експлодиращи колани от близкият изток нямат място в Европа. Най-голямата грешка на Меркелица. Или втората най-голяма след промотирането на банкянският крадец Боко.
149
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Започна се предизборната борба за европарламата. Как ще изгониш 5 милиона турци? Как ще объркаш плановете на Ердоган, който казваше в предизборните си митинги: "Всяка туркня в Германия не трябва да работи, а да роди и отгледа на социални помощи поне 6 деца! И така след 30 години Германия ще бъде Турция!"
148
0
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 месеца
А защо не са се осмелили да кажат нещо за бежанците от Русия и Чечения , за бежанците и гастарбайтерите от Турция ? Винаги се започва от най-слабите и беззащитните , а за споменатите . . . страх да не се чуе нещо . Защото ще има последствия по кратуните .
147
3
 
13
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Кръвта вода не става. Така както ние се умилкваме и радваме на чужденците, така немците точно обратното не понасят и не им е приятно чужденци да се размотават в краката им, дори да си роден и израстнал там. Едните не се крият, другите се прикриват властите ги следят само защото ги е страх да не стане втори път руснаците да забучат тяхното знаме върху парламента им.
146
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не може да има демокрация само за мигрантите/ не са бежанци!/, а за нормалните данъкоплатци - не!!!!
145
4
 
6
 
! Отговори
Спонсор преди 4 месеца
И БЪЛГАРКИТЕ вече раждат като НЕМКИНИТЕ! Българката казва: ша са казва АСЕН, А наглеца ПАТ ЛАК вика: ША СА КАЗВА АСАН или ЮМЕР, или ФАИК! ВСЕ СЛАВЯ НИ от ***!
144
6
 
15
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 4 месеца
И на тази среща са обсъждали, как да изпратят възможно най-много бежанци в умиращи бардаци като България. Ето до това ни докараха нашите продажни политици и любимите им западни приятели - да използват България за тоалетна. Продължавайте да слугувате на американските интереси, тъпоглави *** нещастни.
143
8
 
6
 
! Отговори
И тук фалшиви новини преди 4 месеца
Единият е австриец, ще казва какво да прави германия......изобщо като съчинявате нещо и пишете, за да си заслужите копейките, поне правите ли някаква проверка на данните, които публикувате? Преставам да ви чета сайта.
142
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глуповатите русен-дойче си мислят, че когато нацистите прикючат с арабите и ще спрат. Не няма, когато изгонят арабите наред ще дойдат русен-дойчовците, същите русен-дойче които сега гласуват за АФД!
141
2
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 4 месеца
Най-големият Исторически парк в света до Варна им пожелава успех!
140
22
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Другари комунисти, нали и бай Тошо изсели турците едно време и фалира веднага защото нямаше кой да бачка на къра :)))))))))))))))))
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Volker Europas, wahrt eure heiligsten Guter - Кайзерът гое казал ингонима на картинка! Народи на Европата, пазете си най-ценното!
138
0
 
13
 
! Отговори
след преди 4 месеца
след заглавието на препечатката е редно да се изписва източникът. ...............ех, журналисти?
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 154 - Те хората са аи го сметнали, не им дръж сметла, е д ти е обърлат сметките и нешо не смяташ правилно.
136
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Затова риснаците требваше да го рязпарчатосат още едно време. Ражда немчикнката и вика ше се казван Ханс. Ама руснака се хилингааадна дшгадно инвърти глава и вила ХАНС ЛИ? ИВАН! АААХАХХА! И така щеле д априключи всичко.
135
2
 
22
 
! Отговори
пълни глупости преди 4 месеца
Какви два милиона, само хората с турски корени са 5-6 милиона, още 1,5 украинеца, араби, българи, румъци, поляци.... Трябва минимум 15 милиона да изселят, ама това няма как да стане разбира се, защото немската икономика ще колабира, няма да има кой да им работи...
134
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Помнете - Всеки немец му иде да записка зиг хайл зиг хайл! Нацистко е сърцето му! В мазетата си всеки крие портрета на Фюрера, а нанвепери се вдигат тостове с негово име.
133
3
 
17
 
! Отговори
На 4 морета преди 4 месеца
Браво! Германия ще се прочисти от чуждиците и ще бъде единна, силна и борбена. Ще триумфира волята им!
132
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние ще ги спасим, както навремето хитлер е изгонил евреите от Германия така и сега като разкарат арабесковците, ние ще ги спасим всичките