На тайна среща обсъждали прогонването на милиони от Германия

Идеята – експулсиране на чужденци и германски граждани с мигрантски корени
12 яну 2024 08:38, Елка Василева
251
На тайна среща обсъждали прогонването на милиони от Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Тази среща е била пазена в дълбока тайна: политици от "Алтернатива за Германия", неонацисти и предприемачи са обсъждали край Потсдам експулсирането на милиони хора от Германия. Какво още се знае за тяхната среща?

Функционери на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), чийто клон в Саксония е признат от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) за дясноекстремистко формирование, са участвали в тайна среща с неонацисти, на която са обсъждали как да бъдат експулсирани  милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени, става ясно от журналистическо разследване на сайта Correctiv. С резултатите от него разполага и Дойче веле.

Къде се е провела срещата?

Германската общественост не е трябвало въобще да научава за тази среща, провела се на 25 ноември 2023 г. в хотел край Потсдам. Журналистите от Correctiv обаче са успели да проникнат в сградата и да проследят отблизо проявата.

В нея са участвали десни екстремисти, представители на популистката партия „Алтернатива за Германия" и редица крупни предприемачи, чиито имена са посочени в разследването. Сред присъстващите е имало политици, юристи, лекари и бизнесмени. Двама от участниците са били от опозиционния Християндемократичен съюз (ХДС). Техните имена обаче не се споменават в публикацията на Correctiv.

Кой е организаторът?

Според разследването инициатори на тайната среща са 60-годишният Гернот Мьориг, бивш зъболекар от Дюселдорф, отдавна известен в дясноекстремистките среди като един от членовете на "Дюселдорфската група", и Ханс-Кристиан Лимер, крупен инвеститор в областта на гастрономията, основател на пекарните Backwerk и на веригата от ресторанти за бургери „Hans im Glück". Самият Лимер обаче не е присъствал на срещата, а пред журналистите той е заявил, че се дистанцира от всичко, свързано с тази проява.

На тайната среща е обсъждано "масовото експулсиране на чужденци от страната" – и на такива, които живеят от дълго време в Германия, имат германски паспорти или разрешителни за пребиваване, но също и на пристигнали наскоро в страната хора, търсещи убежище. Според журналистите от изданието на срещата е бил представен конкретен „план за реемиграция".

Всеки участник в събитието е получил персонална покана и е бил помолен да направи лично дарение за минимум 5000 евро – в брой или по банков път.

Призиви за "експулсиране на чужденците"  

Основен оратор е бил Мартин Зелнер, лидер на неонацисткото движение Neue Rechte (Нова десница). Именно той е представил пред аудиторията така наречения "план за реемиграция", който от Correctiv определят като откровено расистки и противоречащ на Конституцията на страната. В него се посочва как и кой според авторите на плана трябва да бъде експулсиран от Германия. Назована е дори конкретна страна от Северна Африка, в която според плана на Зелнер трябва да бъдат изпратени над два милиона души от Германия, както и всички, които помагат на мигрантите и бежанците.

Основно три групи чужденци засяга планът: търсещи убежище в Германия, хора, които имат право да останат в Германия, и такива, които не са достатъчно "асимилирани" – вероятно става въпрос за хора с мигрантски корени. Според разследващите журналисти никой от участниците в срещата не е разкритикувал плана, но е имало изказвания за това, че могат да възникнат трудности при изпълнението на мерките – и най-вече при експулсирането на чужденците с двойно, вкл. германско гражданство.

От пресцентъра на "Алтернатива за Германия" са отрекли партията да е организатор на срещата край Потсдам и са подчертали, че АзГ се придържа към заявената си позиция по отношение на миграцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
12
 
! Отговори
Шопендар преди 4 месеца
Ако тези идеи станат официални на алтернативата,с ес е свършено.алтернативата и сега води с 38-40%.германците няма да си оставят магарето в калта,дори и за сметка на останалите страни от европа
170
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Основно три групи чужденци засяга планът: търсещи убежище в Германия, хора, които имат право да останат в Германия, и такива, които не са достатъчно "асимилирани" вероятно става въпрос за хора с мигрантски корени." - Турците са си много добе асимилирани, така че знам за какво говорите. Подобно на турците в България, също и в германия имат лекари, инженери, адвокати, хора на изкуството и прочие.
169
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва бойкот, че ... Шолц и компания имат под 20% одобрение вече. Коалиционните им партньор и те са живи-умрели, а до изборите, ще е още по-зле. Това е нещо, като да ги има само ПП, ама без ГЕРБ ... няма как да се получи.
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 153 - Това, което Ердогна не разбира, че дори и всикчите да са турци или с трускикорени, пак няма да искат, да е Турция.
167
1
 
23
 
! Отговори
Брех, мама му стара! преди 4 месеца
Тези страдат от раздвоение на личността! Баба Меркел ги кани с широко разтворени ръце с добре дошли, тези сега ще ги гонят! Няма лошо! Да правят каквото искат. Само да не се окаже, че искат да ги натресат на нас!
166
0
 
6
 
! Отговори
Bili преди 4 месеца
партенка преди изборите...страх ги е от хората и това че гласуват за разни елементи дето не са още под контрол
165
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами събрали са хората, на часнто събиране и са си обсъждали нещо, а вие в нарушение на закона, сте влезели, записали сте личнта им корепонденция и сега я излагате публично, но криете някой от имета, защото може би ще са ви неудобно ...
164
4
 
9
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 4 месеца
ЩОМ Русия праща затворници на фронта----защо ЕС да не праща МИГРАНТИ- ДОБРОВОЛЦИ на фронта в Украйна...????НАЛИ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ. КАТО ЕВРОПЕЙЦИ ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА...????!!!
163
2
 
7
 
! Отговори
В САЩ ЗНАЯТ КАК.... преди 4 месеца
Всичките им мигранти минаха през войните в Персийския залив, Ирак, че и Виетнам, КАТО ДОБРОВОЛЦИ!---ЗАЩО НАШИТЕ ОТ ЕС, ДА НЕ ЗАМИНАТ КАТО ДОБРОВОЛЦИ ЗА УКРАЙНА!!!!....ТАКА СЕ ГРАДИ ИСТИНСКАТА " ЕВРОПЕЙСКА НАЦИЯ"!!!!!
162
6
 
7
 
! Отговори
Йордан преди 4 месеца
Великобритания вече излезе от Европейския съюз заради Българите, сега е ред на Германия :)))
161
0
 
18
 
! Отговори
ЩО ДА ГИ ГОНЯТ...? преди 4 месеца
СПИРАТ " СОЦИАЛНАТА МУФТА" НА МИГРАНТИТЕ И ТЕ САМИ ЩАТ--НЕ ЩАТ, ШЕ СИ ХОДЯТ....ХАХАХА....ИНАЧЕ ДА МРИ. ЯТ ПО ПАВАЖИТЕ...!
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Уф дано .. Че стнаа много лошо в Европа
159
0
 
14
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
"СОЦИАЛНАТА ЛАПАНИЦА"--- СВЪРШИ!!!!!....ВРЕМЕ МУ БЕШЕ....ХАХАХАААА....
158
2
 
13
 
! Отговори
mda преди 4 месеца
Зъболекаря събрал родата и приятелите на генг-бенг парти с вход от 5000 ойро. напили се и решили да изгонят мюслитата. Не става така бе фюрер, чистата арийска мухобойка замина още 1944г. Дойчланд мойчланд като дава помощи на всякакви *** ще е така. Влезте в 21 век, стига социални помощи, вижте в САЩ как е. Нямаш пари умираш на улицата, без работа и осигуровки си с 200 долара купони на месец за храна и това е. Интеграцията как върви иначе? ;)
157
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бг-атлантиците да се изходят по въпросите !
156
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очаваше се , да се появи нов Хитлер ФЪФ Германия , при този ислямизъм !
155
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами да , дюнерите изместиха хамбургерите в Европа ... Защо ЕС ислямизира цяла Европа ???
154
0
 
5
 
! Отговори
Всичко... преди 4 месеца
...започва от големите геогр. открития. Заедно с богатствата започва внос на работна ръка, знаете от къде и каква, батките се веят на сянка с текила, виски и кафенце. Начи, има няма, към 300 г. Западна Европа не остава назад и след войната има спогодби с бедни държави извън соца за работа навън. В случая, Дойче бундес и Турция. Аз го видях 69 г. на гара София през нощта на пристигащи и заминаващи гастарбайтери. За Англия няма думи, тъй че нема кво. Да има работа и мир, хапка и пивка.Бог е един.
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано това да е вярно ! Има надежда за Европа ! Следващите са Франция и т.н. 88
152
6
 
19
 
! Отговори
началото преди 4 месеца
Това е началато на западноевропейската бавна смърт...Нямат индустрия, нямат природни ресурси, нямат колонии .Само 300 милиони свикнали да лапат. Купона свърши