Казармата се завръща в Европа, но защо?

Двата действащи конфликта показаха, че числеността на армията е от значение
19 яну 2024 21:45, Нели Христова
319
Казармата се завръща в Европа, но защо?
Снимка: БГНЕС

Докато Русия и Украйна навлизат в третата година на война, а конфликтът между Израел и Хамас заплашва да се разпространи в целия Близък изток, страните от Балканите, както и някои от Европа, обмислят да въведат отново задължителната военна служба.

Почти едновременно Белград, Загреб и Прищина обявиха връщането на задължителната военна служба, а същата тема се обсъжда в Париж и Берлин.

Игор Новакович, изпълнителен директор на Центъра за международни отношения и сигурност (Фонд ИСАК), смята, че войната в Украйна явно е променила представата за армията не само на Балканите.

"Този конфликт показа, че същността на цялата война е в числеността на армията и артилерията.

"Мисля, че всички разбраха, че са необходими обучени кадри, защото ако нямаш сухопътни сили или, както се казва, ботуши на земята , въпросът е дали можеш да се защитиш в една хипотетична война", обясни Новакович пред Би Би Си Сърбия.

Задължителната военна служба отново е предмет на интерес заради попълването на военния състав, защото от години се говори, че голям брой хора напускат професионалната армия.

"Това очевидно е проблем, защото не е достатъчно заплатите да са добри и сигурни, а трябва да се осигури и конкретна кариера на тези хора, което вероятно е било проблематично", допълва Новакович.

Докато по времето на бивша Югославия за някои е било престижно да се присъединят към тогавашната национална армия и дори е било прието да се организират големи изпращания на новобранците, в последно време хората са разделени по този въпрос, според различни проучвания.

В миналото хората са служили в Югославската народна армия (ЯНА) 15 месеца, след това една година, а според инициативите в Сърбия, Косово и Хърватия този вид задължение ще трае много по-кратко.

Понастоящем в нито една страна от бивша Югославия няма задължителна военна служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лорер, който купи мезонет с частен асансьор за 350 000 лв. от фирма на Асен Василев и го продаде за 1,85 млн. на "кралицата на винетките" Станислава Арнаудова - собственик на фирма "Интелигентни трафик системи" която до 2022 г. беше почти пълен монополист при продажбата на винетки срещу комисиона от 7% за всяка продадена.
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мекитe китки ще харесат общите бани! ДБ и ПП членовете ще има да изпускат сапунааа......
155
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A бе, тия убаво са се изтапанили с м-четворките, и очилата, и чопаро добре са го докарали в кадър, много фотогенично, малко перспективата не се знае отпред ли е, одзат ли е, евала професионално значи, ама и украинците в началото много се снимаха с м-четворките, ама сега защо всички са с калашници, със старите калашници, и наемниците от Франция и Полша и англичаните и те с само калашници на снимките, а? м-четворките не стрелят ли?
154
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато Путин е жив, ще трябва да се готвим за най-лошото.
153
2
 
8
 
! Отговори
ха, на бас преди 4 месеца
зеления плъх, зеленото джудже, зеления евреин трябва да е унищожен, иначе няма край войната!
152
7
 
10
 
! Отговори
Възраждане преди 4 месеца
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чакам да видя киро и кокорчо как тичат с калашниците!
150
2
 
9
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 4 месеца
На западняка му требе пушечно месо срещу руснаците;))) Обучавайте мераклиите като Светослав Славков на американска техника с американски командири;))) като във филмите;))) Всьо равно, они не вернутся домой;)))
149
3
 
3
 
! Отговори
обновено преди 4 месеца
До Анонимен: В република Башкирия вече свърши 'въоражения бунт'...
148
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Даа, заради чебурашките и мисленето им от 18в в Европа вместо да се инвестира в образование, наука или медицина ше инвестираме в железа да се вардим от некви пияници насъскани от некво жуже къде се мисли за цар и не му дреме колко от робите си хвърля за жертви в друга държава. Айде, ние поне ше се разминем с пари само ама ония чебурашки мрът та жужака да спечели изборите. Дано пак си го изберат
147
2
 
7
 
! Отговори
нещо друго преди 4 месеца
северно корейските фоерверки се оказаха добри - лоша новина за краварите!
146
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Украйна упре до кой каво се смили да и подари.
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия опря до северно корейски фоерверки.
144
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истинската война още не е почнала. На младите прозападно настроени ЧЕСТИТО. Вие сте следващите мbрши на фронта.
143
1
 
5
 
! Отговори
ИТ щраус преди 4 месеца
абе като няма как да излъчиш сигнал какво ще управляваш бе? Егати и ИТ-то ха ха! Луната я забрави! Колко минутно е закъснението? и ако си учил изобщо фисика - енергията на вълната намалява пропорционално на квадрата на растоянието!
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с ракетите, а какво става с ракетите? Русия свърши ли ракетите, Русия свърши ли ракетите? Има ли чипове за ракетите, има ли чипове за ракетите? Какво казва гинеколожката, какво казва гинеколожката?
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Намериха ли пари за укропросяците?
140
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Руши вика, значи путин трябва да осъзнае, че никоя армия не може да победи свободните хора! Той (путин) вече е стигнал до точката, в която трябва да се унижи и да поиска оръжия от Иран и Северна Корея. Лесно ще го бием путин.
139
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тя Русия сама ще се разпадне. Във федеративна република Башкирия вече са започнали въоражен бунт с искане за отделяне от Руската Федерация.
138
10
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 4 месеца
Ще пукам по руснетата с дрона докато почивам на някое екзотично плажче и две мадами ми носят мартини.