Казармата се завръща в Европа, но защо?

Двата действащи конфликта показаха, че числеността на армията е от значение
19 яну 2024 21:45, Нели Христова
319
Казармата се завръща в Европа, но защо?
Снимка: БГНЕС

Докато Русия и Украйна навлизат в третата година на война, а конфликтът между Израел и Хамас заплашва да се разпространи в целия Близък изток, страните от Балканите, както и някои от Европа, обмислят да въведат отново задължителната военна служба.

Почти едновременно Белград, Загреб и Прищина обявиха връщането на задължителната военна служба, а същата тема се обсъжда в Париж и Берлин.

Игор Новакович, изпълнителен директор на Центъра за международни отношения и сигурност (Фонд ИСАК), смята, че войната в Украйна явно е променила представата за армията не само на Балканите.

"Този конфликт показа, че същността на цялата война е в числеността на армията и артилерията.

"Мисля, че всички разбраха, че са необходими обучени кадри, защото ако нямаш сухопътни сили или, както се казва, ботуши на земята , въпросът е дали можеш да се защитиш в една хипотетична война", обясни Новакович пред Би Би Си Сърбия.

Задължителната военна служба отново е предмет на интерес заради попълването на военния състав, защото от години се говори, че голям брой хора напускат професионалната армия.

"Това очевидно е проблем, защото не е достатъчно заплатите да са добри и сигурни, а трябва да се осигури и конкретна кариера на тези хора, което вероятно е било проблематично", допълва Новакович.

Докато по времето на бивша Югославия за някои е било престижно да се присъединят към тогавашната национална армия и дори е било прието да се организират големи изпращания на новобранците, в последно време хората са разделени по този въпрос, според различни проучвания.

В миналото хората са служили в Югославската народна армия (ЯНА) 15 месеца, след това една година, а според инициативите в Сърбия, Косово и Хърватия този вид задължение ще трае много по-кратко.

Понастоящем в нито една страна от бивша Югославия няма задължителна военна служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до SoftUni: ти и сега имаш - отивай доброволец. Ама укрите като гледам как ги влачат към уазките не са мотивирани като теб. Говори се че рушвета в Укрия се е вдигнал от $30к на $100к за да не идеш под Авдиевка. Вече дори ампутация на крайник не помагала. Много момчета сами си ги режели защото по добре инвалид отколкото труп, но се оказа че можеш да стоиш в окопа и с един крак!
176
3
 
12
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Русия няма да атакува,но нас ще ни подтикнат да я предизвикаме,сценарият е добре отработен,а после няма да сме живи за да поспорим кой е вадник,кой кравар ни ще сме корабна за чужди интереси,като нямаме свои!
175
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западняците да си взимат демокрацията и да си я заврът знаете къде.
174
14
 
7
 
! Отговори
SoftUni преди 3 месеца
Кеф ми е, че скоро ще имам възможността да наритам малко руснета.
173
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хах пак ли путинака ше атакува от 3 направления? Преди 2 год го видяхме до къде стигна и още не е пристигнал де срещу 25пъти по-малка държава. Европа е 400 мил а колхозниците само 140 и то не се знае колко от тях останаха. А и копейки тука вече атомното оръжие не върви, Англия и Франция имат също като тук бройката не е от съществено значение. Дали ше умреш от една или 5 атомни бомби е все тая
172
1
 
2
 
! Отговори
Конфуций преди 3 месеца
Правете дронове а не любов.
171
1
 
5
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
След Ирак ,демокрацията дойде в Югославия,Украина ,престои,Румъния ,България ,Полша,Литва,Латвия, Естония,омразата води до смърт!
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна ymре заедно с Укрсинците.
169
2
 
3
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 3 месеца
До До 183Ще има размяна на ядрени удари като на тенис корт;))) между НАТО и Русия, милиарди ще умрат;)))
168
1
 
8
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 3 месеца
До АнонименТака е. Украйна е само тест и капан за Запада. Путин ще атакува поне в 3 направление и ще има широмащабна патаклама;))) Санкции, манкции, ембарго, руснака тва *** не ***;))) тва да не са наште глезанчовци тука;))) Американците, разбира се, не искат да жертват своя жива сила, затва е НАТО;))), което всъщност е: Ние, американците ви подкрепяме, вие воювате";)))
167
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ааа поне 1 милион са, но не си казват.
166
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 184. Да, и няма да ни липсват тия неграмотници.
165
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Младежите трябва да свикнат с мисълта че скоро ще умрат. Мухахахах
164
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствения начин да се размине е англосаксите да изчезнат някак, но това няма да стане. Тогава идва ред на Путин да ги терминира.
163
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото трябва месо за фронта! Скоро и у нас!
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с последната най-страшна болест на Путин?
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Натогейовете на какъв език ще си говорят и ще се координират като започнат да реализират военното поражение над Путин и Русия. Как ще съгласуват различните видове техника, стандарти, различни езици. Как ще ги ремонтират на фронта - хиляди видове БТР, танкове, артилерийски установки? Всеки ще си докарва инженерните войски за различните техники? Да не говорим за М4 и най-добрите FN HERSTAL - на втория ден ще се задръстят с пясък и кал и калашниците ще тръгнат на черно по 20 хил евро.
160
1
 
10
 
! Отговори
Защото преди 3 месеца
Кравария искат война с Русия, но те да не участват пряко,т.е. жертви!!!! Замислете се добре,кое ще подкрепите ЗА РЕФЕРЕНДУМ И ВЪН НАТО ОТ ТУК,В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ МАЙКА НИ ЖАЛНА АКО СЕ ЗБИЕМ С РУСНАЦИТЕ!!!
159
0
 
2
 
! Отговори
Хехе преди 3 месеца
Ще воюват с Путин.
158
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия няма намерения да ви храни, няма да има присъединяване към Руската Федерация. Вовата и Ердо са се разбрали вече за вас.