България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения

Показателят е три пъти по-висок от средния за ЕС
23 фев 2024 19:35, Елка Василева
116
България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения
Снимка: Евростат

Делът на младите хора (на възраст 15-29 години), изпитващи тежки материални и социални лишения в Европейския съюз, е бил 6,1 на сто през 2022 г., запазвайки равнището си от 2021 г. На тежки материални и социални лишения са били подложени 6,7 на сто от цялото население на ЕС, докато през 2021 г. този дял беше по-малък (6,3 на сто). Това показват най-новите данни на Евростат за социалното включване на младежите в ЕС през 2022 г.

Най-високи дялове на младежите, изправени пред тежки материални и социални лишения през 2022 г., са регистрирани в Румъния (25,4 на сто), България (18,6 на сто) и Гърция (14,9 на сто). Противно на тях подобен проблем имат под 3 на сто от младежите в 12 страни от ЕС: Словения, Австрия, Люксембург, Хърватия, Полша, Чехия, Нидерландия, Естония, Малта, Кипър, Финландия и Швеция.

В България равнището на тежки материални и социални лишения през 2022 г. е било 18,6 на сто за младите хора (19-29 години), докато за цялото население е било 18,7 на сто. През 2021 г. тези дялове бяха съответно 18,7 и 19,1 на сто.

Процентът на риск от бедност и социално изключване е по-висок сред младежите

За четири страни от ЕС, сред които и България, Евростат публикува данни и за равнището на тежки материални и социални лишения през 2023 г. Миналата година тежки материални и социални лишения са изпитвали 19 на сто от българските младежи и 18 на сто от цялото население.

През 2022 г. общото ниво на риск от бедност или социално изключване сред младите хора е било 24,5 на сто, което е с 2,9 процентни пункта (п.п.) над този дял за цялото население на ЕС (21,6 на сто).

Нивото на риск от бедност сред младежите (19,3 на сто) е с 2,8 процентни пункта по-високо в сравнение със съответния дял от общото население. Делът на хората, изпитващи тежки материални и социални лишения, е малко по-нисък сред младите хора в сравнение с цялото население. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Това няма как да е вярно. По телевизора друго казват. Много сме добре, дори помагаме на доста по големи държави. Да не говорим, че сме и най демократичната държава в света. Само в България един престъпник осветен от американските служби като супер корумпиран може да прави изявление след изявлени по всички телевизии и да го търсят постоянно за нови и нови интервюта. В другтите страни, в които няма демокрация просто щяха да го тикнат в някой затвор и нкой нямаше да чуе за него.
45
7
 
8
 
! Отговори
Сащ преди 2 месеца
Закривайте го тоя катун България
44
3
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
До АнонимеН ДЕДО ШО НЕ СПИШ ?
43
4
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
НА БАЦЕ У УЧИЛИШТЕ МУ ВИКАЛИ ШЕКСПИР !
42
5
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
КОЗЯК ША ПРАИ МОБИЛИЗАЦИЯ ЗАТУВА ПРОБВА МЛАДИТЕ !
41
2
 
1
 
! Отговори
ЛУД КУЧИСИН преди 2 месеца
ДЕДО КУДЕ СИ ?
40
4
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
СОЦЯЛИЗМА БЕШЕ ФАШИЗАМ У БУРКАН ! НАЧИ ТУРШИЯ НА БУЛГАРСКИ !
39
3
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
БАНКЯ Е БАЛКАНСКИЯ ХАРВАРД !
38
2
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
До Анонимен 29 Сега като си дърт какво ти пречи да се бориш за социализъм. Нали гласуваш за БСП. И на мен ми е мъчно за онзи войнишкия , ама нищо не можем да направим.
37
3
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
КАРЛ МАРКС НАИ ЧЕТЕН АУТОР У АМЕРИКА !
36
1
 
16
 
! Отговори
Отиват към затваряне преди 2 месеца
В България няма кадри, подкрепям мнението. Завършващи висше са неграмотни, и то не само, че допускат правописни грешки. Те не могат да разберат елементарен текст. Дори да направиш компромис и да ги наемеш, следва 6 месеца да ги обучаваш, и накрая пак ще е пак нищо. Изпуснати са години. Скоро всички компании, които ползваха труда на училите 90-те, когато имаше дисциплина и учение, ще се изнесат. Просто няма как да плащат на неуки. По-добре в Индия. От трима, един читав ще излезе и 3 пъти по-евтин
35
4
 
8
 
! Отговори
благодарение 15г преди 2 месеца
с най-голям дял на преизбирателите на свети буда България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо ново,то от соца още си е все така..
33
2
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
ЖЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТЕР НА ЛИБЕРАЛНАТА КПСС НА САВЕЦКА АМЕРИКА ИСКАЛ А Е ПРЕЗИДЕН И НА 100 ! ФАШИЗКА РУСИЯ ТЕПА ЛИОПАРДЕ НА МАИКЯ ТЕРЕЗА УРСУЛКА !
32
5
 
8
 
! Отговори
ллоли преди 2 месеца
Нали "подпомогнахме" Украйна в борбата й за нашите ценности и нашия европейски път, голяма работа, българските деца и младежи живеят в бедност и несгоди!
31
2
 
8
 
! Отговори
Do 22 преди 2 месеца
Прав си, че кадърен младеж може да започне преспокойно за 2-3-4000 и нагоре. Но са малцина. Мързи ги. Функционално неграмотни са, едно СВ не умеят да напишат- сложили снимка селфи от асансьора. Пише proficient английски, ОН името си не може да напише. Самочувствие до небето иначе. И потъват бързо, бързо. То това е и 70% от нацията. Много знаят до един, отидат в ЕС- таван миячи, чистачи, шофьори и селскостопански работници.
30
3
 
6
 
! Отговори
Човек на 14 г. преди 2 месеца
вече съзнава разликата между възможностите на лице с образование и професия и перспективите пред неукия безделник. Някой 14-годишен обаче решава, че не му се учи повече. За него ли да се чувстваме отговорни? На 16 г. всеки вече разбира какво представлява социалното изключване. Ако не вземе мерки да стане част от градивните граждани, а предпочете да безделничи и вече да стане родител, ние неговото гайле ли да берем? Няма логика да сме отговорни за здрав човек над 20 г.,ако той не учи и не работи!
29
3
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
До Анонимен 16 Няма перфектна система . Запомни го. Във всички обществени системи има доволни не доволни.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЗ вече съм дърт , ама ако бях млад , щях да се боря за социализъм
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са онези шведите от римски произход. В Румъния и България си ги отглеждаме най-много и затова държим първите 2 места в ЕС.