България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения

Показателят е три пъти по-висок от средния за ЕС
23 фев 2024 19:35, Елка Василева
116
България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения
Снимка: Евростат

Делът на младите хора (на възраст 15-29 години), изпитващи тежки материални и социални лишения в Европейския съюз, е бил 6,1 на сто през 2022 г., запазвайки равнището си от 2021 г. На тежки материални и социални лишения са били подложени 6,7 на сто от цялото население на ЕС, докато през 2021 г. този дял беше по-малък (6,3 на сто). Това показват най-новите данни на Евростат за социалното включване на младежите в ЕС през 2022 г.

Най-високи дялове на младежите, изправени пред тежки материални и социални лишения през 2022 г., са регистрирани в Румъния (25,4 на сто), България (18,6 на сто) и Гърция (14,9 на сто). Противно на тях подобен проблем имат под 3 на сто от младежите в 12 страни от ЕС: Словения, Австрия, Люксембург, Хърватия, Полша, Чехия, Нидерландия, Естония, Малта, Кипър, Финландия и Швеция.

В България равнището на тежки материални и социални лишения през 2022 г. е било 18,6 на сто за младите хора (19-29 години), докато за цялото население е било 18,7 на сто. През 2021 г. тези дялове бяха съответно 18,7 и 19,1 на сто.

Процентът на риск от бедност и социално изключване е по-висок сред младежите

За четири страни от ЕС, сред които и България, Евростат публикува данни и за равнището на тежки материални и социални лишения през 2023 г. Миналата година тежки материални и социални лишения са изпитвали 19 на сто от българските младежи и 18 на сто от цялото население.

През 2022 г. общото ниво на риск от бедност или социално изключване сред младите хора е било 24,5 на сто, което е с 2,9 процентни пункта (п.п.) над този дял за цялото население на ЕС (21,6 на сто).

Нивото на риск от бедност сред младежите (19,3 на сто) е с 2,8 процентни пункта по-високо в сравнение със съответния дял от общото население. Делът на хората, изпитващи тежки материални и социални лишения, е малко по-нисък сред младите хора в сравнение с цялото население. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
7
 
! Отговори
китайка преди 2 месеца
В България бедни няма, нито гладни и жадни. Сега България поне трябва да си запази земеделието и селското стопанство от враговете. За целта младежите трябва да се организират в платени бригади . Хем няма да се друсат, хем ще научат откъде идва хляба.
85
7
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 2 месеца
В България като комунистическа държава сателит на СССР се живееше по добре , руснаците ходеха по улиците с отворени уста. И нека съпоставим живота ни към днешна дата в ДЕМОКРАТИЧНА България и 34г. Горди Европейци. Живеем ли по добре от Европейците както живеехме по добре от Руснаците? Скромния и така тих отговор е НЕ. И задавам въпроса ....кое е по даже? Да държиш врабче в ръката или гледаш орел в облаците?
84
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Минус сложил на коментара ! Огледай се наоколо , всичко е построено при соца ! Тока с които работи компютъра идва от АЕЦ козлодуй . водата която ползваш идва до вас от еодопроводи построени при соца . Неблагодарници ! Поне признайте величието на тозо строй , но пък тогава ще лъсне некадърноста на сегашното .Какво имаме сега , големи магазини от сандвич панели и навсякъде гипскартон и като погледнеш отдолу , пак построено от соца .
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДО 84 .Сега като нищо не ни спира развитието , колко атомни централи построихме , колко язовира , колко училища , болници , детцки градини , тунели , мостове , списъка е безкраен на спрялото развитие .Държавта произвеждаше от клечки за зъби до автобуси и компютри , дори космическа храна . Айде стига вече , човека даже ретро музей направи да ходите да гледате какво е произвеждано в тази държава с този народ .Тогава беше ДЪРЖАВА , сега е Нищо
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До при Тодор Живков /78/ Никой не даваше пари на България?!?! Дойде чичко Брежнев, опрости 200 милиона и колко още такива неща се случиха в периода на соца. Забрави ли как след промените една лелка ревеше, докато репортер се опитваше да я интервюира: "Сега кой ще ни дава парииии?"
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 82 Пенсионираха се рано и продължаваха да работят, защото така им беше по-изгодно. За повечето длъжности нямаше проблем да останеш на работното си място дори и след като се пенсионираш. Безработица нямаше, защото изкуствено се поддържаха свободни работни места и много заводи, които работеха на загуба. Всичко това беше възможно, защото СССР ни даваше огромни заеми, които после ни опрощаваше. И не много умните хора се радваха, защото не разбираха, че това стопира развитието.
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не само за България е добър социализма .Полша , Чехословакия и всички останали държави буквално се построиха , заедно с цялата инфраструктура и собствена атомна енергетика . Като гледам как изглежда в момента Казакстан , ние пред тях сме като аборигени .За 34 години един свестен път не построиха , само крадене и затваряне и разруха .Сега да започне да се строи и европа же живне за 100 години напред .Дано пак да има нещо подобно на соца . Човешката система , за един достоен живот .
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 78 Тодор Живков е свято име , истински държавник .Днешните пред него изглеждат като бавноразвиващи . Пенсионираха хората на около 55 години и автоматично отваряха места за младите хора .Как да има безработица ? Социализма е най - доброто което се е случило на държавта ни . Говоря за периода до 1989 година . Празните магазини бяха вече през 1990 година , когато дойде демокрацията , до тогава имаше всичко (без банани )
78
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо им няма на младежите . За какво да работят , като виждат какво става с родителите им .Непрекъснато се вдигат битовите сметки , храната и всичко останало .Много по добре е да са на социалната система , като гледат техните как ходят на работа , а държавата им обира парите . После лош бил социализма с почивки 2 пъти в годината поне , евтиничко и за едни 14 дни .Влизаш магазина сиренето 2,60 лв и след 10 години пак 2,60лв , кое му е лошото . Аааа не могат да крадат от хората , това е....
77
1
 
4
 
! Отговори
Човешки Ресурси преди 2 месеца
"Мързеливци в Родопите си стоят у дома и получават по 1 800 лева месечно и дори мислят за сериозни покупки, защото за една година им е гарантиран социален доход в размер на 21 600 лева." - На това му казват лишения. Баси пропагандата.
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евросъюзът като мечта не се състоя.
75
5
 
9
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 2 месеца
При Тодор Живково време при социализма когато бяхме с Русия нямаше пазар на труда. Никой не можеше да си представи че ще се продава на някакъв пазар. Всеки имаше правото да придобие професията която му харесва и която му е по-душа и да работи по специалността си и да се развива и да създава дом, семейство и деца и да планира бъдещето си. Тогава държавата не разчиташе пари от външни фондове, никой не даваше пари на България. България беше сред 30те най-развити икономики в света.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама как, нас ни учат още от времето на Т. Живков, че "Скромността краси човека", както и бедността. Сега ни се внушава същото от екрана на националните медии, но малко по- деликатно. Имаме най-ниските заплати в Европа, но пък сме най-красиви, защото се задоволяваме с малко.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Корема и червата на детенцето куркаха от ферментацията неконтролируема от никого. Жлъчката му засмукваше стомашен сок.... Само сърцето му лупаше и чакаше сутринта да се завърне, за да разбере "Кой ще бъде в бъдеще "Той"?
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бундесбанк: Германия е в рецесия
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Настъпи продължително мълчание... Вятърът замря в очакване на това което тепърво имаше да се случи.... Майката на детенцето го бе оставила на произвола на земните стихии... Десният крак на току що роденото детенце, се подтикваше управляван от една останала заспала мозъчна гръбначна клетка за великите спомени на неговия алкохолен баща, кога го бе правил в утробата на майка му. Баща му даже не знаеше, че се е родил! >>>
70
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Раша има повече наркомани от целия ЕС, все пак те са си сбъркани по природа, но какво да праиш :)))
69
1
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 месеца
Па яште банани и бегайте свободно на запат бе, ха ха ха хааааааа!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Дясното око на детенцето не мръдна. То беше в състояние да прави снимки... И направи снимка на Пещерата - от която бе излезло след раждането. Детенцето - току що роденото бебенце започна отново да синтезира, но вече само, глъбилните вещества на живота. Един косъм от пещерата на майка му, от години необръснат навлезе дълбоко в мозъка на току що роденото детенце и успя да пробие черепа му и излезе на свобода от другата страна на *** му.... >>>>
67
2
 
7
 
! Отговори
Цъфтим и вързваме преди 2 месеца
С ЕСгейските ценности и общности!!!