България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения

Показателят е три пъти по-висок от средния за ЕС
23 фев 2024 19:35, Елка Василева
116
България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения
Снимка: Евростат

Делът на младите хора (на възраст 15-29 години), изпитващи тежки материални и социални лишения в Европейския съюз, е бил 6,1 на сто през 2022 г., запазвайки равнището си от 2021 г. На тежки материални и социални лишения са били подложени 6,7 на сто от цялото население на ЕС, докато през 2021 г. този дял беше по-малък (6,3 на сто). Това показват най-новите данни на Евростат за социалното включване на младежите в ЕС през 2022 г.

Най-високи дялове на младежите, изправени пред тежки материални и социални лишения през 2022 г., са регистрирани в Румъния (25,4 на сто), България (18,6 на сто) и Гърция (14,9 на сто). Противно на тях подобен проблем имат под 3 на сто от младежите в 12 страни от ЕС: Словения, Австрия, Люксембург, Хърватия, Полша, Чехия, Нидерландия, Естония, Малта, Кипър, Финландия и Швеция.

В България равнището на тежки материални и социални лишения през 2022 г. е било 18,6 на сто за младите хора (19-29 години), докато за цялото население е било 18,7 на сто. През 2021 г. тези дялове бяха съответно 18,7 и 19,1 на сто.

Процентът на риск от бедност и социално изключване е по-висок сред младежите

За четири страни от ЕС, сред които и България, Евростат публикува данни и за равнището на тежки материални и социални лишения през 2023 г. Миналата година тежки материални и социални лишения са изпитвали 19 на сто от българските младежи и 18 на сто от цялото население.

През 2022 г. общото ниво на риск от бедност или социално изключване сред младите хора е било 24,5 на сто, което е с 2,9 процентни пункта (п.п.) над този дял за цялото население на ЕС (21,6 на сто).

Нивото на риск от бедност сред младежите (19,3 на сто) е с 2,8 процентни пункта по-високо в сравнение със съответния дял от общото население. Делът на хората, изпитващи тежки материални и социални лишения, е малко по-нисък сред младите хора в сравнение с цялото население. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
ИМА ЛИ ОФЦЕ НА ЛИНИЯ ?
25
1
 
5
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
КВО СТАА С ПУЛИТИЧЕСКИЯ ПАЗАР ?
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За мигранти пари нали има
23
7
 
6
 
! Отговори
така е в ЕСССР преди 2 месеца
и само по-Зле ще Става без Евтините Руски Енергийни Ресурси! Бягайте - докато Можете, скоро ще Затворят Границите - и на ИзточноУкраинският Фронт - така ще се решат Проблемите - има Млади Европеици - Има Проблем!!
22
13
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 2 месеца
3к и прилична заплата?! 3к не взима и ученик телефонист с 2 езика вече. 3к е смешна заплата. ИТ сектора, където плащаме на Junior 4ти курс вече 4.2к го оставяме. Казваш няма подготвени. Защо да няма?! Ей го бюрото по труда и младежка заетост. Сума ти разкошни немски компании за начало. Дават 3к хората. Смешни пари са за начало около 2-3к, но след години стават в пъти повече. Просто народът е НЕГРАМОТЕН, не знае езици, не иска да се развива. Това е. Повече за нас, изучилите се, прочее. Така е ред
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори и да работят , какво ? Пак ще им вдигнат тока ,водата и пак ще ги държат бедни .Напред съ социализма иначе в канала
20
1
 
5
 
! Отговори
:((( преди 2 месеца
Отчита ли се това, че така наречените младежи, изпитващи "тежки материални и социални лишения", ако са под 18 г. си живуркат на гърба на данъкоплатците? Ние не сме виновни за това, че собствените им родители дават нашите пари за ракия, дрога и цигари, вместо да хранят децата си. Плащаш данъци и едвам успяваш да отгледаш едно дете, а онези пет пари не дават, не работят, правят по един биллюк деца, папат нашите пари и ***, че изпитвали лишения.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха ха , голяма работа е туй европата
18
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
БТА Е ДЪРЖАВНА И ЛЪЖЕ!!! НАЙ-ЗЛЕ Е В БЪЛГАРИЯ! РУМЪНИЯ Е С 50% ПО ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отървана работа . Другите вече правят СССР 2.0
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ходихме на кръжоци , спорт , бригади .От малки сме научени .Социализма е перфектната система , каквото и да говорят по телевизора .
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глад мизерия и ценности . Само членството ши ва опрай . Членуване до последния българин .
14
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
До 11 те,ако работеха на компютър нямаше да са бедни ;)
13
2
 
6
 
! Отговори
Краси преди 2 месеца
Не им се работиииии!Мързи ги и да учат!Бразилците на 100%!
12
10
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
11
6
 
4
 
! Отговори
родител преди 2 месеца
Младите искат да работят само на компютър , и не искат да си изцапат ръцете с нищо !!
10
3
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 месеца
Ми като ги мързи да работят и учат, така ще е.. всичко отива за бело и комар
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова години аз не чух за някаква политика спрямо младите хора за техните нужди просто ходим по медиите да ги плюваме че нито работят нито учат а не ги питаме защо? отделно нямам нищо против пенсионерите но пенсиите ги вдигаме като взимаме нов държавен дълг.
8
2
 
13
 
! Отговори
стругар-пенсионер преди 2 месеца
Затвориха професионалните училища , и децата учат в гимназии !! Много от младите не знаят какво е това стругар .
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, хайде кажете го по правилния начин, де! Младежи, родени и израснали в България, като член на ЕС! Какво не ви излиза - щастливо и безгрижно детство, поне такова каквото могат да видят от старите соц. филми?