Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната

20% нараснали сделките в началото на тази година спрямо миналата
13 мар 2024 07:10, Анисия Иванова
136
Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Очаква се пазарът на недвижими имоти в България да остане един от най-активните и през настоящата година, сочат прогнозите на водещи експерти от бранша. Наред с устойчивия интерес обаче, ключов въпрос за мнозина е как очакваното приемане на еврото през 2025 г. ще се отрази на пазарните условия и дали за хората е по-изгодно да избързат и да предприемат действия за покупка на жилище преди това.

Как ще се развият цените в сектора зависи от това дали страната ни ще приеме общата европейска валута, както и от това дали ще има повишаване на лихвените проценти по кредитите, които засега се задържат на много привлекателни нива от 2.5-3%, смята изпълнителният директор на Arco Real Estates Евгени Василев.

„Изследвал съм пазара на недвижими имоти в прибалтийските държави – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е прието еврото, цените на имотите се коригираха и то доста нагоре, което не е много добре, но това е нещото, което се случи там“, споделя експертът. Неговата прогноза е в посока вдигане на лихвите по ипотечните кредити, които вероятно ще започнат да се изравняват с тези в еврозоната. Поради тази причина в момента хората предпочитат да инвестират парите си в жилища.

Националната статистика също подкрепя активността на текущата пазарна ситуация, като данните сочат, че обемите от сделки с недвижими имоти в началото на 2024 г. са нараснали с около 20% спрямо същия период на предходната година.

Това увеличение подчертава нарастващия интерес от страна на купувачите и през настоящата година, като най-ярко изразена е тенденцията в Пловдив. Сред ключовите фактори в тази посока са ниските нива на безработица и повишаващите се доходи на домакинствата в областта, като по данни на Териториалното статистическо бюро – Юг за последното тримесечие на 2023 г., средната месечна работна заплата в обществения сектор е нараснала с 9.5%, а в частния - с 14.2%.

На този фон в града преобладава търсене на висококачествено ново строителство, което се отличава с модерна архитектура, най-съвременни технологични решения, и висока енергийна ефективност, които гарантират дълъг експлоатационен живот на имота. Част от екстрите, които привличат новодомците, са висок клас алуминиева дограма, която е устойчива на променливи атмосферни условия и има отлични енергоефективни и звукоизолационни качества, иновативни системи за отопление, охлаждане и вентилация, системи за превенция от наводнение и осигуряване на свеж въздух в помещенията.

Освен това клиентите търсят подови настилки с добра шумоизолация, както и най-съвременни топлоизолационни решения за фасади като каменна вата, която e устойчива на влага, огън, има висока акустична бариера и защита от UV лъчи. Сред предпочитаните удобства са още бързите и надеждни асансьори, контролираният достъп и видеонаблюдението, наличието на паркоместа и гаражи, зарядни станции за електромобили,  както и комфортни общи части, и зелени пространства за почивка, пише "Труд".

За много купувачи домът е не просто място за живеене, а инвестиция в престижен квартал. И въпреки че на пазара има много оферти, качествените имоти на добри локации са малко. Същевременно в много части на града, където се появяват нови жилищни квартали, липсва нормална пътна мрежа, улично осветление, тротоари, паркоместа, зелени площи и детски площадки. Това е сериозен проблем за града, който отблъсква много купувачи, търсещи качествен дом и нормални условия за живот.

Ето защо все повече хора се насочват към западните квартали около парк "Отдих и култура", който в последните години се превърна в една от най-предпочитаните локации в града, благодарение на новоизградената си инфраструктура, близките паркови пространства, множеството си опции за спорт и рекреация, детски градини, училища и бързи транспортни връзки.

Висок интерес към него проявяват както активни млади хора и семейства с деца, така и хора в по-напреднала възраст. Част от клиентите предпочитат напреднал имот на акт 14, но други се ориентират към "зелени" сделки, привлечени от по-ниските цени и по-големия избор по отношение на квадратура, разпределение, етаж и изложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
5
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 месец
Предлагам на Тихомир Тошев и на Георги Ганев да говорят за ръст ни след като излязат резултатите от агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2024, до тогава това са едни партенки хвърлени в пространството.Нормално, все пак това са хора чиито печалби зависят от сделките, няма как да не наливат бензин в огъня
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смях в залата.
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера имаше статия от големи разбирачи на имотният пазар как пазара се свил,изчезнали спекулантите и тем подобни дрънканици! Сега друга песен. Всеки си бълнува какво му скимне!
113
0
 
4
 
! Отговори
Е сега преди 1 месец
Всеки може да залага.Някой на поскъпване,някой на поевтиняване...Аз лично залагам на обезценяване,но не с много... по скоро на задържане.Залагам на сигурно.Все пак има много стойностни имоти.Има и такива към който няма интерес,но с надута цена,без инфраструктура,без удобен достъп и т.н.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Чакайте си да дойде неволята да ви помогне (да се спука балона)." - Чакам още 4 месеца и почвам да шортвам сичките "имотни гиганти".
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"е може да се строй до безкрай все пак, а да не забравяме че в Азия живеят 6 милярда души, които се чудят къде да идат.." - Хич не се чудят. А и ако решат да идавт тук, не си мисли, че ще си плащат на теб или на мен за това.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"20% нараснали сделките в началото на тази година спрямо миналата" - Миналата бяха спаднали с поне 30%, но както и да е. Вече ги няма големите скокове. АКо някой искренно вярва, че половин европа ще се изсипе тука .. муХАУУХАУХАУХУХАУХАУАУХХУА
109
14
 
1
 
! Отговори
Кредитен милионер преди 1 месец
Добре че взех апартамент в широкия център на София преди 6 години... Сега цената му е по две.. Ипотеката е смешна... Аверите ми викаха луд ли си нз си кво, но сега като им вдигат наема с 100 кинта реват на умряло. Истината е че цената на земята и имотите е само нагоре, защото това са изчерпа Еми ресурси.. Не може да се строй до безкрай все пак, а да не забравяме че в Азия живеят 6 милярда души, които се чудят къде да идат... Така де ще продам имота на някой китаец след 20 години и то за 1 милион
108
1
 
1
 
! Отговори
Promo преди 1 месец
Нормално , банките имат депозити на граждани с 1процент, дават заеми с 3-6 процента, жените ще си се вдигат в големите градове със сигурност!
107
4
 
13
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
Шашмалози. Имотния балон вече издиша отвсякъде
106
13
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Всеки ден отлагане на покупката на жилище, вдига цената на жилищата, много повече от повишаването на доходите. Чакайте си да дойде неволята да ви помогне (да се спука балона).
105
6
 
1
 
! Отговори
Айше преди 1 месец
Има 2 апартамента в София.Който му е скъпо да спи в децката
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Bebok. Ти си знаеш. Ако гледаш демография, брой жилища и т.н. никога няма да купиш. Ако гледаш колко пари имаш, колко изкарваш, дава ли ти банката, трябва ли ти или не ти трябва жилище по-вероятно да вземеш правилното решение. Но ти си знаеш е стандартен съвет в случая.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До гогич. Усещаш ли противоречието си? перат пари и плащат в кеш, ама лихвите от еврозоната щели да смъкват цените? Ако ще плащам в кеш и перем пари, какво ме бърка лихвата дали е 3 или 6 процента?
102
3
 
21
 
! Отговори
гогич преди 1 месец
Не познавам нотаариус, който да твърди за чвеличени сдлеки с имоти. Напротив - всчики казват за намалени обеми, но учудващи високи цени, и то плащани кеш от българина. Сделки за по 500-600 хил. в кеш - перачница голяма е БГто. АМа като дойде еврото с евро-лихви от 6-7% както е на запад, тогава да видим пак нещата :)
101
4
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
всичко е лъжа и измама, никаъв бум няма ,само надуване на балона заради инфлацията., лихвите вече скочиха, сега са наред цените и следва рецесия, която вече започна в т.н. силни икономики в ЕО, свива се производството изнася се в друга държава и т.н.и после пак ми обяснявайте как цените ще се увеличат, да увеличили са се за момента......
100
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо друго не движи пазара за имоти в момента освен спекулацията. Тоест балонизирането. И ни чака нещо подобно на ситуацията от 2008-2010. Колкото и разни платени "експерти" от бранша да ви убеждават в обратното!
99
9
 
4
 
! Отговори
Bebok преди 1 месец
Много разбирачи тука, много печен народ. Кажете ми-да купувам ли сега?Или не? Моля за съвет.
98
2
 
13
 
! Отговори
Хахата преди 1 месец
Влизам в днес.бг само за да се посмея на щуротиите, които пишат. Като прочета какво са сътворили мисирките и почвам да се хиля.
97
3
 
18
 
! Отговори
Гъчо преди 1 месец
Ейй, 2008 ще ви се види като детска игра. Ама всеки е свободен да си строши главата сам. И после да не ревете ...