Най-големите катастрофи – Гранде Торино, Бебетата на Бъзби...

Легендите Франк Рийкард и Рууд Гулит се разминават на косъм от трагедия
29 ное 2016 21:09, Веселин Коларов
7
Най-големите катастрофи – Гранде Торино, Бебетата на Бъзби...
Снимка: Reuters
В продължение на почти 23 години в спортния свят не беше обявяван траур заради самолетна катастрофа. Тази сутрин обаче това се случи, след като бразилският футболен отбор Чапекоензе пътува в самолета, който се разби в Колумбия. Загиналите вече са 77 души от общо 81. Футболната федерация на Южна Америка веднага отложи всички мачове под нейна егида. За жалост, това не е първият подобен инцидент, при който загиват футболисти. Ето и инцидентите с най-известните състезатели:
4 май 1949 г., Торино
 
В края на 40-те години на миналия век Торино е един от най-добрите клубове в Италия, изпреварвайки дори съседите от Ювентус. От 1946 до 1948 г. "биковете" печелят скудетото три пъти с капитан Валентино Мацола, баща на легендарния Сандро Мацола. На 3 май Торино се завръща от Лисабон от приятелски мач с Бенфика (3:4). Настроението на футболистите се приповдига след срещата с техните приятели от Милан в Барселона. Самолетът на Мацола и компания каца в там, за да зареди с гориво. Но над Северна Италия се лее проливен дъжд, видимостта е силно ограничена и пилотът губи ориентация. Той е ветеран от войната и решава да използва базиликата на хълма, за да приземи самолета. Преценката му обаче е ужасяваща и секунди по-късно машината се разбива. За броени минути всички на Апенините разбират за инцидента и хора от града се катерят по хълма в опит да спасят някого. Но напразно, всички 31 пътници на борда загиват.

6 февруари, 1958, Манчестър Юнайтед
 
Това е един от най-легендарните отбори на Манчестър Юнайтед. Той остави незаличима следа в сърцата на феновете по цял свят. Тогава тимът гостува на Цървена звезда за КЕШ, измъква 3:3 в Белград и вече се заканва на съперника си на 1/2-финалите Реал Мадрид. Всички проблеми обаче започнаха в Мюнхен. Там самолетът каца, за да презареди и след два неуспешни опита за излитане, екипажът е готов да отложи полета. В крайна сметка се прави трети опит, който завършва с трагедия. При него пилотът Кей Реймънд изкрещява: "Господи, няма да излетим…", след което машината се удря зверски в намираща се наблизо сграда. Избухват пламъци и след 54 кошмарни секунди "Бебетата на Мат" вече ги няма. 21 души загиват на място, включително осем футболисти. През 1960 г. на югоизточната трибуна на "Олд Трафорд" е поставен часовник. От горната му част е изписана датата 6 февруари 1958, а отдолу Мюнхен. Всяка година на трагичния ден стрелките му спират в момента на катастрофата – 15 часа и 4 минути.

7 юни, 1989 г., холандските футболисти
 
Футболният свят можеше да загуби Франк Рийкард и Рууд Гулит в пика на славата им. Те трябва да са на борда на самолет Douglas DC-8, пътуващ до Суринам, откъдето са корените на звездите. За щастие, двамата не тръгват за страната, където трябва да участват на турне с три местни клуба. Рийкард, Гулит, Арон Винтер и Брайън Рой не се качват на полета, защото трябва да се готвят за новия сезон. И това решение спасява живота им. При кацането в Парамарибо пилотът допуска грешка, крилото се закача в дърво и от 187 души на борда оцеляват само 11. 14 футболисти загиват на място, а един три дни по-късно в болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквениада някаква значи.....
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В продължение на почти 23 години в спортния свят...."Спорта далеч не е само футбол. Хокеен отбор загина при самолетна катастрофа в Русия преди 7-8 години, не ми се търси сега в нета.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Денис Бергкамп затова никога не пътуваше с отбора си със самолет, а отиваше сам с колата си. Поне докато си на земята не можеш да се разбиеш с 800 км/ч.