Онкоболна осъди здравното министерство за 100 хил.лв.

Теодора Захариева осъди ведомството, защото година и половина не й осигурило лекарства за лечение на рак на гърдата
3 авг 2007 11:37,
26
Онкоболна осъди здравното министерство за 100 хил.лв.
Теодора Захариева приема съдбата си като кауза на всички онкоболни, които имат човешкото право да се борят за живота си. Снимка: Булфото

Апелативният съд осъди здравното министерство да заплати 100 хиляди лева на онкоболната Теодора Захариева.

Присъдата е наложена заради това, че в периода 2004 г. и първите три месеца на 2005 г. ведомството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечене след рак на гърдата.

В този период здравен министър бе Славчо Богоев.

Адвокатът на жената Асен Георгиев заяви, че решението на Апелативния съд доказва, че справедливостта може да възтържествува в юридически и морален смисъл.

Той уточни, че решението на Апелативния съд може да се обжалва в 30 дневен срок във Висшия касационен съд.

Теодора Захариева вече спечели дело в Градския съд за обезщетение от 80 000 лева.

Здравното министерство обжалва делото в края на май, което беше отложено заради това, че жената беше оперирана в Александровска болница от рецидива в черния й дроб, получен вследствие на липсата на лекарства.

По време на днешното заседание от Министерството на здравеопазването поискаха сумата да бъде намалена.

През 2004 г. с диагноза рак на гърдата са били 4743 пациентки, като от тях 3220 е трябвало да получат лечението, от което се е нуждаела и Теодора Захариева.

Жената приема своята съдба като кауза на всички онкоболни, които имат човешкото право да се борят за живота си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
angelika преди 14 години
zdraveite iskam da spodelia s vas tova che naposledak pri vsiako otivane v onkologiata pri priemane za saotvetnoto lechenie mi iskat osven neobxodimia talon nomer 7 i napraveni vsichki kravni isledvania . smiatam che tova e nepravilno zashto nosia tozi talon . sled kato nito polzvam bolnichno leglo nito mi praviat kravnite isledvania samo mi vlivat saotvetnoto lekarstvo
24
0
 
0
 
! Отговори
T.Zaxarieva преди 16 години
Благодаря на всички за подкрепата!За мен това е много важно и ако мога да помогна с нещо обадете ми се на 0888477767
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
време е вече да се сложи край на безхаберието.Всеки има право на живот и всеки трябва да отстоява твърдо това свое право.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
еми да може има си адвокати, съд, следствие и т.н. Всички пищят и се оплакват а пуснати искове има ли - има 1 брой при това спечелен,а трябва да има и други за да могат да останат само кадърните специалисти, а другите да ходят да садят чушки или в затвора. Между другото ако се замислите над това което съм написал ще установите че съм прав.
21
0
 
0
 
! Отговори
К преди 16 години
Линцензии на лекари трябва да се отнемат при случай на корупция. Прочети внимателно какво казва номер 6 и тогава пак ми се обяснявай, че не трявало да се отнемат лицензиите!!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ox neznam skoro i az bqh operirana v onkologiqta,osven lo6oto koetoti e na glavata ima i lo6o otno6enie k1m bolnite,nai ve4e ot strana na sanitarkite .....
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
съчувствам на жената, но все пак преди да отнемате лицензи да ви попитам нещо. Знаете ли защо в САЩ като се прави изследване за продължителността на живота на онкоболни не се включва рак на гърдата? Понеже не знаете отговарям - защото се приема за лечимо заболяване. А защо се приема за лечимо заболяване?Пак отговарям - защото там има профилактика и здравна култура и никой болен не достига до стадий по-висок от първи, защото го откриват.Защо не го откриват в България? Защото няма здравна култура за което сме си виновни ние и МЗ и също така няма профилактика за което е виновно МЗ (Министерство на Здравеопазването).Заключението е че не е необходимо да се отнема лиценза на някой лекар а просто трябва да се отпуснат пари за профилактика и да се изпоуволнят търтеите работещи в МЗ.Дори и един лекар или 5-*** да изгърмят това няма да реши проблема.Защо? Защото за да получи един пациент качествено лечение освен лекари (човешки елемент) е необходима и материална база (лекарства, апаратура, консумативи и т.н.), която се придобива по един единствен начин - с пари. Какво става в родината - хората плащат 10-15-20лв. здравни осигуровки и си мислят че проблема им е решен или не плащат и реват в болницата докато не получат лечение. От друга страна болницата получава за лечението на дадено заболяване примерно 500лв., но разбира се то струва само като консумативи (без апаратурата, квалификацията на персонала, сградата, легла и т.н.) примерно 2500лв. и какво става българина неможе да се лекува качествено.За това е виновна от една страна сивата икономика и от друга МЗ
18
0
 
0
 
! Отговори
iv преди 16 години
Сумата за такова лечение е смешна и жалка и моята майка така си отиде...от лекарска некомпетентност. Няма държава в която онкоболна да няма право на животоспасяващо лекарство, а факта че министерството на здравееопазването ще обжалва смешните 80 хил. е чудовищен.
17
0
 
0
 
! Отговори
yamakasy преди 16 години
Ще доживея ли ден, в който лиценза на някой бг лекар ще бъде отнет?!?!?Аман от специалисти, които "ускоряват" процеси и полагат "специални" грижи, когато им се заплати на ръка?!!?!?!
16
0
 
1
 
! Отговори
girl преди 16 години
това е много хубаво че поне веднъж съда си свърши работата, но това са единични случаи, и едва ли това ще накара здравното министерство наистина да работи.
15
0
 
0
 
! Отговори
диди преди 16 години
Браво Теодора! Трябва всички българи да бъдем като теб борбени и търсещи правата си! Успех
14
0
 
0
 
! Отговори
лиляна преди 16 години
не парите са важни,важно е че тя успя да се изправи срещу вихрушката и стои все още права
13
0
 
0
 
! Отговори
Elenka Nikolowa преди 16 години
Pozdravlenie gospojo Zahariewa . Az sy6to sym operirana predi 3 godini sled kato zapo4nah hormonoterapia s tamoksifen ne se 4ustvam dobre.
12
0
 
0
 
! Отговори
нели преди 16 години
държавата е мащеха за почти всички, а колко болни от тая ужасна болест трябва да се унижават да се молят за полагащите им се лекарства...не мога да разбера как са имали нахалството да обажалват от здравното министерство, то такова безчовечие и безочие за такова уж хуманно министерство!
11
0
 
0
 
! Отговори
Marvelis преди 16 години
Разбирам болните,браво на Теодора и я поздравявам за успеха,но в тази обрулена държава на мошенници и мутри,кой ще ги даде тия пари?Не сме ли пак ние,данъкоплатците!Персонална отговорност да се търси - комунистите измислиха т.н. колективна вина т.е. няма виновни,сега и в случая е същото!!!!Колко ли още дълго ще са живи болшевиките на тая земя????
10
0
 
0
 
! Отговори
jack преди 16 години
разбира се, че ние ги плащаме, но в случая поне знаем, че данъците и осигуровките ни наистина отиват, за да помогнат на човешки живот, а не потъват в неизвестно перо от бюджета на незнайна държавна агенция...Браво Теодора
9
0
 
0
 
! Отговори
kucakalinka преди 16 години
Евала на тая борбена жена-тя доказа на всички че не може държавата за едни да е майка за други мащеха
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
podkrepqm zenata,no trqbva da ima i sad za tezi *** kadeto ostavqt xorata n aproizvola na sadbata,che da vidim dali ste s erazporezdat taka ..............
7
0
 
0
 
! Отговори
славчо преди 16 години
Дано ги съди пак,но този път за половин милион ако трябва,защото си го заслужават!!!!И да спечели!!!!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
sadness преди 16 години
sled diagnozata na moiata maika xirurzite i kazaha, 4e bez lekarstwa i ostawat okolo 3 meseca. Onkolozite kazaxa, 4e takiwa lekarstwa (wsy6tnost 1 - nai-standartnoto) oba4e se polu4awat za min 3 meseca. ...maika mi si otide...Mejduwremenno edin ot onkolozite ni predloji da "uskorim" procedurata kato mu platim direktno na nego (nkl xiliadi $), a toi 6tial da nameri ot ostanalite dozi na we4e zaginal 4owek....ima xora, koito uspiawat da prewyrnat sweta w ujasiawa6to miasto...