Българите – най-болната нация

Такива са изводите от здравния дебат в сайта Puls.bg
26 май 2009 10:22,
37
Българите – най-болната нация
Снимка: БГНЕС

Малко пари в зле функциониращата здравна система на една болна нация – това е песимистичният извод на „Здравен дебат“ – най-новата рубрика в Puls.bg.

Извод, който едва ли би изненадал някого.

Не от вчера темата „здравеопазване“ е сред най-болните у нас. За цените на лекарствата, неуредиците в здравната система, институциите се говори много, но накрая, вместо адекватни промени, получаваме чаша студена вода.  

Красноречив симптом за масовото недоволство на българина са резултатите от проведените в „Здравен дебат“ анкети.

Мнозинството от гласувалите в тях са на мнение, че българите боледуват често. Като причина за това 53% посочват стреса, в който живеем, а 21 на сто обвиняват лошото здравеопазване.

Според 71% от анкетираните за него не се отделят достатъчно средства, а 64 на сто са убедени, че цялата здравна система у нас е корумпирана.  

На въпроса „На европейско ниво ли е (българското) здравеопазване?“, 50% отговарят с ироничното „Това здравеопазване ли е?“

Подобен е духът и на повечето коментари и читателски мнения, на които Puls.bg предоставя свободна трибуна.

И за да не се размие темата в поредното говорене, от най-посещавания здравен портал у нас се ангажират да поставят всички назрели въпроси пред отговорните фигури – политици, институции, организации.

С надеждата да предизвикат ако не болестно състояние, то поне симптоми на политическо безпокойство. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Голям прас преди 14 години
Доколко плащеш е спорен въпрос, защото явно си науравновесен и следователно нетрудоспособен, от което става ясно защо така защитаваш статуквото, някой друг да ти плаща за лечението, от което е ичевадно, че имаш нужда. Ако имах избор т.е. частен здравен фонд, бих си внасял осигуровките там, вместо да издържам търтеи като теб.
15
0
 
0
 
! Отговори
Чесън преди 14 години
Прас-чо, авно имаш нужда от лечение, което пак ние трябва да плащаме, но и то няма да ти помогне - срещу малокултурието и елементарното плямпане на маргинали ЛЕЧЕНИЕ НЯМА - осведоми се, че вече доста отдавна няма "ИСКРЕНО И ЛИЧНО". А истината в очите боде, особено зле прикритите "медици".
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
задължителното здр.осигуряване е монополизирано от национална здравна каса.където има монопол,добро няма.допълнително здр.осигуряване и да имаш, полза няма,защото частни осигурителни фондове няма.в щатите има,но ние не сме щатите.
13
0
 
0
 
! Отговори
. преди 14 години
Аз съм също за това здравните и пенсионните осигуровки да са си строго лични и да няма взимане-даване с други субекти. За всичко в този живот се плаща, не виждам какви са тези понятия за безплатно здравеопазване. Безплатното се изразява в това вноските на хората, които ги внасят наистина, да се разпределят на всички. Така очевидно ще се полага по една пломба на година, по един профилактичен преглед и по един при специалист. Внася Груьо Груев по 20 лева здравна вноска и после търси лечение за хиляди - е не може така, особено когато Груьо не е единичен случай, а по-скоро масов.Спрете да пушите като комини, да се наливате с алкохол като прасета, да ядете пържено, да пиете кока-кола като вода и ще видите, че вината не винаги е в здравната система...
12
0
 
0
 
! Отговори
:| преди 14 години
Българите най-болната нация...true true
11
0
 
0
 
! Отговори
здравно осигурен преди 14 години
"Kонсумират ***" - А КОЙ ПРОИЗВЕЖДА *** ИЛИ ДОПУСКА ТЕ ДА БЪДАТ ПРОИЗВЕЖДАНИ - МАЙ ТАКИВА, КОИТО МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ПРАВЯТ "допълнителна здравна осигуровка". Защото можеш да се храниш със здравословна храна, само ако сам си я произвеждаш. Но КЪДЕ - на асфалта, или на балкона в панелката? Или да отидеш и да потърсиш земята, останала ти от дядо ти на село, но ВЕЧЕ ОТДАВНА УЗУРПИРАНА И ОТНЕТА от някой инициативен ФЕРМЕР, заради европейските пари, които взема незаконно за нея. И на мен мви се иска да имам собствен здравен номер, защото плащамдрави осигуровки, НЕ ПИЯ, НЕ ПУША, ВОДЯ ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ, НЕ СЕ ДРОГИРАМ, НЕ СЕ "ПУСКАМ" на Лъвов мост, не съм създал 15-20 *** мутантчета, а плащам за техните и на "родителите" им увреждания. Но за това има държава - тя трябва да е отговорна, защо моите пари не отиват за поддържане на моето здраве, а за гоене на корумпирани чиновници и *** граждани, които не искат и да знаят, че здравето е ценност, ПИЯТ, ПУШАТ, НЕХАЯТ, ПРАВЯТ СЕ НА ВЕЛИКИ, НО когато се разболеят - пищят, че държавата трябва да ги лекува.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Геноцид!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Голям прас преди 14 години
Какво мога да кажа, ако има още нещо от което да се оплачеш, моля сподели. Добри алтернативи са също и Искрено и лично, а може и би и Времена и нрави, където ще те изслушат и ще поклатят съчувствено глава.
8
0
 
0
 
! Отговори
кромид преди 14 години
Вярно е, че "голям прас" е *** като праз. НЕ ЗНАЕ ДОРИ , ***, ЧЕ ХОРАТА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО - т.е. П Р Е Д В А Р И Т Е Л Н О ПЛАЩАТ ЗА ЕВЕНТУАЛНО ЛЕЧЕНИЕ. Затова, когато недай Боже, се разболеят, държавата в чиито "каси"(по-скоро "маси" - "софри") авансово са влезли парите на гражданина, не трябва да го побърква от увъртания и шашми, за да не му плати лечението (т.е. да му върне внасяните с години и преди години пари). Явно, че "прас"-ът е от ония алчни медицински работници, които превърнаха ведицината в търговия. Един такъв зъболекар, който вземаше солени суми за да ти погладне само в устата, преди две години направо ми осъкати челюстта. Така че "прас"-чо не ни излизай с тъпия номер за неплащането при соц-а и тогава си плащахме чрез недодадените заплати, но имаше някакъв контрол върху алчността. Върху такива "познавачи" на "пазарната" медицина, които между впрочем, определено са пълни авантаджии за своите "разходи", се изгражда пясъчната конструкция на нашето общество, в което всичко е опорочено, извратено, уродливо, криминално. А лекарите, нека да са измежду най-богатите, НО АКО СА ЛЕКАРИ. А българските лекари, съжалявам, но само 10 % от тях могат да се нарекат лекари, останалите са жалси, меркантилни, играчи, невъзпитани грубияни, знаят по-молко от пациентите си, затова ако погледнете пред кабинетите им, само по един-двама старци стоят, и ескулаповците протестират и натискат държават да им осигури силово КЛИЕНТИ(не е грешка, лекарите вече нямат пациенти, а клиенти, защото те са търговци, ЕТ-та или ЕООД-та). Насила, трябва да мина през джи-пи-то, за да отида например на хирург или кожен лекар или очен лекар. ЗАЩО?
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Точно така - трябва да се плаща, и то от всички. Тоя народ трябва да разбере, че безплатен обяд НЯМА!!Аз имам задължително и допълнително здравно осигуряване, но не ми харесва, че моите средства отиват за разни ***.. Не ползвам държавното, а когато се наложи ходя на частно. Искам здравна осигуровка с номер като в щатите, която да мога да проверявам онлайн по всяко време, а не друг да се ползва от парите, за които аз се бъхтя.Време е да разберете, че качеството струва пари, иначе ще изгоните и последните свестни доктори в чужбина.И не се оплаквайте само от държавата. На лично ниво, хората не ги е грижа за собственото им здраве. Консумират ***, а после друг им е виновен.
6
0
 
0
 
! Отговори
abv преди 14 години
takava ni e darjavata - taka ni e vsi4ko
5
0
 
0
 
! Отговори
Голям прас преди 14 години
Как няма да е недоволен българина, като още масово е разпространена комунистическата нагласа, да не се плаща за нищо и в същото време да получаваш безплатно. Да ме извиняват хронично болните, но не могат да очакват 30-те процента от работещите, които се осигуряват на реалната си заплата да ги издържат.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Здравната реформа не е завършила. Правителствата след 2001-ва замразиха всички реформи. Новото правителство, което и да е ще и продължи. Лошото е, че няма оперативна програма Здравеопазване, което означава, че всичко ще се ползва от бюджета. А и аз съм за лекарите да са най-богатите в държавата, както е на запад и както трябва да бъде по принцип.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Липса на превенция + лошо качество на живот + черногледство =...
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
dokato sme malki i bedni i kradlivi dokato vseki misli sam za sebe si kato v jungla dokato kolegata preebava svoq kolega za nqkolko desteki leva pove4e dokto sme zlobni lo6i podigravatelni i nedovolni problema e ma6taben
1
0
 
0
 
! Отговори
Lora преди 14 години
Ще има ли Кепра за епилептиците и инсулин за диабетиците от 1.06 по ЗК?До кога с този стрес, безхаберие и беззаконие!?