Лекарите се готвят за национален протест

Синдикатите недоволни от орязания бюджет за здравеопазване
4 ное 2009 12:55,
96
Лекарите се готвят за национален протест
Снимка: Булфото

"За първи път виждаме толкова рестриктивен бюджет за здравеопазване", коментира пред БНР д-р Евгений Душков, председтел на УС на НЗОК и главен секретар на КТ "Подкрепа".

Очакванията са в болничната помощ разходите да надхвърлят 1 млрд. лв., а предвиденото в бюджета е едва 708 милиона.

"В същото време се казва, че ще се правят реформи, но кога ще се реформират болниците и най-вече, дори да се реформират, в което няма нищо лошо, то е хубаво, но реформите струват пари“, каза д-р Душков.

Още по темата

"Дори новата агенция, която ще прави медицински одит в МЗ, не е ясно дали е обезпечена финансово, тъй като и там има рестрикции в бюджета.

Очакваме все пак, че някои неща ще бъдат преоценени, става дума за здравето на цялата нация в условия на криза. Ние искаме гарантирането на здравната система", заключи д-р Душков.

Синдикатите в здравеопазването се готвят за протест пред парламента заради намаления бюджет за сектора през следващата година.

Преди протестните действия лекарите и синдикатите настояват за дебати със здравния и с финансовия министър, както и с представители на парламентарната здравна комисия.

Ако срещата бъде отказана и не последва преразглеждане на бюджета за здраве, ще бъде организиран национален ден на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия пак не са разбрали - парите са повече с 200 милиона от акциза! А ако някой продължава да твърди, че 1.7 милиарда (за 2010) е с 400 милиона по-малко от 2.1 милиарда (за 2009) - ДА СИ МЪЛЧИ (сега така се прави). Айде със здрае, че ако се разболеете направо ще се мре...
10
0
 
1
 
! Отговори
:) - до другия анони преди 14 години
ходи на частен доктор
9
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 14 години
ходи на частен доктор
8
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
aaaaaaaaaaaaa.jsno tren4ev ne si e polu4il ru6veta i 6te bori novoto previtelstvo.stari nomera v nov cirk.
7
0
 
1
 
! Отговори
Ina преди 14 години
Оп гресхка,коментара ми беше до No 2
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Касапи. Страхувам се да отида на лекар да не ме разболее. Отиваш на лекар, въобще не се интересува от тебе, попълва си документацията, кара те да се подпишеш за да си вземе парите и гледа да те разкара. Не ти пише рецепта ами ти дава някакви рекламни брошури с лекарства да отидеш в аптеката да ги покажеш и да си купиш лекарства. Тия са някакви клоуни. Като отидеш на лекар чакаш по два часа защото вътре има няколко медицински представители на фармацевтичните фирми и си рекламират лекарствата.
5
0
 
1
 
! Отговори
Ina преди 14 години
до No 1: Не слагай под общ знаменател всички лекари.Все още има и кадърни и добри лекари!!!!
4
0
 
1
 
! Отговори
1111 преди 14 години
"Хубави" времена дойдоха... Безработица, мизерия, свински грип, отвличания, престъпност... Но на кого му пука за тези маловажни нещица... СЕГА ВАЖНОТО СА ДОКЛАДИТЕ, МЕДИЙНИТЕ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ И ИЗМИВАНЕТО НА РЪЦЕТЕ С ИМЕТО НА ПРЕДИШНАТА ВЛАСТ...
3
0
 
1
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Каква сума влиза в НЗОК всеки месец? От заплатата на един работещ се удържа 8 % здравни осигуровки - 5 000 000 работещи, мин. РЗ 240лв., за 1 м. - 96 000 000 млн.лв. /А някои работят и за 4-цифрена заплата/. Д-р Душков да ми обясни къде отиват тези пари. Реформата, която аз искам е да има алтернативна здравна каса и за нея да си плащам определена сума на месец, но да знам, че няма да ми искат рушвети и за мен ще се грижат добри лекари.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това са касапи. В бг няма истински лекари. От връзкар професионалност не очаквай. Колко хора си заминаха след като са били оперирани? 100%. Какво да си говорим повече. Оперират ли те веднъж те умарят.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тези за какви се мислят?! Който иска да протестира - при мен в МС и да видим после до протест ли е му е...