Лекарите се готвят за национален протест

Синдикатите недоволни от орязания бюджет за здравеопазване
4 ное 2009 12:55,
96
Лекарите се готвят за национален протест
Снимка: Булфото

"За първи път виждаме толкова рестриктивен бюджет за здравеопазване", коментира пред БНР д-р Евгений Душков, председтел на УС на НЗОК и главен секретар на КТ "Подкрепа".

Очакванията са в болничната помощ разходите да надхвърлят 1 млрд. лв., а предвиденото в бюджета е едва 708 милиона.

"В същото време се казва, че ще се правят реформи, но кога ще се реформират болниците и най-вече, дори да се реформират, в което няма нищо лошо, то е хубаво, но реформите струват пари“, каза д-р Душков.

Още по темата

"Дори новата агенция, която ще прави медицински одит в МЗ, не е ясно дали е обезпечена финансово, тъй като и там има рестрикции в бюджета.

Очакваме все пак, че някои неща ще бъдат преоценени, става дума за здравето на цялата нация в условия на криза. Ние искаме гарантирането на здравната система", заключи д-р Душков.

Синдикатите в здравеопазването се готвят за протест пред парламента заради намаления бюджет за сектора през следващата година.

Преди протестните действия лекарите и синдикатите настояват за дебати със здравния и с финансовия министър, както и с представители на парламентарната здравна комисия.

Ако срещата бъде отказана и не последва преразглеждане на бюджета за здраве, ще бъде организиран национален ден на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
gig Hail преди 14 години
S naj goliamo udovolstvie shte izpratia lekarite do Germania i Schvejcaria. Parite ot kasata da otivat za profilaktika i nishto za lekarstva. Lekarstva i drugi zabavlenia-na dopulnitelno osiguriavashtite se i tehnite semejstva. Za pensionerite mozhe lekarstva, ama po-malko che te sa zlatoto za farmacevtichnite kompanii.
30
0
 
1
 
! Отговори
med setsra преди 14 години
vsichki koito plyuete po zdravni rabotnici kadarni ne sotanaha ostanaha samo boklucite koito za nishto ne stavat za tova ste si vinovni edinstveno vie samite
29
0
 
1
 
! Отговори
EvaB преди 14 години
по-добре не говори глупости след като не си запознат! един от най-големите проблеми на Бг-здравеопазването е, че лекарите ни заминават в чужбина да работят. И да ти кажа не познавам някой да се е върнал.Малко повече се интересувай от проблема, който си позволяваш да коментираш.
28
0
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
От твоите 1400 лв плащаш, от една страна, за обслужването на децата си, на родителите си-пенсионери, а от друга за себе си. Мислиш ли, че ако, да не дава Бог, ти се наложи да си направиш най елементарна операция, с 1400 лв. ще се оправиш?! Абсурд! Иначе е много добра идеята за алтернативна каса, дори и в момента се предлагат здравни застраховки, проблемът е, че ако се закрие сегашната каса, здравно обслужване ще могат да си позволят не повече от 2,5 млн българи. Ами другите?! Да умират ли?
27
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
странно българина с лека ръка дава пари по знахари и билкари, но стане ли дума за лекар иска всичко да е безплатно! Я ми кажи приятелю при цена на апараратура 2 милиона лева колко трябва да струва едно изследване? има ли нормален човек който да инвестира и да е на загуба щото носи бяла престилка и е учил здравата 11г Купува си скъпи книги а участието в конгреси се заплаща по 500евро+ пътни квартирни..кой е луд да си лиши децата за да си повишава квалификациятана своя сметка..
26
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
До f: Не знам границите да са затворени поне от 20 години насам. Наш'те лекари, ако ставаха за *** за зеле, отдавна щяха да са по Франция и Англия. Ама там, като звъннеш на лекар и му кажеш, че си с 40 градуса температура и той ти каже "Миии, слагай засега оцет и мини тия дни да те видя", ще бъде лекар точно още 5 минути и след това ще го изпратят по живо по здраво в родния му ***.
25
0
 
1
 
! Отговори
N преди 14 години
Ей, да протестирате много ви бива, де и в лечението да бяхте толкова стриктни, колкото и в протестите, цена нямаше да имате. Тц, тц !
24
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
Кво цъкате минусчета, бе доктори, брех, като ви се каже истината в очите и настава страшен вой :) Лекарската професия е професия като всяка друга - и там трябва да си разбираш от работата, да си я вършиш съвестно, да не крадеш, да работиш така, че нещата да са дорбе свършени и прочие. Вас кой ви излъга, че сте хванали дядо Боже за джапанката и само като зинете, всички трябва да ставаме на крака? А малко да се научите да работите по-качествено, без да лапкате наготово държавна пара?
23
0
 
1
 
! Отговори
EvaB преди 14 години
Тина, добре си направила някаква сметка за приходите от здравните осигуровки (като е ясно, че прихода е по-голям), ами я към това прибави глобите, които непрестанно НЗОК взема от болниците. Напр. за липса на 1 подпис касата си иска парите обратно. Всички хулят лекарите за документацията, но никой не си дава сметка,че това е изискване на касата.Иначе за алтернативно здравно осигуряване съм съгласна с теб. Така или иначе това,което плащаме сега се разпределя между нас и "индобългарите"...
22
0
 
1
 
! Отговори
f преди 14 години
Спокойно, другари! След 2-3 години няма да има кой да протестира. Нашите лекари ще са в Германия и Англия. Китайци и виетнамци едва ли ще дойдат тук. Така че минаваме на самолечение, защото сме СПЕЦИАЛИСТИ!
21
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
До Тина: Ми само от моята заплата отиват по 1400 лв на година. Между другото много бих искала държавата да ми върне тези пари, срещу които не получавам НИЩО, пък аз ще си поема сама грижата да си плащам за здравето. За тези пари на година в частен медицински център ще ме носят на ръце. Какво ми протестират - да се махат от тая каса и да се закрива, пък който е кадърен лекар - ще си има пациенти. Некадърните просто няма да има откъде да смучат пари наготово.
20
0
 
1
 
! Отговори
100 000 000 000 преди 14 години
и 100 милиарда да са предвидени, пак могат да потънат - някой икономисти учат за това с години. Освен пари трябва и контрол - и не само на харчовете но и на качеството на лекарската услуга.
19
0
 
1
 
! Отговори
недоволен преди 14 години
нека да протестират ,имат право за много от нещата за които са недоволни ,но да протестират и за това да се спрат кражбите от здравната каса и от ръководствата на болниците и тогава ще се види ,че пари има .....!!! и да се наритат корумпираните хирурзи и гинеколози ,а това дето го искат на ръка да стане регламентирано плащане в болниците
18
0
 
1
 
! Отговори
Gaskoing преди 14 години
само едно военно положение ще оправи страната! поради причината че мафиите нямат да могат да направят нищо, и парите ще отиват при военните! всичко се разграби!
17
0
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
По твоята сметка, трябва да сме горе-долу колкото Китай по население! Къде отидоха над 2 млн пенсионери, всички ненавършили 18 години, като и учащите над 18?! Или по важно е да се защити честта на правителството и да се оплюят лекарите, от колкото да се говорят истини?! И не знам защо отправяш подобни въпроси към доктора, а не към финансовия и здравния министър?!
16
0
 
1
 
! Отговори
свинския грип преди 14 години
гъци,гъци,гъци ...
15
0
 
1
 
! Отговори
lekar преди 14 години
А за тебе какво се различава рецептата за лекарства, които можеш да вземеш свободно от брошурата.А случайте да се сещаш, че на брошурата е разяснено какво е действието.Много големи усти като трябва да се плуе!
14
0
 
1
 
! Отговори
зло джудже преди 14 години
Да ги пратим да протестират при Кадафи всичките,*** и *** крадливи.
13
0
 
1
 
! Отговори
doktori преди 14 години
Нагли убийци, какво ще протестирате? Че сте алчни, некадърни без капка срам и съвест ли? Духайте го.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До :) Аз ходя на баня.