Огромните щети от пандемията, която не се случи

Стотици милиони евро бяха похарчени за ваксини за A(H1N1)
4 яну 2010 14:37,
97
Огромните щети от пандемията, която не се случи
Опашка за ваксинация в Сан Франциско. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само допреди седмици на устата на всички беше една дума – свински грип. Сега вече не си спомняме. Какво стана с пандемията – нямаше я. Всички превантивни мерки, милионите за ваксини се оказаха излишни.

Щетите обаче са огромни, пише германското издание Welt. В Германия са поръчани ваксини за 700 милиона евро, от които са използвани само 10 процента.

Голямата част от ваксините дори още не са произведени. В края на октомври, когато вече беше отминала кулминацията в разпространението на заразата, провинциите са поръчали 18 милиона дози ваксина. Последните от тях ще могат да се използват през март, ако тогава още някой си спомня как се пише А(H1N1).

Свинският грип обърна с главата надолу основно правило в медицината. Главоболие, хрема, кашлица, болки в мускулите и очите, температура могат да предизвикват страха дали няма възпаление на белите дробове, инфлуенца, малария, атипична пневмония.

Срещу такива страхове медицината има едно формула – редките болести се срещат рядко, обичайно се срещат обичайните болести. И така в повечето случаи се оказва, че става дума за бактерия в носа.

Тъкмо затова изглежда още по-странно, че през последните 4 месеца от близо 8 милиарда жители на Земята на преден план излизаха онази шепа хора, чието неразположение е причинено не от настинка, а от свински грип.

Дори и в случаите, когато изобщо нямаше лабораторни изследвания на всички заболели, а оттам и на истинска статистика за заразените със свински грип.

Изведнъж болки в гърлото се оказаха достатъчни за диагнозата свински грип. Ученик се прибира с температура и паникьосаното обаждане на родителите е достатъчно цял клас да излезе във ваканция заради свински грип.

По този начин властите в САЩ със стара дата увеличиха четири пъти броя на заболелите. Въведоха нова система: от средата на ноември всеки по-възрастен човек, който „по всичко изглежда, е умрял от грип“, влиза в статистиката на жертвите на свинския грип. Така всяка пневмония се оказа причинена от А(H1N1).

Откъде започна истерията – от Световната здравна организация и шефката й Маргарет Чан. Същата жена, която направи грешката да подцени действително опасния вирус на атипичната пневмония (SARS) и затова беше подложена на основателна критика.

Сега тя използва първата възможност и обяви вируса на свинския грип за причинител на пандемия и опасен за човечеството. Дори бяха поизместени критериите за пандемия по системата – вирусът не е достатъчно смъртоносен, тогава зачеркваме фактора смъртност от условията, които превръщат една обикновена вълнà от зараза в световна заплаха.

Световната здравна организация тепърва ще си блъска главата какво ще прави занапред, след като по тези критерии всяка обикновена грипна вълнà ще е пандемия.

Междувременно експертите признават, че сигурно досега е имало много леки летни грипове като А(H1N1), но никой не им е обръщал внимание.

Въпреки че е част от задълженията на институциите и вирусолозите да са нащрек, този път границите бяха прекрачени, и то в световен мащаб. А какво ще стане, ако се появи наистина опасна зараза и вече никой не вярва в предупрежденията да се ваксинира?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
доброжелател преди 14 години
Не ми се вярва да има зла умисъл,но паниката наистина беше голяма!Аз също "се вързах" ,защото в предходните две години имаше предупреждение за грипа т.н Соломонови острови..Към онзи момент игнорирах за себе си опастността ,но не съм виждала по тежко протичащ и то масово от Соломоновите острови.Сега загинаха 34 човека ,но в крайно тежка фудроаянтна форма.
95
0
 
0
 
! Отговори
Нереалист преди 14 години
В Холандия се появи кози!:)
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То не беше птичи, после свински сега чакаме сигурно ***, защото хората сме овце.
93
0
 
0
 
! Отговори
Z преди 14 години
Ne vqrvaite na vsichko koeto vi kazvat po massmediite. AH1N1 e oshte edno potvarjdenie che svetovna konspiraciq e imalo, ima i shte ima, ako vsichki prodaljavat da sa kato OVCE i vqrvat na BTV, BNT, BBC, CNN, NBC, etc....
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какъв грип бре ало събодете се 900 човека умряха по пътищата 2009 година ,а от грип само 15 напънете си малко мозъчетата това беше измамата на века!!!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 85Не си чула щото не се шумеше за тях.От свински грип са умряли само 6 000 човека абсолютно всяка предходна година са умирали поне 10 пъти повече!!
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми умират.... от плевмония много повече, ама то тея ваксини не са направени хорицата да не умират, ами да ти вземат парите (ако не директно, то чрез държавата) и после пак можеш да хвърлиш топа (щото вируса мутира бързо), хем са ти взели парата, хем няма да харчиш повече земни ресурси, щото Планетата ни е пренаселена....:)
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия долни еврей! :) К'во ли не мислят само и само да ни дерат! Ама и те ядат свинско, ама се крият!
88
0
 
0
 
! Отговори
Читателка преди 14 години
Когато не става дума за пари,става дума за МНОГО ПАРИ.
87
0
 
0
 
! Отговори
познат преди 14 години
Ами тези,който произведоха ваксините и лекарствата - Новартис,Санофи Пастьор,Ла Рош.
86
0
 
0
 
! Отговори
Пациентка преди 14 години
Ами ваксините са си изпълнили предназначението,което е да предотвратяват заболяванията ! Ако се ваксинират в рамките на 1-2 месеца милиони хора,явно е,че пандемия няма да има ! Аз лично и моето семейство изкарахме този вид грип и пихме Тамифлу - мога да кажа,че се почувствахме по-добре още от първата доза ! Не отричам,че фармацевтичните компаний имат огромни печалби.И аз обичам теорийте за световната конспирация,но не знам дали могат да се приложат в този случай !
85
0
 
0
 
! Отговори
РАДИ преди 14 години
Че е страшен този грип,страшен е!Аз поне не съм чувала да умират всеки ден по 4-5 човека от грип!?Друг е въпроса,че плашат хората за да ходят да се ваксинирват.....какво ще ги правят толкова ваксини?.....в @@@@ ли ще си ги мушкат!
84
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 14 години
Ами то е нормално да измрат бе пич!Невъзможно е да спреш грип!Вируса непрекъснато мутира!Изкараш единия модел и си изградил антитела,и излезе ъпгрейда и те тръшне!Ако имаш други проблеми като слаба имунна система,сърце или просто си стар може да умреш от усложнения!Това са нормални неща и за жалост са част от живота!Като катастрофите!Има коли с по 20 еърбега и пак се умира!Това е положението!
83
0
 
0
 
! Отговори
s. преди 14 години
Най-голямата далавера на света не са оръжията,наркотиците,петрола или златото!А лекарствата!Я сметнете само колко се изкарва от най-простия аспирин,който е на 100 години!Ами от колдрекс,фервекс и не знам какво си!?Най-обикновен парацетамол с витамин Ц!Ами от виагра!?Така че такива истерии са напълно нормални!Що да не изкарат акулите по някой милиард!
82
0
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
то хубаво,че не се случи,но все пак хиляди хора измряха
81
0
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
A когато фармацевтичните компании плащаха на журналята да вдигат паника друго пишеше по медиите.Ама ваксинарайте се че майката си еб***ло, и децата ваксинирайте, откъде да си купим ваксини и т.н.Тия няма ли някой орган да почне да ги наблюдава, правят милиарди на гърба на хората!
80
0
 
0
 
! Отговори
Името преди 14 години
78 е много прав. По принцип който злоупотребява с това, е абсолютен ***. Аз по принцип за почти всичко се доверявам на собственото си мнение, но от медицина признавам не разбирам абсолютно нищо и единствените хора които слушам по този въпрос са лекарите. Обаче ако си купя 3 пъти някаква скъпа ваксина по тяхна препоръка и нищо не се случи на 4тия няма да си я купя и току виж .!.
79
0
 
0
 
! Отговори
Retro преди 14 години
Вече няма паника и решихте да отбележете какъв фарс и манипулация е било с този свински грип, нали... Аман от фурнаджийски лопати.
78
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 14 години
Класически номер за измама в гигантски размери.Схемата не е много сложна-купуваш си тоз и оня в СЗО,пускат мухата на паниката пред заплахата от пандемия,продаваш недействуващи лекарства на соленички цени и печалбите са налице.То не беше "луда крава","птичи грип","свински грип" и т.н.Но при истинска пандемия ще сработи ефекта на лъжливото овчарче и тогаз ще стане страшно...
77
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 14 години
ne se sluchi, tochno stoto horata se vaksiniraha, aide napishete niakakav po-smislen material