Учени обявиха революция в борбата с вирусите

Имунната система е по-добър боец, отколкото се смяташе досега
Обновена: 3 ное 2010 09:20 | 3 ное 2010 09:20,
68
Учени обявиха революция в борбата с вирусите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От световноизвестната Лаборатория за молекулярна биология в Кеймбридж идва новина, която може да преобърне с главата надолу досегашните представи за възможностите на човека да се бори с вирусите – най-жестоките убийци на хора, взимащи двойно повече жертви от рака всяка година.

Революционното откритие показва, че антителата, които се използват от организма за неутрализиране на външни обекти, всъщност могат да действат дори и когато вирусът успее да проникне в клетките. Досега се считаше, че веднъж попаднал там, той е неоткриваем и неуязвим както за имунната система, така и за множеството лекарства.

Този мит за вируса обаче е развенчан и вече има сериозни надежди, че пътят към разработване на нови, доста по-ефективни антивирусни лекарства ще бъде широко открит.

Учените от Кеймбридж закрепили антитела за вирус и го оставали да влезе в клетка. Наличието на антитела обаче веднага задействало ответна реакция от страна на протеина TRIM21.

В резултат защитният механизъм на клетката срещу нежелани "гости" започнал незабавна операция по отстраняването им. Повечето вируси били унищожени за по-малко от 2 часа, много преди да успеят да нанесат поражения.

Ще минат години, преди откритието да се превърне в ефективен лек срещу различни болести от обикновена настинка, през гастроентерит, до СПИН (причинен от ХИВ вируса). Но специалисти коментират, че може би работата на лаборантите в Кеймбридж ще даде необходимия импулс за успешна борба с един от най-големите бичове за човешкото здраве. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
ДЕН преди 13 години
Надеждата крепи човека. Да се надяваме науката по-скоро да се справи с подобни проблеми.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Раковото заболяване не е вирусно, но вътреорганизмено дейстствува като вирусно. Никаква химия, каквато и да е тя, неможе да излекува напълно рака. Туморни образувания - да. Както всяко вирусно заболяване, така и ракът е резистентен в рамките на времето и в самия организъм. Тоест, той се променя във времето и според мястото на атаката, съобразно биологичните клетки. Затова е неизлечим. Пътят, който върви медицината за лечението му е погрешен. (61) е много прав за някои опричините за заболяването
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може би съм по-рязка,защото борбата за живота на близките ми беше много тежка.От личен опит знам,че когато човек е отчаян,е много податлив към манипулации.И от това се възползват некоректните към пациентите лекари и лечители.В такова положение на човек му се иска отчаяно да повярва на такива хора,че ще му помогнат,а те злоупотребяват с това.Иначе нямам против нито едно лечебно средство,стига да помага.
63
0
 
2
 
! Отговори
Storm преди 13 години
Съжалявам за нещастието което те е сполетяло. Тъжно е, че в съвременния технологично напреднал свят няма адекватен метод за борба с рака. Аз не рекламирам един или друг начин на лечение (не познавам добре хомеопатията. Никога не съм я използвал). Казвам че имунната система е важна. И това е нещо което е проверено и силната имунна система помага в много от случаите. Човек е уязвим, както всяко друго същество и винаги ще има болести с които тялото ни не може да се справи.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знам принципите на лъче и химиотерапията.Изчела съм много по въпроса,освен че имам и медицинско образование.За съжаление те не помогнаха на майка ми,свекърва ми,приятелката ми и на детето на колежка.Пробвахме всичко което предлага традиционната и нетрадиционна медицина-за съжаление без успех.И никой не може да ме убеди в силата на хомеопатията при злокачествените заболявания!Бих се радвала и никога не бих отрекла нещо,което помага,но засега вярвам само в късмета на човек!
61
2
 
3
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
...жалко....вземи се попросвети малко...стига си се облъчвал от плазмата...хората си "затварят" плазмите в шкафове - защо ли ? Сигурно са по-прости от нас....А GSM -а,а антените на мобилните оператори, а трафопостовете, а компютъра, кабелите с високо напрежение, микровълновите печки...да изреждам ли ??? живеем в бульон от електромагнитни вълни с различни честоти и мощности, много от които доста вредни за нас.Няколко прости правила и методи за намаляване на вредните въздействия и хармонизиране на електро-магнитните излъчвания.Добре е да имаме кабелен интернет, а не безчижен, т.е. wireless.Когато микровълновата фурна работи, добре е да не стоим близо до нея, и изобщо е по-добре да я ползваме минимално, по-добре е да готвим храната по друг начин, а микровълновата да използваме рядко и само за размразяване или потопляне.Течнокристалните дисплеи (LCD) са много по-безвредни като излъчване от кинескопите. За телевизори и компютри е добре да се ползва защита, която неутрализира вредните влияния от ЕМП.В никакъв случай не бива да се заспива пред работещ телевизор или пред компютър, който е включен в ИнтернетПо време на сън мобилният апарат да не е до нас, а поне на 30-40 см разстояние.Разговорите по GSM да се сведат до 20-30 мин на ден общо, а не часове. Мозъкът буквално загрява при продължително облъчване. Доказано е с медицински изследвания чрез енцефалограми, направени преди и по време на разговор. Значение има не само мощността, но и продължителността на облъчването с електромагнитни вълни.Мобилният апарат е по-добре да се носи по-далеч от тялото, не в джоба или на врата, а в чантата....а не е лошо и да се катерим по дърветата ...Хайде, със здраве...
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе, и моята дископатия една лекарка се пробва да я оправи с хомеопатия.Дадох доста пари,далеч не "жълти стотинки".Ама сама съм си виновна, че и се доверих,въпреки,както се оказа,основателното си недоверие към очаквания ефект от хомеопатията!
59
2
 
0
 
! Отговори
Storm преди 13 години
За рака важи същото. Знаеш ли защо при лечението му(или по-скоро опитите за такова) използват химио и лъче терапия? Защото раковите клетки са по-уязвими и умират малко по-рано от здравите при тези атаки. Казвам че имунната система е силен фактор за оздравяването, а иначе всички знаем че никой не е безсмъртен.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А рака? Не ти го пожелавам,но не бъди така самоуверен!Свекърва ми не се разболяваше от грип,но почина от рак!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моята приятелка е болна от Лупус еритематодес-изключително сериозно заболяване.Подлъга се по уверенията на лекар-хомеопат от София,който я убеждаваше ,че само с неговите лекарства ще се оправи.3 месеца след като спря лечението от ревматолога и мина на хомеопатия беше със силно влошено състояние.Може би хомеопатията помага на някого,но има много лекари,които злоупотребяват с нея.Приятелката ми рискува живота си,като им се довери.Слава богу,сега е по-добре!
56
0
 
2
 
! Отговори
хехе преди 13 години
Здравата имунна система е предимство каквото и да те нападне? А ако те нападне питбул? :P
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е коментар, на некомпетентен човек! Хомеопатията е реалната медицина, и тя лекува! А лупатичната медицина, или подтиска симптомите, или срива организма барабар с болестта, но си оставаш болен! Промити мозъци бол! Ако се признаят лечебните свойства на хомеопатичните лекарства фармацевтичните концерни ще загубят стотици милярди, защотото ще падне потреблението на лупатичните лекарства! На нито един от тези концерни, не му е изгодно хората да са здрави, защо да ги лекува тогава...?!?
54
0
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 13 години
Само в България си е останала на 69г. за мъжете
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лекарствата убиват! 80% от вирусите са лабораторни разработки! А лупатичните лекарства НЕ лекуват, те само подтискат симптомите, оранизма сам се лекува! Аз от 6 години не съм пил лупатично лекарство, рядко пия хомеопатия и съм си перфектно! Хора ако искате да сте здрави просто бъдете егоисти, гледайте по - мащабно на нещата, и не се къхарете за каквото и да било...
52
0
 
2
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Модерната медицина предлага много възможности, но най-трудното е да се изследва цялосто един болен и да се определи точно какво и в каква дозировка е необходимо за неговата болест и организъм.Нито един от общо практикуващите лекари не отделя толкова много време за своя пациент, макар и да го познава от 10 години.Необходими са и по-чести изследвания на кръв,урина и пр - здравната каса вече не ги заплащаНастина самият организъм има биомеханизми да се справя - трябва да бъде подпомаган - това е!
51
2
 
1
 
! Отговори
Гогата преди 13 години
а тези,кадето ги измислят вирусите,за да искарват пари... да им пораснат *** по вратовете и под мишниците..
50
1
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я премахваме всички вируси без антитела, а само с ракйца со мезе
49
0
 
6
 
! Отговори
mravi преди 13 години
и също, как лекуваме астматичен пристъп като вливаме венозно антибиотици, броим дните болничен престой, според изискванията за покриване на клиничната пътека, правим си рентгенови снимки, все едно се снимаме за фотоалбум (защото здравната каса иска така), после пишем в епикризата пневмония и ... пей сърце. После ги блъскаме с кортикостероиди и кръгът се затваря. В детските отделения по болниците 80% от децата са подложени на това Престъпление. А инхалатори се продават вече дори в Метро.
48
5
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
голям праз. на кого му е притрябвало да помага на тъпата неблагодарна *** да живее по-дълго? никой умен човек не иска да става лекар, има далеч по-приятни неща за правене, а нека с паплачта да се занимават екстрасенси и хомеопати.
47
1
 
6
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
Лекар, а ще ни разкажеш ли как вие лекарите, изписвате това, което представителите на фармацефтичните компании ви дадат и предложат, защото повечето лекари са подкупни, и за пари и почивки в 5 звездни хотели правят всичко :)