Лекарите скочиха срещу полицейския произвол

БЛС: Арестувани медици без повдигнати обвинения
Обновена: 3 дек 2010 16:47 | 3 дек 2010 16:46,
149
Лекарите скочиха срещу полицейския произвол
Снимка: БГНЕС

„Не сме се чували с директора на болницата в Горна Оряховица д-р Кожухаров. Възможно е да се послушват и нашите телефони, не искаме да пречим на разследването“.

Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов на пресконференция днес по повод скандалните арести на лекари в Горна Оряховица и Благоевград.

Лекарите настояват да бъдат оповестени имената на прокурорите и служителите на МВР, които са разпоредили арестите.

Според председателя на етичната комисия в съюза проф. Милан Миланов полицията е превишила правата си.

Той попита главния прокурор Борис Велчев редно ли е доказани професионалисти в своите области, с над 35-годишен трудов стаж, да бъдат извеждани с белезници като най-големите престъпници в страната.

„Такъв полицейски произвол беше извършен преди дни в Благоевград и Горна Оряховица, където с обвинения за поставяне на фалшива диагноза и дори за убийство на новородено бяха арестувани по унизителен начин известни лекари“, добави Миланов.

По думите му правоохранителните органи са се превърнали в правозастрашителни.

Още по темата

Той добави, че е вероятно БЛС да се обърне към съда в Страсбург, тъй като не можеш да се оплакваш на прокуратурата от прокуратурата.

В отворено писмо на БЛС до главния прокурор Борис Велчев и до вътрешния министър Цветан Цветанов, представено на пресконференцията, се посочва, че ако е налице произвол, виновниците трябва да бъдат строго наказани, още повече че съдът е обявил за несъстоятелни обвиненията срещу медиците от Благоевград.

В писмото се казва още, че МВР и прокуратурата публично трябва да отговорят дали има медицински становища по двата случая, на базата на които са извършени арестите, или това се прави по преценка на полицаите, под строгия поглед на прокуратурата.

Освен това настояваме ясно и публично да се каже има ли акция „Медиците“ и каква е връзката с протестите на лекарите от последните месеци, се казва още в отвореното писмо до двете институции.

От БЛС попитаха вътрешния министър и кой е подал оплакването, за да се стигне до показните арести – родилката, родителите й, човек от болницата или човек от МВР.

Лекарите бяха категорични, че случаят с мъртвото бебе в Горна Оряховица е аборт, че плод в 21-ва седмица от развитието си не може да е жизнеспособен, а полицията твърди, че имало „умъртвяване на плод“.

И докато медиците се оплакваха от полицейския произвол и споделяха опасенията си, че скоро лекарите, които не са емигрирали, ще работят в страх, вътрешният министър оповести пред Народното събрание ужасяващи факти около скандалния случай с мъртвото новородено.

От телефонни разговори, проведени от директора на болницата д-р Кожухаров с другите лекари, става ясно, че детето е било живо денонощие след раждането си и че не само не са правени опити да се спаси животът му, но и са обсъждани варианти за неговото умъртвяване.

„Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул“, казва д-р Кожухаров след смъртта на бебето в хладилната камера след биологичните отпадъци.

Припомняме ви, че на 28 ноември в болницата в Горна Оряховица постъпва 17-годишна ученичка, която ражда преждевременно.

Лекарите не успяват да спасят новороденото.

Два дни по-късно полицаите влизат в отделението и арестуват четирима лекари.

Разговорът между лекарите в деня, в който 17-годишната ученичка е родила, са записани със СРС-та във връзка с разследване, водено срещу шефа на болницата в Горна Оряховица, каза днес главният прокурор Борис Велчев.

 

Той беше категоричен, че са спазени всички процедури при разсекретяването на информацията в СРС-тата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
6
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Лекарят отрече случилото се е да е потресващо и изтъкна, че записите от СРС-та са проведени 20 часа след смъртта на плода.Така че няма как това да мине в съда, категоричен бе Кожухаров. Убили ли сме някой 20 часа след като то (бебето - бел.ред.) не е живо, попита още той.Ние не можем да го убием, след като то е било мъртво, говорим за плод след аборт без жизнени функции, обясни Кожухаров.Да видим какво ще излезе накрая . И кой крив кой прав.
42
11
 
14
 
! Отговори
перверзни типове преди 13 години
Не разбираш ли, че това е поредната партенка на Цецо Апартаменто, за да отклони вниманието от шестте си луксозни имота. Ако башибозуците на Цецо действително желаеха да спасят живота на бебето, защо не се намесиха веднага, когато са подслушвали, а тактично са изчакали бебето да почине, за да се изгаврят с докторите. С бездействието си и с ненамесата си, полицаите са станали съучастници в убийството! Трябва да си невероятно перверзен тип, за да подслушваш как бебето умира, и да не предприемеш
41
0
 
7
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ! Мисията е изпълнена...
40
1
 
5
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
черните овци.А сме свидетели,че ги има много.Става ми страшно за България.П.С.Да споделя-намерих зъболекар в София ,който ми пуска касова бележка за всяка услуга.Дори и не съм сънувал,че има такъв!А дори и не съм ги искал пустите бележки.
39
3
 
4
 
! Отговори
ДИЛЪР НА ХЕРО преди 13 години
НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ GSM ТЕЛЕФОННИ ТЕ СЕ ПОДСЛУШВАТ НА 100% , ПРЕМИНЕТЕ НА МESSENGERI СЪС SSL SERTIFICAT. ДА РАЗКОДИРА ЩЕ ТРЯБВА СЕДМИЦИ ЕДВА ЛИ ЦВЕТАНОВ ИМА ТОЛКОВА ЪКЪЛ.
38
0
 
8
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Абе тия що като арестуваха Нанев мълчаха като пукали щото имало слелдствена тайна. Що като арестуват един куп бандюги пак кат риби мълчат. А тук нещо много словоохотливи. Тук следсвената тайна не важи ли? Пък и като имат такива бетонни доказателства кво им пречи по бързото производство да внесат обвинителен акт и къде сряда тия като са толкова виновни да бъдат осъдени и тогава да дават брифинги и пресконференции. Все пак нали съда казва кой виновен кой не.
37
1
 
8
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Защо ли всичко свързано със здравето ми напомня времето на Сталин.Намериха врага,парите за здраве ги прибраха,лекарите и да посмеят да протестират за пари,пак ще им намерят
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разговорите сигурно са истински.И е сигурно, че са извадени от контекста.Но това не е "най-лошото сполетяло нацията", а последствието от това в което се е превърнала нацията. В резултат на целенасочено опростачване и развращаване на нравите от властимащи чрез личен пример, чрез медиите и чрез разбиване на устоите на морала посредством мизерия, корупция и унищожаването на културата и образованието.И да не забравяме, че и самата нация си прие приматският морал не само без съпротива, а с кеф !
35
0
 
5
 
! Отговори
, преди 13 години
по случай случката,нема ли некой патриарх от цръквата,,агент не знам кой си,да низгверне двете най корумпирани,професии по наще земи.....
34
4
 
7
 
! Отговори
Тома неверни преди 13 години
Разговорите на лекарите били записани със СРС. То следствие срещу директора хубаво, ама пък чак на всички да подслушват телефоните :))). Нещо пак не ми се връзва и на активно мероприятие би бие. И баш пък в същия ден в който национализираха бюджета на ЗК да излезе. Абе нещо много ми се виждат съвпаденията.
33
1
 
12
 
! Отговори
Черна дупка преди 13 години
Гарван на гарван око не вади. БЛС е едно уродливо сдружение на най-безскрупулните и алчни *** в страната. Господа и госпожи от БЛС вие сте едни жалки крадци и грабители възползващи се от хорското нещастие. Дано и вас да ви "лекуват" по същият начин някой ден. Уродииии !!!!
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кое е насилие, че е арестувал лекари което са убили дете и се наговарят как да си прикрият деянието?А какво трябва да направи- да им даде грамота ли?
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато убият детето батенце изобщо не ми дреме *** ли е или патагонче.Децата са си деца.
30
18
 
14
 
! Отговори
политическо мотивира преди 13 години
Перфидното в случая е, и осъдителното е, че Цецо Лъжецо използва трагичния случай с бременната ученичка и мъртвороденото и дете, за да упражнява политическо мотивирано насилие срещи докторите!
29
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези ли лекари се скъсаха де правят демонстрации за повече пари?И за какво са им, да взимат по 20К заплати шефове на болници а подчинените им да убиват деца.Същата работа като учените от БАН- 20 дърти тамагочита лапат кинти цял живот а подчинените им мизеруват.
28
5
 
27
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
ВСИЧКИ, ЗА КОЙТО ЛЕКАРИТЕ НЕ СА НАПРАВИЛИ НИщО НЕРЕДНО, МОЛЕТЕ СЕ ДА НЕ ПОПАДАТЕ НА ТАКИВА 'ЛЕКАРИ'!!!!! ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ Е ПО-ЕВТИН ОТ КУЧЕШКИЯ ЖИВОТ В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ!!! ТОВА, КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО Е УЖАСНО!!!
27
2
 
9
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
аре ве, постоянно пращате *** за ***, а па сега - що така? Малко последователност трябва.
26
1
 
23
 
! Отговори
ivan преди 13 години
Ако цитатите от телефонните разговори, ежду лекарите, описани в статиите, които четох до сега са истина ............ просто не виждам какво по-лошо може да сполети една нация. Щом лекарите, най-нагло и безцеремонно убиват без да им мигне окото и след това най-спокоино обсъждат вариантите за алиби и все още са свобда, не искам да мисля какво ни чака от тук нататък. Господ да прости България
25
0
 
8
 
! Отговори
Действай преди 13 години
Да скачат всички, защото и при тях ще дойде мечката.
24
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
akо на мен ми се случи такова нещо...хващам ютията и няма да чакам ни СРС нито полиция...убийци! и как си говорят все едно е парче свинско месо касапи...господ няма да ви забрави...