Лекарите скочиха срещу полицейския произвол

БЛС: Арестувани медици без повдигнати обвинения
Обновена: 3 дек 2010 16:47 | 3 дек 2010 16:46,
149
Лекарите скочиха срещу полицейския произвол
Снимка: БГНЕС

„Не сме се чували с директора на болницата в Горна Оряховица д-р Кожухаров. Възможно е да се послушват и нашите телефони, не искаме да пречим на разследването“.

Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов на пресконференция днес по повод скандалните арести на лекари в Горна Оряховица и Благоевград.

Лекарите настояват да бъдат оповестени имената на прокурорите и служителите на МВР, които са разпоредили арестите.

Според председателя на етичната комисия в съюза проф. Милан Миланов полицията е превишила правата си.

Той попита главния прокурор Борис Велчев редно ли е доказани професионалисти в своите области, с над 35-годишен трудов стаж, да бъдат извеждани с белезници като най-големите престъпници в страната.

„Такъв полицейски произвол беше извършен преди дни в Благоевград и Горна Оряховица, където с обвинения за поставяне на фалшива диагноза и дори за убийство на новородено бяха арестувани по унизителен начин известни лекари“, добави Миланов.

По думите му правоохранителните органи са се превърнали в правозастрашителни.

Още по темата

Той добави, че е вероятно БЛС да се обърне към съда в Страсбург, тъй като не можеш да се оплакваш на прокуратурата от прокуратурата.

В отворено писмо на БЛС до главния прокурор Борис Велчев и до вътрешния министър Цветан Цветанов, представено на пресконференцията, се посочва, че ако е налице произвол, виновниците трябва да бъдат строго наказани, още повече че съдът е обявил за несъстоятелни обвиненията срещу медиците от Благоевград.

В писмото се казва още, че МВР и прокуратурата публично трябва да отговорят дали има медицински становища по двата случая, на базата на които са извършени арестите, или това се прави по преценка на полицаите, под строгия поглед на прокуратурата.

Освен това настояваме ясно и публично да се каже има ли акция „Медиците“ и каква е връзката с протестите на лекарите от последните месеци, се казва още в отвореното писмо до двете институции.

От БЛС попитаха вътрешния министър и кой е подал оплакването, за да се стигне до показните арести – родилката, родителите й, човек от болницата или човек от МВР.

Лекарите бяха категорични, че случаят с мъртвото бебе в Горна Оряховица е аборт, че плод в 21-ва седмица от развитието си не може да е жизнеспособен, а полицията твърди, че имало „умъртвяване на плод“.

И докато медиците се оплакваха от полицейския произвол и споделяха опасенията си, че скоро лекарите, които не са емигрирали, ще работят в страх, вътрешният министър оповести пред Народното събрание ужасяващи факти около скандалния случай с мъртвото новородено.

От телефонни разговори, проведени от директора на болницата д-р Кожухаров с другите лекари, става ясно, че детето е било живо денонощие след раждането си и че не само не са правени опити да се спаси животът му, но и са обсъждани варианти за неговото умъртвяване.

„Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул“, казва д-р Кожухаров след смъртта на бебето в хладилната камера след биологичните отпадъци.

Припомняме ви, че на 28 ноември в болницата в Горна Оряховица постъпва 17-годишна ученичка, която ражда преждевременно.

Лекарите не успяват да спасят новороденото.

Два дни по-късно полицаите влизат в отделението и арестуват четирима лекари.

Разговорът между лекарите в деня, в който 17-годишната ученичка е родила, са записани със СРС-та във връзка с разследване, водено срещу шефа на болницата в Горна Оряховица, каза днес главният прокурор Борис Велчев.

 

Той беше категоричен, че са спазени всички процедури при разсекретяването на информацията в СРС-тата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българските лекари са *** и мазохисти. Властта си измива ръцете с тях, унижава ги, изкарва ги най-долни престъпници, кара ги да работят БЕЗПЛАТНО! И въпреки това те продължават да практикуват в България...лекарите са си виновни за отношението към тях. Българските пациенти (милиционерите и роднините им) НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ИЗОБЩО ДА ИМАТ ЗДРАВНО ОБСЛУЖВАНЕ.
62
3
 
20
 
! Отговори
? преди 13 години
Какво ви става бе хора?! Отново ставаме свидетели на уникалния български феномен: установяване на вина и издаване на присъди в коментари. Лекарите били убиици... че ако ги нямаше тях повечето нямаше да сте живи.А и за какво им е на лекарите да убиват новородено дете? Човешката бременност трае 40 седмици. Според вас дали плод роден в 21вата седмица има шанс?
61
4
 
8
 
! Отговори
Myleena преди 13 години
Кога ти свършва смяната, милиционерино?
60
5
 
5
 
! Отговори
agtaw преди 13 години
Днес, четох за неволните записи на разговорите на лекарите в Горна Оряховица. Тия хора обществото там едва ли ще ги остави да живеят дълго...Ако беше в София не ми се мисли
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не защищава конкретните лекари.Ние обсъждаме и осъждаме полицейските методи.
58
4
 
13
 
! Отговори
Dido преди 13 години
Не мога да разбера как има хора които във всяка акция на полицията виждат опит за хвърляне на прах в очите заради имотите на Цветанов.Хайде да затворим държавата и по цял ден никой нищо да не прави,само за имотите на Цветанов да говорим.Да е изключение лекари да се държат с пациент като с торба картофи, разбирам да се приема като прах в очите.Само,че аз непознавам човек който по един или друг начин да не е жертва на лекарски грешки и произвол.И това не е по-малко престъпление от всяко друго!
57
4
 
16
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Трагедия и пародия е водената полицейска политика на управляващите.Срамота хора,СРАМОТА.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не само лекарите....всички граждани. И тебе те подслушват
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а защо никой не пита за ***, който е спал с тази малолетна...........или *** закон не ги лови
54
0
 
3
 
! Отговори
СеРеС преди 13 години
Ти си поредното доказателство за тезата ми. Няма да изказва мнение като не знае каква е цялата процедура. Мнение се изказва по въпрос по-който си наясно за какво иде реч, а не ей така само и само за да се каже нещо. Ясно ли ти стана сега умник ?
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти 100 милиона годишно, по 250 000 лева на ден за какво мислиш че плащаме? :)И като махнеш 3/4 от пенсионерите и 3/4 от децата и малолетните колко остават за подслушване? Някъде към 3,5 - 4 милиона души. Нормално по социологически оценки "активното" и "определящо" малцинство се движи в рамките на 10-15%.Колко излизат "активни"? Мах. 500 000 души.Те ти! По 50 стинки на калпак дневно. Да те нюхат! :)Цената при съвременните технически средства си е напълно реална и достатъчна.
52
1
 
1
 
! Отговори
br преди 13 години
kakav proizvol lekarite sko4ili tova e ni6to trqbva da ima o6te takiva akcii ina4e nqma opraviq BRAVO NA MVR
51
0
 
7
 
! Отговори
az преди 13 години
Виновни ли са, не са ли не знам. Знам само, че с тия СРС-та могат просто да се снимат. СРС с разрешение за изполване във връзка със съмнения за конкретно престъпление могат да се изполват и имат доказателствена сила само по обвинения пряко свързани с разрешението.
50
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 13 години
Ами да! Ако подслушващите са знаели, дори час по-рано защо не са спряли престъплението?? Това май се наказва от НПК!
49
0
 
7
 
! Отговори
48 преди 13 години
То кво се случва в държавата *** прочети мненията и коментарите, когато се приемаше закона за беконтролното и безогледно подслушване. Е това се случава, хората го казваха кво ще стане, ама няма кой да слуша.
48
2
 
8
 
! Отговори
47 преди 13 години
Ало милиционера, айде по-леко с квалификациите и глобалните изводи. Човекът си казва мнинието. Разбирам, че у милицията изказване на мнение различно от това на Консултанте е невъзможно, но трябва да свиквате. А що се отнася до глобалния извод, че заради такива положението ни е такова те оборвам веднага. Той каквото и да си говори е все тая, а положението ни е такова от такива като тебе! Взимате по 3 млрд. от нашите пари и кво правите - фабрика за ***.
47
2
 
15
 
! Отговори
бранимир преди 13 години
Как така са подслушвани докторите, че да се стигне до запис на случката?Те трябва да са подслушвани отпреди ситуацията? Всички лекари в страната ли се подслушват?Какво се случва в тази Държава
46
2
 
8
 
! Отговори
СеРеС преди 13 години
Ти имаш ли си представа как се работи със СРС ? Образовай се малко преди да се правиш жалки напъни да се изказваш. Аман от неграмотници в тая държава, ама то затова сме на тоя хал, заради такива разбирачи като теб. ***
45
2
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Абе Цецо, абе Консултанте що не вземеш да млъкнеш, ти и хрантутниците около теб дет 3 млрд. на година им плащаме да си свършите работата в законоустановените срокове, да си внесете обвиненията и съда да си свърши работата. Тогава плампайте и давайте пресконференции. А сега какво??? Шумна акция, сигурно и филмче ще излезе, арести, произнасяте присъдата Виновни, а после ако съда прецени, че не е баш така ще слушаме втори епизод - серия от пресконференции с оплюване на съда. Щом Консултанту дава предварителни пресконференции помнете ми думата осъдени няма да има. А кой ще е виновен е друга тема!
44
0
 
3
 
! Отговори
Леко изненадани преди 13 години
Просто са хванали лекарите в крачка по друго разследване и сега се чудят как да се измъкнат от собствените си деяния.