Цели 5 години са нужни за отказ от цигарите

Най-тежкият период в спирането на пушенето са първите седмици
Обновена: 1 фев 2011 10:08 | 1 фев 2011 10:08,
73
Цели 5 години са нужни за отказ от цигарите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик.

При това успехът идва едва на седмия път, твърдят учените от университета в Ланкастър, съобщи Daily Mail.

Резултатите са получени въз основа на анализа на поведението на три хиляди пушачи, успели да се откажат от тютюнопушенето.

Най-тежкият период в отказването са първите седмици, когато състоянието на пушача много напомня това на махмурлука.

Учените съветват хората по всякакъв начин да се опитат да се отърват от всяка мисъл за цигари. Като например да съставят списък с причини, заради които са се решили на смелата стъпка.

Половината от тези, които се опитват да се разделят с цигарите, се връщат към тях през първите десет дни.

Средната възраст на хората, опитващи се да спрат цигарите, е 27 години. Едва три месеца след последната изпушена цигара те вече се чувствали непушачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
bivsh pushlio преди 13 години
хахаха и аз спрях кафето, откакто спрях да пуша! :D
48
1
 
22
 
! Отговори
Бивш смоукър преди 13 години
Най-тежка е първата седмица, докато си изчистите психиката и осъзнаете, че нямате нужда от тази ***. ;) Вече 2 години не пуша и дори не ми се пуши. Признавам - опитах да изпуша една цигара наскоро (Парламент) и се отвратих тотално. Чудя се как съм ги пушил 12 години! Нямате нужда от тях - всеки може да ги спре, стига да иска! :)
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди 21 година се отказах от захарта не мисля, че тя е по- малко вредна от никотина.
46
0
 
3
 
! Отговори
Veche ne... преди 13 години
otkazah gi predi 5 meseca s edna kniga i mnogo jelanie ot moq strana.Priznavam che mi se pushi ot vreme na vreme,no kakto se kazva"edinstveniqt nachin da otkajete cigarite e...da Ne pishite" Pravq go i se chustvam super:))
45
0
 
13
 
! Отговори
Бероец преди 13 години
Спрях цигарите на 23.12.2003 г. Не искам и да си помисля за тази отрова. Същия декемврийски ден - си спомням - пих за последен път кафе. И двата навика са в историята. Не се събийте с пушачи; отхвърляйте уж понякога подхърляните кутии-цигари и запалки пред вас; не се прежалвайте, ако сте отказали цигарите -ще изпуша цигара-две по някакъв повод, и после ще продължа да съм непушач. Нищо подобно.А за да скъсате завинаги с това зло, веднага изхвърлете кутията в коша, ако ще и все още неразпечатана.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една позната ги беше отказала от девет години и каза, че все още сънува, че пуши.
43
1
 
18
 
! Отговори
rr преди 13 години
ЛЪЖА АЗ ГИ ОТКАЗАХ ОТ РАЗ СЛЕД КАТО МИ ПРОДАВАТЕ *** ГАДЕН ТЮТЮН ПЪЛЕН С ЛИСТНА МАСА ОТ ДЪРВЕТА И НАЙЛОН КАК ДА ПУША БЕ ***?МАРЛБОРО,ЦАМЕЛ,ЛЪКИ ВСИЧКО Е *** В БЪЛГАРИЯ ИДЕТЕ НА ЗАПАД ДА ПУШИТЕ ХУБАВИ ЦИГАРИ,АЗ СЕ ЧУДЯ НА ХОРАТА КОИТО СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ПУШАТ ТЮТЮН КАК ПУШАТ ЛИСТА ОТ ДЪРВЕТА И ДРУГИ ТРЕВИ ПРИМЕСЕНИ С ТЮТЮН СЪБУДЕТЕ СЕ БЕ ОВЦИ...
42
1
 
7
 
! Отговори
никотина преди 13 години
както е казал Хемингуей,спирал съм цигарите 100000 пъти от цигара до цигара,но за разлика от него аз се надявам на 100001 път да е за дълго.от почти месец не пуша и тайно се надявам абстиненцията да не продължи 3 месеца,но каквото и да е душевното ви състояние трябва да се борите с този ужас
41
1
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Аз живея в 16ти апартамент и нямам цигари.Преди 11 г. имах огромно желание да ги откажа и ползвах Nikotrol филтърчета.Експериментът мина успешно.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз отказах цигарите с помощта на Табекс и инат. Пих хапчетата по схемата. Пушех по 2 кутии на ден. От три години и половина не пуша.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсолютно наркомански исктории...но като хванат някое дете с малко трева половината викате че е за затвора.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След белодробна операция и съвет на лекар отказах ги моментално! Въпрос на самоконтрол и желание
37
1
 
25
 
! Отговори
с. преди 13 години
Айде,айде!20 години плющях боро като *** и ги спрях!Вече 2 години не пуша и се чувствам много по-добре!Като седна да пия и вече не пуша по 2 кутии както преди махмурлука ми няма нищо общо с преди!Сутрин не кашлям и в устата ми го няма вкуса на умрял хипопотам!Не ми смърдят дрехите и къщата!И не давам на месец по 300 кинта за тая ***!Това ми е джиесема,парното и тока егати!Спирайте тая гадост!Няма да съжалявате!
36
0
 
4
 
! Отговори
Бивш и настоящ преди 13 години
До Fullrange:Напълно подкрепям твоята теза!
35
0
 
16
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Спрях цигарите преди година - от втори опит и мога да кажа, че се чувствам като преродена. На всички, които смятат, че трябва воля, ще кажа само, че е въпрос на убеждение. Когато човек е убеден в нещо, това не му коства усилия. Първия път с воля нищо не успях да направя - издържах само 4 дни и пак пропуших. Животът без цигари е много хубав. Когато човек преодолее негативните усещания от спирането, които не продължават повече от 2-3 седмици, започва все повече да усеща позитивните ефекти. Успех!
34
5
 
6
 
! Отговори
Бивш и настоящ07 преди 13 години
Както е известно бивш пушач, алкохолик и наркоман няма. Въпросът е, колко време ще издържиш БЕЗ..... По това се оценява "победата".....
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как се завъртяха нещата?Едно време беше престижно и геройско да се пуши.Демонстрация на положение и зрялост.А днес забрани и вреди и пропаганди за спиране.Да хубаво е да не се произвеждат изобщо за да не се научава човек.Но в крайна сметка всичко е за пари.
32
4
 
13
 
! Отговори
Непушач преди 13 години
Най-големия ми стимул да откажа цигарите беше че не искам парите ми да отиват към електората на дпс.Чувствам се отлично и никога няма да пропуша отново именно поради тая причина.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки си решава кога ще ги спре.Дали му е скъпо,вредно или каквото и да е всеки индивидуално си решава.Въпроса е да не пречи на другите.
30
8
 
8
 
! Отговори
ЛАЛЕТО преди 13 години
ХЕЙ ВРЕМЕ ДА ЗАПАЛЯ ПИСНА МИ.