Мирослав Найденов: Концепцията ни е да запази плодородните земи

Другата концепция на МЗХ е да се запазят горите
Обновена: 8 фев 2011 15:08 | 8 фев 2011 15:05,
4
Мирослав Найденов: Концепцията ни е да запази плодородните земи
Мирослав Найденов. Снимка: Булфото

"Концепцията на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е да запази плодородните земи и горите в страната", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на конференцията "Влияние на климатичните промени върху българската икономика".

По думите му плодородната земя ще става все по-ценна и по-скъпа. "Ние искаме да запазим плодородната си земя, защото тя ще намалява и колкото повече от нея успеем да запазим, толкова по-добре", каза Найденов.

Той отбеляза, че кризата за храни в световен мащаб е най-голямото предизвикателство, пред което е изправено човечеството. "Затова искаме, възползвайки се от конкурентните предимства, които имаме - прекрасна и плодородна земя, да можем да я запазим такава, да реагираме своевременно и да произвеждаме", посочи министърът.

Министърът припомни, че МЗХ издава разрешенията за разполагане на ветропаркове и фотоволтаични централи върху земеделска земя.

"Концепцията на МЗХ е да запазим преди всичко плодородните си земи, защото имаме и достатъчно други земи, където могат да се разполагат такива съоръжения", подчерта Найденов.

Друга ни концепция е да запазим горите, те произвеждат вода, която много скоро ще стане по-ценна от петрола, посочи министърът.

"Една трета от територията на страната е гора, възнамеряваме да я запазим такава, затова до дни ще бъде приет новия закон за горите", посочи той.

"В горите има много биомаса, която в момента се разлага, това е резерв, който може да се използва по отношение на възобновяемите енергийни източници, добави Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Цветелина Б. преди 13 години
Миро,ше викна Боко пак да те тръшне
3
0
 
6
 
! Отговори
kireza преди 13 години
Като искаш да запазиш земите защо не се разбунтува срещу закона за ГМО???
2
0
 
6
 
! Отговори
Внимавай, Миро преди 13 години
Ако не слушаш, Тиквата пак ще ти тегли един бой... Съвсем без копчета ще останеш...
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мислех си, че този вече е в затвора, а той още се изказва по медиите.