Смъртността от белодробен рак сред жените в Европа се увеличава

Според учените причината е отчасти психологическа
Обновена: 9 фев 2011 13:25 | 9 фев 2011 13:25,
1
Смъртността от белодробен рак сред жените в Европа се увеличава
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Смъртността от рак на белия дроб сред жените почти навсякъде в Европа се увеличава, съобщи АФП.

Авторите на проучването са използвали данни от СЗО и Европейския съюз за периода от 1970 до 2007 г., за да прогнозират смъртността от ракови заболявания през 2011 г. Те са изчислили, че през тази година смъртните случаи от рак в Европа ще бъдат 1,3 милиона – понижение с 6 процента при жените и със 7% при мъжете.

Процентът на смъртните случаи от най-разпространените онкологични заболявания, сред които рак на стомаха, матката, простатата, и левкемия, като цяло ще намалее през 2011 г.

Смъртните случаи от белодробен рак сред жените обаче се увеличават навсякъде в Европа, с изключение на Великобритания, където намаляват след десетилетие на покачване. Във Великобритания и Полша повече жени умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на гърдата.

Сред европейските мъже процентът на злокачествените белодробни заболявания постоянно намалява.
Подобна тенденция се наблюдава и в САЩ, където процентите на белодробен рак се увеличават сред жените десетилетия след епидемията при мъжете.

"Причината случаите на белодробен рак да се увеличават сред жените е отчасти психологическа - за тях е по-трудно да спрат да пушат, защото след отказа от цигарите обикновено напълняват с три до четири килограма", обяснява ръководителят на изследването Карло ла Векия, специалист по онкологични заболявания от института "Марио Негри" и университета на Милано.

Още по темата
Ла Векия допълва, че процентът на белодробен рак сред жените тепърва ще достигне своя пик, тъй като повечето жени в Европа пушат едва от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век.

Намаляването на смъртността от ракови заболявания в развитите страни се дължи на по-добрите лекарства и на
скрининговите програми, чиято цел е туморите да бъдат откривани по-рано. Ранната диагностика улеснява лечението, припомнят специалистите.

Изследователите планират да направят подобна прогноза и за 2012 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Sungazing преди 13 години
Скъпи дами,ценете живота си повече и ако не мислите толкова за себе си помислете за хората около вас които ви обичат, държат на вас и имат нужда от вас. Затова ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПУШИТЕ.Много лесна и ефективна методика за отказване на тютюнопушенето и за преодоляване на всякакви видове зависимост: алкохолна и наркотична е гледането на слънцето е безопасните за това часове на деня - т.нар. Sungazing. Повече за методиката, която е напълно безплатна, потърсете в Youtube: Hira Ratan Manek, Sungazing.