Бирата – безспорно полезна, консумирана с мярка

Тя може да бъде част от здравословния начин на живот
31 мар 2011 19:31,
73
Бирата – безспорно полезна, консумирана с мярка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бирата има милиони фенове в световен мащаб. Мнозина свързват консумацията на освежаващата напитка с изпитването на наслада и удоволствие, както и възможност за социално общуване.

Редица изследвания показват, че бирата може да бъде част от здравословния начин на живот при зрелите хора. Разбира се, ако се консумира в допустими количества – за жените до 2 малки чаши бира, а за мъжете до 3 чаши дневно.

Бирата е значим източник на хмел в хранителния ни режим. Съдържанието й включва бирена мая, вода, малц. Богата е на полезни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините, използвани в производството на кехлибарената течност. В зависимост от рецептата, по която е приготвена, се определя и процентът съдържание на алкохол в напитката, вариращ от по-малко от 3-17%. Качествата на бирата зависят много от плътността й, концентрацията на сухите вещества в нея. Традиционната й плътност е 12%, иначе се среща от 8% до 12%. Плътността е пряко обвързана с алкохолното съдържание, при плътност от 12%, то е около 5%.

Според данни на Съюза на пивоварите в България, около 25% от потребителите отличават бирата като естествена и здравословна напитка.

Какви са ползите за здравето от умерената консумация на бира?

Сърдечносъдови заболявания
Според няколко изследвания, умерената употреба на алкохол може да подобри сърдечно-съдови заболявания чрез повишаване на нивото на добрия - HDL холестерол и намаляване риска от инфаркт с почти 30%. Бирата съдържа витамин В6 и фолиева киселина, които помагат за предотвратяване натрупването на хомоцистеина в кръвта. Високите нива на аминокиселината могат да увредят кръвоносните съдове, което увеличава опасността от получаване на инфаркт и инсулт.

Диабет
Има известни доказателства, че алкохолът може да повиши чувствителността на инсулин, което от своя страна намалява риска от диабет.

Камъни в бъбреците
Според проучване, публикувано в „American Journal of Epidemiology“, рискът от камъни в бъбреците намалява с 40% при мъже на средна възраст, консумиращи бира, в сравнение с почитателите на друг вид алкохол. Учените, обаче, все още не могат да установят кой компонент на бирата е отговорен за този спад.

Деменция

Изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, сочи, че възрастни над 65-годишна възраст, които пият 1-6 чаши бира на седмица, получават по-голяма защита срещу развитие на деменция, в сравнение с въздържатели или употребяващите твърд алкохол.

Доклад на Американската сърдечна асоциация показва, че изпиването на 1-2 бири на ден подобрява когнитивните функции при жените. Те са свързани с преработката на информация в мозъка и включват функции като разбиране, вземане на решение, памет и заучаване - способности, които се губят при деменция.

Как влияе свръхконсумацията на бира на здравето?
По принцип, прекомерната консумация на алкохолни напитки, може да доведе до рак на черния дроб, цироза, затлъстяване и алкохолизъм.

Смята се, че свръхупотребата на бира може да повиши риска от фатално събитие при сърдечносъдови болести. Съществуват изследвания, според които има и по-добри начини за защита срещу тези социално-значими заболявания. Например, воденето на здравословен начин на живот и хранене и увеличаването на физическата активност.

Установено е, че свръхприемът също така е свързан с развитието на рак на дебелото черво и рак на гърдата.

Хронична хипертония и увеличаване на теглото са други нежелани ефекти върху здравето.

Бирата и биреното коремче
Не е задължително консумацията на бирата да "оформи" бирено коремче. Излишните калории от всеки източник на храна също може да е виновник за неприятната извивка на тялото. Но все пак калоричните напитки допринасят повече за появата на коремни мазнини, поради склонността да пием прекалено много, без да усещаме чувство на ситост. В 300 мл бира се съдържат 150 калории. Бирата увеличава глада и провокира безсмислената консумацията на висококалорични, мазни и сладки храни. Светлите бири, например, съдържат около 60-100 калории. Една от причините да са по-предпочитани от жените.

Завладяващият вкус и аромат на бирата действително доставят удоволствие. Но не трябва да се забравя и значението на умерената консумация на напитката – за здравето, семейния и социален живот.

Вижте още здравни новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: бираздрави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
25
 
! Отговори
Билдър-каратист преди 13 години
Най-обичам като се върна от тенировка вечер, да обърна от 2 до 4 бирички Шуменско, ама в стъкло. С кутийката бира се уливам, а ПВЦ-то е някакси алкохолишко и освен това ми се струва, че не е толкова хубава като бирата от стъклена бутилка.Наздраве на всички почитатели на живителната течност. Наздраве и на останалите
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
естествено,че е полезнабългарина е на първо място по смъртност в Европа,а хората в чужбина си пият на корем и си карат по 80 години
25
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
нищо ново.. всичко което е с мярка не е вредно...така друго?
24
0
 
4
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
най-добре е Био бира, 2-3 чаши защото е скъпа :)
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква чешка бира пиеш...търся си някаква хубава бира да си пийвам...
22
2
 
13
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 13 години
Пийте само бира, мушмороци :)
21
0
 
28
 
! Отговори
КГБ/ЦРУ преди 13 години
17-ти ако не пия бира ще образувам камъни в бъбреците а сега пикая много малки камъчета, които ако не е бирата - за да ми разшири пикочните канали и ме кара да пикая много.... аз щях да умирам от болки и сигурно щях да ходя на операции ! така че - бирата много помага стига да НЕ е Каменица, Загорка или някои такива , които са САМО алкохол+газировка+мая НИЩО ДРУГО ! от 2-3 такива бири се напивам , А КАТО ПИЯ ЧЕШКА БИРА И 10 МОГА ДА ИЗДЪНЯ И НЯМАМ ПРОБЛЕМ И НЕ МЕ БОЛИ ГЛАВА ОТ ТЯХ.
20
4
 
5
 
! Отговори
xm преди 13 години
mnogo iskam da piq po 2-3 biri max no kato q pravat slaba kak da me hvane ot tolko samo zagorkata lovi ot tolko no e super gadna i spirtosana.
19
4
 
11
 
! Отговори
да! преди 13 години
Ами питайте Мишо Бирата, той ще ви каже...
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България тя убива :)
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
измамааааа ... криза и липса на пазари и ...ето ги на " журналистите " ...бирата полезна ...бла-бла....свършиха ви паричките и ...реклама , а здравето на хората . Те скоро и цигарите ще са полезни както е тръгнало с тази криза . Аз си пия по 2 литра всеки ден , но ....полезна ли е !2 ха-ха-ха....журналистически мекерета !?
16
7
 
7
 
! Отговори
до7 преди 13 години
Едно време кви камъни имаше то тва днешното камъни ли са ? ХАХАХ най - ме кефат такива еднооо време ко хубаво беше , ако сичките бяха като теб щяхме да сме в камената ера още...
15
2
 
13
 
! Отговори
iss100 преди 13 години
тази статия имали нещо общо със смъртта на Мишо Бирата
14
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Позлезна или вредна, все ми е тая. Никой не е живее вечно, 10-15 години повече или по-малко нямат никакво значение, много по-важно е как си си изживал живота. А ако си броиш глътките бира и не си доставяш от време на време удоволствие и 100 години да живееш пак ще е напразно.Наздраве с един Budweiser Budvar (истинския, не американския фалшификат).
13
5
 
8
 
! Отговори
biradjiq преди 13 години
ot 3 -17 % alkohol..aloooooooo,moderatoriteeeeeeeeeee.....7,be ..ne 17
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как ше запада бизнеса с бира! ХАХАХА този бизнес няма да умре никога!!!
11
22
 
8
 
! Отговори
Хич преди 13 години
Бизнесът с бира запада в световен мащаб.Този матерал е рекламен!
10
1
 
25
 
! Отговори
гошман преди 13 години
Мен баща ми,като ме пращаше до магазина за бира и ме караше да взимам само зелените бутилки и да ги обръщам с дъното нагоре... и ако има парцали значи е със истекъл срок.. :) :)
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ох колко злоба имавъв вас,хора! Спортувайте и пийте бира, че то този негативизъм трябва да се изразходва в нещо.Иначе Господ да поживи човека създал бирата !
8
3
 
35
 
! Отговори
пенкилер преди 13 години
За едновремешната и за "живата" бира-ДА! Но за тая-сегашната отрова...да ме фанета за...!