Правят каталог на мравките

Видовете са около 12 000
Обновена: 17 май 2011 23:59 | 17 май 2011 23:57,
4
Правят каталог на мравките
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Често пренебрегваме мравките заради размера им. Погледнати отблизо обаче те са сред най-смайващите и ужасяващи същества на Земята. Затова екип от Калифорнийската академия на науките са се заели с трудната задача да заснемат и каталогизират всеки от известните около 12 000 вида, съобщи  "Дейли мейл".

Д-р Брайън Фишър, който работи по проекта Antweb (мравешка мрежа) вече е направил дигитални снимки на повече от 5000 вида мравки от целия свят. Сред тях са вида с най-бързи челюсти в животинското царство, както и друг вид , който не може да ходи по права линия.

Има и скачащи мравки, които подскочат на 10 см височина - равностойността на 70 м за хората.

 За да направят снимките, учените използват специален софтуер Auto-Montage 3D. Той прави и комбинира 30 кадъра, всеки в различна равнина и фокус. Така изпъкват детайли като гигатски космати глави и страховити щипки.

Каталогът ще бъде качен в интернет. Създателите му са убедени, че той ще е много полезен на всички учени, изучаващи насекомите.

Популацията на мравките по земята е около 10 квадрильона. Те са признати за най-успешните колонизатори. Живеят върху всички континенти, освен Антарктида. Някои видове съществуват само върху един хълм, други са разпространени и в Швеция, и в Нова Зеландия.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: мравкикаталог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
учител по литература преди 12 години
грешкаИма и скачащи мравки, които подскочат на 10 см височина - равностойността на 70 м за хората.Има и скачащи мравки, които МОГАТ ДА подскочат ДО 10 см височина - равностойността на 70 м за хората.илиИма и скачащи мравки, които подскачат на 10 см височина - равностойността на 70 м за хората.
3
1
 
5
 
! Отговори
staan преди 12 години
Вместо да ни занимавате с глупости защо не напишете, че японците най-накрая си признаха, че още 16 часа след земетресението реакторите в атомната електроцентрала са били напълно унищожени? (full meltdown)Защо не пуснете и статия за военните сблъсъци между Пакистан и Индия, или как днес хеликоптери на НАТО са нападнали граничен пункт в Пакистан отново?Каква новинарска медия сте вие?? По-скоро ви опреличавам на жълто издание....И да, можете да ми нацъкате минусите (запазената ви марка)
2
1
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 12 години
На снимката мравката СерГЕЙ и още 2 от бкп
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега и да ги преброят-долу горе.