Завод за отпадъци по НАСА технология предлагат на Ямбол

Финансирането на инсталацията е за сметка на инвеститора
Обновена: 14 юли 2011 16:18 | 14 юли 2011 16:14,
10
Завод за отпадъци по НАСА технология предлагат на Ямбол
Снимка: Архив Булфото

Изграждане на завод за преработка на твърди битови отпадъци с използване на НАСА технология предлага инвеститор на община Ямбол.

Инсталацията предполага 100% унищожаване на отпадъците чрез разграждане до атомно ниво. Технологията е разработена през 90-те години за нуждите на самолетната индустрия, използва се плазма и температура 3500–3800 градуса.

Системата позволява унищожаването на 120 тона както битови, така и опасни отпадъци дневно.

От преработката им се произвежда електро- и топлоенергия, стъкловидна маса, пясък и метална шлака.
Инсталацията, която заема площ по-малко от 1 декар, позволява унищожаването и на вече депониран боклук чрез изгребване на определени количества.

Технологията гарантира отделяне на вредни вещества едва между 2 и 5% от пределнодопустимите в ЕС.

Изграждането на Завода за отпадъци по тази технология струва около 40 милиона евро, които ще бъдат за сметка на инвеститора „Ивимекс“ ЕООД, а община Ямбол като съдружник ще участва със земята, върху която ще бъде изградена инсталацията. 

От своя страна инвеститорът гарантира наемане на поне 40 души в завода, намаляване на такса смет за гражданите на Ямбол и постъпления на средства в бюджета на общината от приходите на завода.

Още по темата
Според презентаторите на завода за преработка на битови отпадъци възвръщаемостта на инвестицията е за срок от 10 години.

В момента технологията се използва за третиране на битови отпадъци в големи пътнически кораби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Слушай ! преди 12 години
Брей,колко сте умни,всичко знаете пък може и да можете.
9
0
 
4
 
! Отговори
ямболлийка преди 12 години
НАСА вместо технологии за преработка на битови отпадъци, да даде технология за изстрелване на *** отпадъци, че са налазили иначе симпатичния град.
8
0
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
amerikancite kvo praviat davat ili po tochno prodavat si boklycite za edin milion kato davat tehnikata i parite i im nachykvat lihvi hem varhy tehnikata hem varhy parite koito sa dali i i dopotopnata tehnologia stava dva miliona a komicionata kolko e dosetete se sami....kato imate na predvid che stava vapros na razsrocheno plashtane.
7
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 12 години
Ако имате и най-бегла представа за каква ИГРА става дума..няма да се говори за това "чудо" в и не само Ямбол. Та, очаквайте информация за това кой стои зад това момченце "бизнесмен"и за какво става дума.
6
3
 
5
 
! Отговори
Васко преди 12 години
Кмета е най-големия крадец и е за затвора.Гербераска ***.
5
0
 
7
 
! Отговори
М.Димитрова преди 12 години
Подобно предложение беше лансирано и в община Поморие преди 2 години.Фирмата,която предлага проекта да посочи в кои градове и страни в света има подобна революционна технология.Да се представят доказателства за рентабилността.Що се касае за пътническите кораби там нещата се регламентират от специална международна морска конвенция "МАРПОЛ".
4
0
 
8
 
! Отговори
капо преди 12 години
Знаем я тая технология на НАСА - правят черни дупки, които поглъщат *** и така той се унищожава. Да, ама не - само отива на друго място - в Парламента.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видяхме ги от наса как си направиха *** за космоса за няколко милиона долара а пък той не работи, та ходеха да акат при руснаците:)))))))) та и с завода така ще бъде...
2
6
 
2
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЗАВОДИ ЗА ПРЕРАБОТКА ... КАК ЗВУЧИ А:) В КРАК С ВРЕМЕТО.. ТЕХНОЛОГИИ АЛА БАЛА .. СЪБРАЛИ МИ .. ЖЕНИЦИ НА ТАЯ ЛЕНТА С РЪКАВИЦИ ЕДКРАТНА УПОТРЕБА ДА ОТДЕЛЯТ .. *** .... МНОГО МОДЕРНО.. ЕВРОПЕЙСКО.. ДЕПА ПРАВИМ ПРОБЛЕМИ РЕШАВАМЕ :)ЕКО.... РАБОТА...ПРОСТИЯ НАРИОД ИМ ВРЪЗВА .. ПЛАЩА ДА ИМ ПРОБУТВАТ .. МАФИИТЕ СИ.
1
0
 
7
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
I NA NAS NI SE ISKASE DA NAPRAIM MI KAT KRADEM KOI DA DADE PARI AAA