Шафранът предпазва от чернодробен рак

Подправката потиска разпространението на ракови клетки
Обновена: 24 авг 2011 12:04 | 24 авг 2011 12:03,
4
Шафранът предпазва от чернодробен рак
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Данните от изследване на специалисти от ОАЕ показват, че шафранът – често използвана подправка, която придава цвят и вкус на храните, има защитен ефект срещу чернодробен рак, съобщи "Медикъл нюз тудей".

В медицински експеримент, проведен с мишки с предизвикан рак на черния дроб, учените са наблюдавали, че когато им се дава шафран, при гризачите се потиска разпространението на ракови клетки и се стимулира апоптозата – предизвиканата клетъчна смърт.

Чернодробният карцином е петото най-разпространено онкологично заболяване и третата водеща причина за смъртност от рак в света.

Предишни изследвания са показали, че шафранът съдържа антиоксидантни, противоракови и противовъзпалителни свойства.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: шафранчернодробен рак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
БГ Слънце преди 12 години
Като противодействие и лечение на рака препоръчвам гледане на слънцето - sungazing. Това е практика с доказани резултати. Напълно БЕЗПЛАТНО и ефективно лечение. За повече информация как се практикува и какво точно представлява гледайте филма Homo Solaris в youtube. Практиката дава психическо и физическо здраве и е път към духовния живот.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преводачът поне да беше се сетил да преведе че "шафран" значи "минзухар". Ама явно толкова може човека ..
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Била често използвана...Тия не знаят ли,че шафрана струва колкото златото,той е скъпа подправка,може и не колкото златото,но колкото среброто със сигурност...