Кога от какви витамини се нуждаем и как да си ги осигурим?

Витамините и минералите са жизненонеобходими
Обновена: 20 мар 2012 13:56 | 20 мар 2012 13:56,
3
Кога от какви витамини се нуждаем и как да си ги осигурим?
източник: Reuters
Витамините и минералите са жизненонеобходими, независимо от хранителния режим и здравословното състояние. Те позволяват правилния растеж на организма, укрепват го, спомагат за устойчивостта му срещу заболявания, дължащи се на вирусни, бактериални или паразитни причинители или на изменения вътре в него вследствие на външни влияния.
 
Несъмнено от витамини и минерали се нуждаем непрекъснато, но не непременно от приема им като добавки или лекарствени средства.
 
По какви признаци можем да съдим, че организмът ни се нуждае от повече определени витамини и минерали и как можем да си ги осигурим без да посягаме към рафтовете с опаковки от фармацевтичните компании...
 
Бета-каротин
 
Този антиоксидант се превръща във витамин А в организма. Необходим ни е за ясно зрение, както и за добрия и здрав външен вид на кожата. Има принос и за функционирането на имунната система.
 
С него обаче не бива да се прекалява. Научно изследване през 2004 г. показа, че високият прием на бета-каротин повишава риска от рак на белите дробове при пушачите.
 
Бета-каротин в полезна за организма доза може да се осигури чрез консумацията на: моркови, сладки картофи, зелени чушки, както и други зеленчуци и плодове. Осигуряването му по този начин не би могло да навреди на здравето, дори при употребяващите тютюн.
 
Калций
 
Да се приема калций на хапчета не е добра идея, особено за жени над 70 години и при наличие или риск от образуване на камъни в бъбреците. Въпреки че калцият е крайно необходим за здравината на костите и избягване на състояния като загуба на костна плътност и остеопороза, той трябва да се взима премерено.
 
През 2010 г. изследователи измериха повишен риск от сърдечни пристъпи при жени след менопауза. Ограничението е до 500 мг на ден и то като се приема в комбинация с витамин D, необходим за усвояването му.
 
Иначе калцият може да се осигури чрез нискомаслени млечни продукти, сусам и др.
 

За фолиевата киселина, желязото и калия можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 12 години
Това с дозите на калция не е вярно - на всеки възрастен му трябват 1000 мг дневно, а с урината и потта се изхвърлят около 800 мг за 24 часа! Нивото му в кръвта е много важно1 защото, ако под 6 - киселата среда обуславя образуването на тумори!Практически не може да се предозира, защото влиза в съединения и много бързо се изхвърля, а е незаменим, защото внася и изнася в клетката хранителните вещества!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно хората колко са наплашени от витамините, а пият аспирин със шепи"))
1
0
 
2
 
! Отговори
факт!!и риск!!! преди 12 години
Витамините са катализатори , необходими в малки количества и немутивираното им използване и безкрайно рисковано........