Зехтинът пази сърцето

Две супени лъжици зехтин на ден намаляват риска от сърдечно заболяване
19 юни 2012 16:46,
5
Зехтинът пази сърцето
източник: Reuters

Две супени лъжици зехтин на ден намаляват почти наполовина риска от летален изход от заболяване на сърцето, показва ново проучване. Еквивалентът на една лъжица редуцира опасността с около 28%. 

 
Маслиненото масло няма същият ефект върху ограничаване на фаталните случаи от рак, откриват учените.
 
Резултатите са въз основа на над 13-годишен анализ на хранителния режим на близо 41 000 души на възраст между 26 и 69 години. 
 
В периода на проучването около 2000 от участниците са починали, 956 от рак и 416 от сърдечносъдови заболявания.
 
Данните показват, че жертвите на сърдечна болест са сред най-ниските потребители на зехтин. Тези, които консумират 29 грама или повече на ден - малко повече от две супени лъжици, са с 44% по-нисък риск от летален изход от сърдечно заболяване.
 
Маслиновото масло е богато на здравословни мононенаситени мазнини и полифеноли, които са полезни за предотвратяване на възпаление в организма, както и риска от образуване на съсиреци.
 
Зехтинът се различава според степента на преработка. Колкото по-необработен е, толкова по-високо е съдържанието на полифеноли. 
 
Според експертите средиземноморската стил на хранене, който е богат на зехтин, риба, плодове и зеленчуци, играе още по-голяма роля в предотвратяването на сърдечносъдови заболявания, отколкото се смяташе досега.
 
Резултатите са публикувани в сп. American Journal of Clinical Nutrition.
 
Редовната консумация на зехтин предпазва и от инсулт, сочат резултати от друго проучване.
 
Учените проследяват хранителните навици на 7 625 участници. Консумиращите редовно зехтин са с 41% по-нисък риск от получаване на инсулт, в сравнение с тези, които не включват растителната мазнина в хранителния си режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
dodo преди 11 години
ама трябва да се пие преди ядене и след ядене
1
2
 
8
 
! Отговори
ДОКТОР преди 11 години
Зехтинът е здраве!!!!