Какви помощни средства помагат за отказване на цигарите?

Някои медикаменти повишават успеваемостта
10 сеп 2012 17:18,
5
Какви помощни средства помагат за отказване на цигарите?
източник: Reuters

С по-голям шанс да откажат цигарите са пушачите, когато използват никотинови лепенки или медикаменти, отколкото опитващите се да ги спрат без помощни средства, сочи международно проучване.

 
Американски учени откриват, че някои от методите са свързани с 4 до 6 пъти по-висока степен на успеваемост.
 
Проучването, отразено в сп. Addiction, включва над 7400 пушачи от САЩ, Великобритания, Канада и Австралия. Участниците са анкетирани за методите, които прилагат за отказване на тютюнопушенето. Учените наблюдават каква част от доброволците са успели да спрат цигарите в продължение на най-малко 6 месеца.
 
Около 2200 души употребяват лекарства, предписани с рецепта, или никотинозаместваща терапия. 
 
Само 5% от тези, които не прибягват до помощни средства, успяват да се въздържат от тютюневи изделия в продължение на половин година.
 
За сравнение - същият дългосрочен резултат постигат 18% от употребяващите никотинови лепенки, 15% от използващите антидепресанта бупроприон и 19% от приемащите лекарството варениклин.
 
Учените изчисляват, че бупроприонът и никотиновите лепенки са свързани с 4 пъти по-висока степен на успеваемост при отказването на цигарите, а употребата на варениклин с шесткратно увеличение. 
 
Проучването не доказва, че лекарствата са отговорни за по-големия успех в спирането на цигарите, а че използващите ги са по-склонни да се откажат, пояснява ръководителят на проучването Карин Каза от института Roswell Park Cancer Institute в Бъфало, Ню Йорк.
 
От друга страна, предишни изследвания дават противоречиви данни за ефективността от тези методи. Според проучване, публикувано в сп. Tobacco Control, пушачите, които правят опити да спрат цигарите чрез никотинозаместващи терапии има по-голяма вероятност да се върнат към стария навик след 6 месеца.
 
Учените установяват, че половин година след отказването на тютюнопушенето около 1/3 от хората пропушват отново, независимо от използвания никотинов заместител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това на снимката ми прилича да е на корнелия нинова
2
0
 
4
 
! Отговори
Blake преди 11 години
И аз препоръчвам Табекс - вече 7 години и половина не съм палил цигара...Но основния фактор, който помага да спреш цигарите, е да имаш НАИСТИНА желание да ги спреш. Иначе няма нищо на света, което да те откаже...
1
1
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
Бях пушач 30 години отказах цигарите с помощта на Табекс . прпоръчвам го.