Мобилните телефони – защо да ги почистваме редовно?

Пренасят опасни бактерии, като златист стафилокок
Обновена: 28 окт 2012 11:04 | 28 окт 2012 11:03,
15
Мобилните телефони – защо да ги почистваме редовно?
източник: Reuters

Небрежното отношение към личната хигиена и тази на вещите, които използваме ежедневно, ни излага на риск от контакт с различни причинители на инфекции и здравословни проблеми. Знаехте ли, че мобилните телефони съдържат повече от 100 вида бактерии?!  

 
Изследвания показват, че по повърхността на джиесемите се откриват повече микроби, отколкото по тоалетната чиния, изтривалката за крака или дръжката на вратата. Клетъчните телефони съдържат до 10 пъти повече бактерии, причиняващи стомашно-чревни проблеми. 
 
Според експерти топлината, излъчвана от джиесема, създава благоприятна среда за развитието на широка гама от вредни и опасни бактерии. За разпространението им допринасят и лошата лична хигиена и липсата на дезинфекция на телефона.
 
В групата на бактериите, намиращи се по мобилното устройство, влиза златистият стафилокок Staphylococcus aureus, който е причинител на сериозни инфекции. 
 
Резултати от американско изследване сочат, че близо 1/4 от изследваните телефони са носители на бактерията MRSA - специфичен щам на Staphylococcus aureus. Той е устойчив на антибиотици и може да доведе до фатален изход, ако защитните сили на имунната система са слаби. 
 
По данни на специалисти в 70% от случаите златистият стафилокок не реагира на метицилин и други антибиотици от групата на бета-лактамите, като пеницилин, амоксициклин, оксацилин и др.
 
Друго проучване показва, че бактериите по телефоните на медицинския персонал на лечебните заведения също могат да са причина за пренасяне на болнични инфекции.
 
За да се предпазим от бактериите и намалим риска от инфекциозни заболявания, експертите съветват да почистваме поне веднъж седмично мобилните телефони с дезинфекциращи кърпички или антибактериални препарати. А скоро ще е възможно да ги почистваме и със „сапун“. Експерти са в процес на създаване на устройство, което едновременно зарежда и стерилизира телефона. 
 
Друга защитна мярка срещу опасните бактерии е добрата лична хигиена, включваща редовното измиване на ръцете. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
kiara преди 11 години
Мили коментатори, защо четете такива статии, след като не разбирате колко много помага такава информация.Как не прочетох някой да е написал, че може и да е вярно и да благодари, че нашият постоянен спътник в живота е подложен на изследване и ни предупреждават да се погрижим за него, за да предпазим себе си и околните?!Сигурна съм, че повечето хора имат постоянно в чантата си мокри кърпички. Нищо не пречи както си бършем ръцете да погалим и нашия помощтик в общуването!Ще споделям информацията
14
0
 
10
 
! Отговори
Чичко Терличко преди 11 години
Яз се борим с бактериите с яка имунна система и повече чесън!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупавите и безсмислени статии явно за запазена марка на този сайт :) Обществените телефони и автоматите за вода ряпа да ядат - най-микробни са мобилните телефони... хахаха
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквайте в скоро време ваксина.
11
9
 
10
 
! Отговори
хаос преди 11 години
Трябва да се мият и краката, герберите са вредни бактерии!
10
2
 
21
 
! Отговори
Доктор Га преди 11 години
Препоръчвам стерилизиране в микровълновата за 15 мин.
9
4
 
27
 
! Отговори
АЙПОН 4-ка преди 11 години
На АЙФОНА си имам проложение против бактерии и комари!!! Теглете без пари е!!!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да го чистя? Вчера го изтървах в магазина и изненадващо залепна на теракотата за разлика от друг път, когато подскача и се пръска на части! Поизтупах му яко праха и бактериите!
7
4
 
12
 
! Отговори
РАЗ ДВА преди 11 години
като ходя по леки жени ползвам ДЮРЕКС ох
6
18
 
8
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
Съвременните смардфон, които нямат копчета съдържат много по- малко бактерии. Това се дължи на факта, че цялата предна част на телефона се състои от дисплей и мръсотията остава върху стъклото, а не прониква в апарата.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оЧaквaйте aнтибaктериaлен жсм
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Staphylococcus aureus.......................и го откриха като изобретиха ЖСМ-ТЕ?????О,свещена простота!!!
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната стресираща ГЛУПОСТ!
2
1
 
48
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
а бе те някои не се къпят, те искат телефоните да ги къпем, как става това?
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да си миете зъбите редовно, че стават кариеси!