Червена боровинка – помага ли при пикочни инфекции?

Резултатите от проучвания са противоречиви
19 ное 2012 14:48,
1
Червена боровинка – помага ли при пикочни инфекции?
източник: Reuters

Сокът от червена боровинка е често препоръчван при инфекции на пикочните пътища и бъбреците. Според ново британско проучване обаче плодът е малко вероятно да повлияе за справяне с проблема. 

 
Учените анализират най-актуалните данни от проучвания по темата и стигат до заключението, че ползите от консумацията на плода са незначителни и засягат предимно жени с повтарящи се инфекции на пикочните пътища, но за да има ефект, те трябва да изпиват две чаши сок на ден в продължение на месец. 
 
Сокът от червени боровинки е използван за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища в продължение на десетилетия, въпреки че не са документирани конкретните ползи на плода. Според една от теориите, някои захари и флаваноли, които се съдържат в червените боровинки предотвратяват прикрепянето на бактериите, конкретно на Escherichia coli, към стените на пикочния мехур и пътища и образуването на устойчиви колонии. 
 
Според тайвански учени действието на боровинката върху бактерията продължава около 8 часа след поглъщането, което налага приема на няколко дози дневно, с цел да се постигнат положителни резултати.
 
Проучване от 2008 г. пък извежда резултат, че червените боровинки носят незначителни ползи за предотвратвяване на инфекции на пикочните пътища при жените. 
 
За новия научен преглед експерти събират данни от 24 проучвания, които включват общо 4473 души. Участниците в тях приемат таблетки, капсули или сок от червени боровинки, а контролните групи - плацебо. 
 
Често срещан проблем в проучванията обаче е, че изследователските екипи рядко съобщават количеството на активната съставка в приеманите от участниците таблетки. По този начин не става ясно какво количество активно вещество е достатъчно, за да се получи положителен ефект, поясняват учените. 
 
Резултатите са отразени в сп. Cochrane Library.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 11 години
Братската американска червена боровинка помага на пикочните и на всички останали пътища.Тя е по-големия брат на българската черна боровинка.