Спасяват ни за 60 минути от инсулт

Революционен метод прилагат лекари в Пловдив
25 ное 2012 18:04,
51
Спасяват ни за 60 минути от инсулт
Снимка: Dnes.bg

България е в челната класация по брой починали пациенти заради мозъчно-съдови заболявания. Най-често българите страдат от инсулт. Малко хора обаче знаят какво трябва да се направи, ако получат изтръпване или частична пареза на половината тяло.

„Още при първите симптоми за слабост, изтръпване и говорни нарушения, трябва пациентът да постъпи в болница”, обясни пред Dnes.bg д-р Веселина Андонова – завеждащ „Неврологично отделение” в МБАЛ „Свети Пантелеймон” в Пловдив.

Именно в пловдивската болница за първи път в България е приложен метод за лечение на остър исхемичен инсулт, известен като тромболиза.

В тялото се вкарва лекарство, което разтваря тромба и отпушва кръвоносния съд. За да има ефект обаче, инжекцията с разтвора трябва да се бие до четири часа и половина след първия симптом.

„Времето от вратата до иглата сме го свели до 60 минути”, казва още д-р Андонова.

При постъпването в болница на пациента му се правят бързи изследвания, за да се установи дали наистина се касае за инсулт.

55% от хората, на които е приложена тромболиза, се възстановяват напълно.

„След прилагането на метода, виждаме как пациента се раздвижва и в голяма част от случаите нямаме увреждане или инвадилизация, каквото често се случва при получаването на инсулт”, твърдят невролози.

Годишно в отделението се лекуват 3600 души, като 1000 от тях са с инсулт. Тази година методът тромболиза е направен на 10 пациента, защото толкова са постъпили в болница преди четвъртия час от първия симптом на заболяването.

Неврологичното отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон” съществува от 1980 година. Заради много пациенти миналата година ръководството на болницата направи цялостен ремонт на отделението. Той струва 65 хиляди лева.

Построена е втора зала за интензивно лечение, нова операционна зала и нова кислородна инсталация. Има и обновени манипулационни.

Това е подобрило работата на лекарите и битовите условия в отделението, защото от пет легла, сега в стая могат да се лекуват по четирима пациенти. Между леглата са изградени специални прегради, а за всяка стая има изграден санитарен възел, оборудван за трудноподвижни хора.

Закупен е и нов апарат за ултразвуково изследване на мозъчните кръвоносни съдове, което позволява диагнозата „инсулт” да се постави бързо и така да се спасят повече човешки животи.

Освен извършените ремонти, ръководството на болницата е успяло да намали своя дълг от 2 милиона лева преди 3 години, на 460 хиляди лева сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Пловдивинсултлекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
статистика преди 11 години
Ехе, за респект са тия 55 %! Но важното е да попаднеш в спасените, макар и да си 1 от 100, които са хвърлили топа! И майка ми и баща ми бяха поразени още от първия инсулт! Дори тогава нямаше пръскане с Кемтрейлс! А сега са много съмнителни тези 55%!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, може да се спасяват хора така, но това в БГ не е възможно. Като идеш с оплакване и като почне едно висеки, кви 60 мин, кви 5 лева? Отдавна ще мине времето за ижекцията... тъй, че разчитам само на Господ, винаги...
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросното лекарство има ли име?
44
0
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
А във Варна от"бърза "помощ консултираха майка ми по телефона и отказаха да отидат и така три дни . Личната лекарка също не установи проблем и само Господ я пази в тези три дни( и последвалото лечение )...Не отричам и намесата на хирурзите после , които я спасиха , но къде е ролята в случая на първата помощ?!Можеше и да не се стига до тежка мозъчна операция , ако някой си беше свършил работата съвестно . Все пак трябва да се дава шанс на всеки човек да живее .Тя беше тогава на 55 год.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СамовПловдив ли? Аза останала част от страната?
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както винаги, проблемът си остава проблем на самия пострадал - ако има късмет, може и доктор да не му трябва, ако не - случката в Шумен!Няколко постинга от сайта по-късно!)
41
0
 
6
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Времето от вратата до иглата сме го свели до 60 минутиМоя комшия го сваляха от третия етаж с главата надолу (защото само умрелите ги носили с краката напред). Обърнат ли ти главата надолу при инсулт, иглата не е от голямо значе
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мда, и ако успееш да си намериш болница наблизо, те ги изпозакриха
39
1
 
13
 
! Отговори
Miro преди 11 години
Първото и най-важно нещо е да ситгнеш до болницата на време.Живея в Южна Флорида кадето е гъсто населено и имаме проблеми с трафика - викал съм линейка около 5 пъти. Засичал съм ги да пристигат за 60-90 секунди. Последният път Юни месец дойдоха за по-малко от 90 секунди, като сега сме най-далече от болницата, след като вдигнаха от 911, а те отговориха веднага.Това плюс екипите трябва да разпознават правилно симптомите за инсулт и да реагират адекватно и бързо
38
0
 
10
 
! Отговори
Отдавна се прави преди 11 години
тромболиза в света - и за сърдечен и за мозъчен инфаркт. Разликата е само в едно - при мозъчния инфаркт трябва да се направи в първите 3 часа от инцидента и то след скенер. Сетете се сами за каква бързина в спешната диагностика и терапия става въпрос и отговорете - има ли тя почва у нас с така подготвените ни медицински кадри и болница, и с така материално-ориентираната ни медицина като цяло.
37
0
 
16
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Ако някой марсиянец чете тези статии, ще си помисли че в България има медицинска помощ?!
36
0
 
9
 
! Отговори
ди преди 11 години
Надявам се на все повече такива новини .............за жалост моя баща почина на 53 от инсулт 4-ти за 2 години :( дано спасите повече хора
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива инжекции постоянно не достигат или са непосилни като цена заради наложените икономии от Дянков и Борисов. Банките отказват заеми на болни.
34
1
 
6
 
! Отговори
до 35 - лекар преди 11 години
По повод питането Ви, тромболизата се покрива от здравната каса и е безплатна за пациента с установен инсулт. Медикаментът по принцип струва около 1500 лева, но си заслужава цената, защото ефекта му е повече от добър.
33
1
 
5
 
! Отговори
Някой си -> до 26 преди 11 години
Алоо 26-ти.... Това в БГ-мама ли го прочете?Голям разбирач си ейй. Дано не си лекар, че тежко на пациентите ти щом не правиш разлика между каротидни и коронарни артерии :-O А тромболиза при инсулт никой не прави в 'линейките', поради простата причина, че няма как да се определи дали е показана и безопасна. Прави се само в стационар и то ако се докаже исхемичен инсулт и ако пациента няма противопоказания... Но това в БГ-мама и в Уикипедия не го пише нали? :-)
32
3
 
12
 
! Отговори
Една преди 11 години
И, можеше поне да напишат цената на въпросната интервенция... и съм сигурна, че е почти непосилна, затова са я спестили от хубавата рекламна статия "новина".
31
0
 
4
 
! Отговори
www преди 11 години
*** е навсякъде. Където и да отворите- той е там.
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Болницата е общинска и чест им прави, че са дали пари за техника и ремонт, а не са ги откраднали
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Болницата не е частна. Това е Втора градска болница.
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вследствие на геноцида налаган от Герб българите са обречени на гибел