Марихуаната води до загуба на памет

Ефектът се дължи на активна съставка в марихуаната
Обновена: 14 дек 2012 11:11 | 14 дек 2012 11:11,
67
Марихуаната води до загуба на памет
източник: Reuters

Употребата на марихуана може да има широкообхватни последици, като краткосрочна загуба на паметта и повишаване на сърдечната честота.

 
Според специалисти това до голяма степен се дължи на активната съставка в марихуаната, алкалоида делта-9-тетрахидроканабинолът (THC).
 
Той играе ключова роля във формирането на паметта, обясняват учени.
 
Редовната употреба на марихуана увеличава риска от проблеми с паметта и други когнитивни нарушения.
 
Други странични ефекти от употребата на марихуана са:
 
  • Забавени реакции и нарушения в координацията на движение, което увеличава риска от травми и наранявания, както и шофьорските и други операторски умения.
  • Липса на правилна преценка. Според специалисти употребата на канабис е една от причините за рисковото сексуално поведение.
  • Ускорен пулс. Марихуаната може да ускори пулса от 20% до 100%, което увеличава риска от сърдечен пристъп. Много уязвими са предразположените към сърдечни проблеми.
  • Промени в настроението и психичното състояние. То може да варира от силна еуфория до апатия, да се проявява агресивност, раздразнителност, параноя, депресия, тревожност.
 
Продължителната и редовна употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване, проблеми с възприятието и паметта, респираторни проблеми, като хронична кашлица и бронхит, повишен риск от психоза, когнитивен упадък и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мога да споделя,чистосърдечно без да си кривя душата,опита си е мой и го споделям,не заемам ничия страна,това което съм изпитал това ще напиша.Марихуаната или по точно редовната й употреба,води странични ефекти с времето,бавно и славно,както всеки други порок.Чувствата ти бидейки разпалени от наркотичното вещество след време изчезват,всячески опитвайки се да получи същаото удовлетворение човек става апатичен и неспособен да се радва на живота такъв какъвто е.
54
0
 
0
 
! Отговори
weed is all i need преди 11 години
prostete marijuanata L:D
53
0
 
0
 
! Отговори
weed is all i need преди 11 години
MALOUMNICI OTWORETE WIKIPEDIA I PROCHETETE ZA MARUJUANATA... :)
52
0
 
1
 
! Отговори
Майката, на Майката преди 11 години
ходете шибнете 500гр. твърд алкохол и си заврете статията у ГЪЗО!
51
1
 
1
 
! Отговори
Катана преди 11 години
Тези които се плашат от марихуаната и тези, които злоупотребяват с нея са еднакво *** и ограничени. Хареса ми коментара на Master-a. Овчите булгаристански душици нямат чувство за мярка и са пълни пердета по много въпроси. Безполезни всезнайковци.
50
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
Защо подвеждате хората, неграмотни селяци
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОЛНА ЛЪЖА!!!!!!Така наречената марихуана не е наркотик!!!Дори напротив, тя е много полезно растение!!!Напишете в някоя търсачка - истината за марихуана!
48
4
 
5
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Скоро я разрешиха официално за пушене в Страната на Неограничените Илюзии - САЩ! ВСИЧКО, КОЕТО ВОДИ ДО ФИЗИЧЕСКА И МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ НА ХОРАТА ГО РАЗРЕШАВАТ ТАМ - ГМО, педерастки и лесбийски бракове, свободен достъп до оръжие, сега и свободно пушене на марихуана! Нека се поучим от мутантите и никога да не ги следваме!
47
2
 
5
 
! Отговори
пушил преди 11 години
дет се вика пушил съм на ди джей Станчо на мотора, пушех постоянно и с много разични хора ... но в един момент осъзнах че пуша без да спирам а мозъчето ми сле 4 години пушене се поизмори. започнах да получвам чести сърцебиения, не спиращи със дни, отделно че започна по-малк ода ми става и по-бързо да ми пада ( а по принцип съм много потентен), започнах да забравям и да ми е труно да се ориентирам в работата си, параноизирах се и СПРЯХ ДА ПУША!!! Чувствам се отлично и *** здраво. МИР.
46
2
 
9
 
! Отговори
леле, леле преди 11 години
хахаха, кой плати за тая смешна пропаганда...
45
2
 
6
 
! Отговори
fsb преди 11 години
айде само хора, които са пушили да изказват компетентно мнение за ползите и вредите от марихуаната, защото другите очевидно са дървени филофофи. Като всичко друго и тревата е вредна когато е в големи количества, но когато е в умерени не виждам нищо лошо в употребата й. Да не говорим, че ако прекаля с алкохола, на следващия ден ми е зле, ако прекаля с тревата на следващия ден нямам проблеми :)
44
0
 
1
 
! Отговори
vw преди 11 години
do vw. 6toto imat nujda ot manipolirani lude, a ne ot genii. Imat nujda ot masovka, koqto da ba4ka za ma6inata, a ne ot hora s bistur um. za tva. Az sum za da se testva marihuanata vurhu decata ni..da vidim kak deistva, ako sme sigurni, 4e e bezobidna
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
апелирам към всизчки здравни институции безплатно да ни снабдяват с марихуана от ранна детска възраст да се докоснем до благата и просветлението от този природен феномен. Да изградим общество , пушещо общество,с което да се гордеем и да бъдем здрави
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До от 50Действието му е върху ЦНС,както всички наркотици,за ефектите съм съгласен.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 48Предизвиква лека психическа зависимост и според медицинската класификация наистина не се води наркотик а опиоиден аналгетик,но не и според юридическата такава.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
действат институциите на мен звучи по-скоро утопично. Приятен ден на всички!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Винету Абе то и кокаина идва от растение и е натурален,но тва не значи,че е безвреден,не ме разбирай погрешно аз не съм против тревата дори напротив,но трябва да се опитваме да бъдем обективни,тхц е наркотик и при емоционално нестабилни може да доведе до психозависимост,а оттам заради любопитството и естеството на "пазара" да доведе до интерес и пробване на други наркотици,ето затова според мен трябва се легализира и употребата и да се урегулира със закон,но уви кат знаем в бг как
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
винету тук никой не защитава алкохола и цигарите. Статията е за марихуаната
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВинетуКато те гледам тоодар от приподата не ти действува здравословно. Откажи го!
36
1
 
3
 
! Отговори
Винету преди 11 години
До АнонименКазах също и тютюн и алкохол, или и те се употребяват само от болни?! А аз съм болен от задръстеняци, коне с капаци с ограничено мислене.