Храненето влияе и на денталното здраве

Как да предотвратим появата на кариеси?
Обновена: 16 фев 2013 13:15 | 16 фев 2013 13:15,
2
Храненето влияе и на денталното здраве
Снимка: Reuters

Две от най-разпространените стоматологични заболявания – кариесът и пародонтозата, могат да бъдат до голяма степен предотвратени чрез подобряване на храненето и промяна на хранителните навици.

 Въпреки че неправилното хранене не води непосредствено до пародонтоза, много специалисти са на мнение, че заболяването прогресира много по-бързо и протича по-тежко при хора, които не си набавят всички необходими витамини и минерали с храната. Непълноценното хранене отслабва имунната система, като по този начин се увеличава податливостта към голям брой заболявания, включително пародонтоза. Възможно е да съществува връзка между пародонтозата и редица системни заболявания – диабет, сърдечносъдови заболявания и др. Ясно е, че хранителният режим и хранителните навици се отразяват на цялостното здравословно състояние и в частност, на денталното здраве
 
Но какво означава правилно хранене?
 
Макар че е не е лесно да се даде точно и универсално определение, това, което може да се каже със сигурност е, че храненето трябва да се характеризира с разнообразие и умереност. Трябва да бъдат подбирани храни от петте основни групи: плодове и зеленчуци, зърнени храни, мляко и млечни продукти, меса. Преминаването към радикални диети, които изключват цели хранителни групи, крие риск от развиване на минерален или витаминен дефицит и трябва да бъде провеждано под внимателен лекарски надзор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Зъболекар преди 11 години
Къртим зъби със тесличка, бързо, ефикасно и евтино
1
1
 
8
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Храненето влияе върху всички процеси в организма ни, вкл.и заболявания."Ние сме това, което ядем"Няма новина в статията.