За денталното здраве през бременността

Необходими ли са допълнителни грижи
Обновена: 25 апр 2013 08:09 | 25 апр 2013 08:08,
0
За денталното здраве през бременността
Снимка: Reuters

Сред многото си задачи бременната не бива да забравя за оралната си хигиена и здраве, които могат да бъдат засегнати от хормоналните промени, настъпили по време на бременността.

 През бременността е много по-вероятно да се появи гингивит отколкото в който и да е друг етап от живота. Гингивитът представлява възпаление на венците. Ако бъде оставен без лечение, той може да се усложни и да премине в пародонтоза, като сериозно влоши денталното здраве в по-късен етап.
 
Друга характерна промяна по време на бременност е появата на подутини по венците. Повърхността на подутините наподобява черница. Те са безвредни, но кървят лесно. Обикновено преминават след бременността, но ако предизвикват дискомфорт, могат да бъдат отстранени под локална анестезия.
 
Препоръчително е през деветта месеца зъболекарсикият кабинет да бъде посещаван за профилактични прегледи и почистване на зъбите.
 
През цялата бременност се изисква поддържането на оралната хигиена на високо ниво - редовно миене на зъбите и използване на конци. Може да се наложи редовна употреба на вода за уста, която да е препоръчана от зъболекаря, предвид чувствителността на венците през този период.
 
При посещението в кабинета лекарят по дентална медицина трябва задължително да бъде уведомен за бременността, за да избегне неподходящи лекарствени средства.
 
Въпреки че излагат пациентите на минимални количества радиация, денталните рентгенови снимки се отлагат след раждането винаги, когато това е възможно. Ако е наложително на бременната да се направи рентгенова снимка, се поставя специална протективна престилка, която предпазва плода от рентгеновите лъчи.
 
Денталното здраве е важна част от общото здравословно състояние. Денталните заболявания мога да причинят вреда както на бременната, така и на плода. Включете грижите за денталното си здраве в ежедневието си и информирайте зъболекаря си за всякакви промени, настъпили по време на бременност.  
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари