Вредят ли пластмасовите опаковки?

И при какви условия
20 юни 2013 12:11, Румяна Тасева
4
Вредят ли пластмасовите опаковки?
Източник: Reuters

Здравният дебат по темата дали вредят пластмасовите опаковки започва през 2002 г. Тогава цяла Япония пощурява, след като в популярно телевизионно предаване водещият предупреждава да не се затопля в микровълнови печки храна в пластмасови опаковки и да не се пие вода от пластмасови бутилки. Чрез Интернет вълната от безпокойство залива почти целия свят.

Като причина за тревожността от използването на пластмасова посуда се изтъква следният факт: при замразяване или загряване на пластмасата, тя отделя канцерогенни химикали от групата на диоксините. Съобщава се и за токсина DEHA, компонент на пластмасовите изделия, заподозрян в същите ефекти.

Първоначалните опасения се позовавали на изследвания от Института за изследване на раковите заболявания към Университетската болница "Джон Хопкинс", откъдето отричат да са пускали такава информация. Професор Ралф Халден от същия институт отбелязва един важен момент: охлаждането всъщност би възпряло отделянето на каквито и да е субстанции от пластмасата. В този смисъл пластмасовите бутилки, в които поставяме напитките си за утоляване на жаждата, са също толкова безопасни, колкото и металните.

Колкото до загряването на пластмасата, професорът споделя, че действително могат да се отделят диоксини или DEHA, но при температури от стотици градуси по Целзий и пълното изгаряне на продукта. Дори и тогава те са в минимални количества.
Единственият съвет относно затоплянето на храна в пластмасови опаковки в микровълнова печка е, за да се избегнат евентуални вреди за организма, са найлоновото покритие да не допира храната и да не се разтапя по нея.

На този етап Европейската комисия по храните дори не е включила в списъка с опасни химикали DEHA, тъй като все още не съществуват реални данни, сочещи към повишен риск от ракови заболявания при контакт с него.

Още полезна информация за това как се отразява на организма употребата на продуктите от ежедневието ни можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Канцерогенипластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
ь преди 10 години
Тази снимка ви е с многократна употреба
3
1
 
7
 
! Отговори
Да, ама не! преди 10 години
Лобито се е задействало в защита на производството и използването на пластмасови изделия за нуждите на хранителната промишленост. Колкото до успокояващите изказвания на лекари, няма нищо чудно. Знаем на какво е способен човекът, когато става въпрос за пари. А тук става въпрос за големи пари. За всеки случай послушайте коментатор 2! Стъкло, порцелан, благородна / ама наистина!/ стомана.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички пластмаси ЗЛОВЕЩО увреждат човешкото здраве, защото това са разтворени и втвърдени ОРГАНИЧНИ полимери. Разтворителите остават в твърдата пластмаса и постепенно проникват и РАЗЯЖДАТ телата ни. Не яжте и не пийте от нищо пластмасово, както и от алуминий, и олово.Ползвайте само стъкло, порцелан и хромникелова (благородна) стомана. Също сребро и злато за тия, които могат да си го позволят.
1
0
 
23
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
НИЕ РУПАМЕ ПЛАСТМАСА....ТЕ С ОПАКОВКИ НИ ПЛАШАТ......