На какво се дължат старческите петна

И опасни ли са те
25 сеп 2013 17:21,
0
На какво се дължат старческите петна
Източник: Reuters
Какво представляват Lentigines seniles?
 
При старческите петна става въпрос за доброкачествено нарушаване на пигментацията на кожата. Срещат се с голяма честота при хора над 40-годишна възраст, а при пациенти над 60 години наличието им се смята за нормално. Тези петна са характерни за възрастнтие хора, но биха могли да се появят и при по-млади.
 
Lentigines по-често се локализират на места, които са изложени на слънце в по-голяма степен, по задната повърхност на дланта, на предмишниците, по лицето и деколтето. Петната имат жълтеникаво кафяв цвят до тъмно кафяв, а размерите им могат да бъдат от няколко милиметра до сантиметър. Формата на Lentigines seniles най-често е овална.
 
Как възникват старческите петна?
 
В клетките на епидермиса се намира пигмента меланин. Когато кожата се подложи на УВ-лъчение от слънцето или солариум, пигментацията на кожата се засилва. Меланинът отслабва ултравиолетовото лъчение на слънцето, което достига по-дълбоките слоеве на кожата и предпазва клетките от вредното му влияние.
 
Старческите петна се появяват в резултат на неравномерното задебеляване на епидермиса с течение на времето, а същото така и на увеличеното количество меланин. Не трябва да се забравя, че успоредно с безобидните възрастови промени на кожата в резултат на УВ-лъчението би могло да се стигне до развитие на рак на кожата.
 
Важно е да се знае, че новопоявили се промени по кожата или такива, които с времето изменят формата и цвета си, трябва възможно най-скоро да бъдат изяснени от специалист дерматолог!
 
Как се отстраняват старческите петна?
 
Всъщност тези свързани с възрастта изменения нямат нужда от лечение. За някои по-суетни дами, тези петна са притеснителни, представляват козметичен проблем и желаят да ги премахнат. Съществуват различни методи, но лазерната терапия в момента се оказва особено ефективна.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари