Възможно ли е да загубим килограми при проблем с щитовидната жлеза?

Оказва се, че има начин
25 мар 2014 21:54, Румяна Тасева
1
Възможно ли е да загубим килограми при проблем с щитовидната жлеза?
Източник: Reuters

Наддаването на тегло по принцип е един от симптомите при понижена функция на щитовидната жлеза. Отслабването при хора, страдащи от хипотиреоидизъм, винаги е проблем, но според специалистите, то не е невъзможно.

Ето няколко стъпки, които могат да помогнат за постигане на желания силует...

Първата крачка, която трябва да предприемете е да подобрите терапията си. При хипотиреоидизъм хормонозаместителната терапия е неизбежна. Какво означава тя да се подобри?

Вероятно сте забелязали, че когато дозата е неадекватно ниска, както и преди диагностициране на проблема, има известно покачване на теглото. Обратното също е вярно, при хиперфункция на щитовидната жлеза се получава необяснимо отслабване. При хипотиреоидните пациенти с неадекватна доза на левотироксин този проблем може да се забележи по-скоро с други неприятни симптоми като аритмия, нервност, изпотяване и пр. 

За да не се допуска подобна неадекватност на дозата при хормонозаместителната терапия, се налага нивото на TSH да се следи постоянно, като правило е изследване задължително да се провежда при преход от студено към топло годишно време и обратно, април и октомври.

За да се оптимизират резултатите за здравето, и съответно да могат да се постигнат цели като отслабване при хипотиреоидни пациенти, трябва да се следят нивата и на FT3 и FT4, както и още реверсивен Т3 хормон (rT3), феритин, лептин и други. Според водещи американски ендокринолози измерването само на TSH е недостатъчно и може да се превърне в „лош в маркер“ при наличие на други утежняващи здравословното състояние фактори като простудно заболяване, депресия, стрес, хронични заболявания, хронична умора, инсулинова резистентност или такава към лептин, в това число и продължителни ограничителни хранителни режими.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: щитовиднахипофункция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари