Стресът при мъжете увеличава риска от стерилитет

40% от случаите на стерилитет в двойката се дължат на проблеми при мъжа
Обновена: 3 юни 2014 12:19 | 3 юни 2014 12:19, Румяна Тасева
0
Стресът при мъжете увеличава риска от стерилитет
Снимка: Reuters

Стресът ясно е предразполага определени здравословни проблеми. Досега учените са доказали, че прекомерното напрежение е фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания, астма, затлъстяване и депресия. Ново изследване на Колумбийския университет и Училището по обществено здраве на университета Рутгерс, Ню Джърси, САЩ, добавя друг неприятен ефект на стреса върху организма – той понижава качеството на спермата и сперматозоидите, което естествено афектира способността на мъжа да създава свое биологично потомство, се пише в сп. Fertility and Sterility.

Според Американското дружество по репродуктивна медицина около 40% от случаите на стерилитет в двойката се дължат на проблеми отстрана на мъжа. Основна причина за мъжкия инфертилитет са аномалии, засягащи спермата като отделяне на малко количество семенна течност, наличие на висок процент нежизнеспособни или бавноподвижни сперматозоиди и на такива с неправилна форма.  Фактори за това могат да бъдат здравословни състояния, свързани или не с мъжката полова система, проблеми с еякулацията, както и стилът на живот.
 
Заключението на изследователския екип се базира на подробната анамнеза на 193 мъже на възраст между 38 и 49 години, участвали в Проучване за влиянието на околната среда и начина на живот върху репродуктивните способности на населението на канадската фондацията Кайзер.
 
Проследяването на здравето им включва преценка на серия изследвания, маркиращи нивото на стрес на работното място, след стресиращи събития и цялостно справяне на организма с напрежението, както и изследвания на семенна течност – морфология и подвижност на сперматозоидите.
 
Мъжете, които са преживели две или повече стресиращи събития през изминалата година, са с понижено качество на спермата – имат по-нисък процент на подвижни сперматозоиди и по-нисък процент на сперматозоиди с нормална форма, в сравнение с мъжете, водили спокоен начин на живот, отчитат учените. Този извод останал валиден дори след като изследователите извели останалите фактори за понижено качество на спермата като възраст, здравословни и наличие на репродуктивни проблеми в миналото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: мъжестерилитетстрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари