Затлъстяването вреди не само на външния вид, но и на здравето!

Какво трябва да знаете за инсулиновата резистентност?
Обновена: 9 юни 2014 17:11 | 9 юни 2014 17:10, Румяна Тасева
3
Затлъстяването вреди не само на външния вид, но и на здравето!
Източник: Reuters

Притеснявате се за все по-нарастващата обиколка на талията си? Или вече сте се предали във войната с килограмите и отпускате колана с поредната дупка...  Десертите са вашата страст и утеха - не можете да устоите при вида на апетитен сладкиш?! Често в средата на работния ден ви обзема непреодолима умора, замайване, пристъпи на главоболие. Напоследък имате проблеми с високото кръвно налягане, както и с нивата на холестерола. И при толкова грижи (здравословни проблеми, а и стресът на работа) нищо чудно, че диетите се оказват все така безуспешни!

Разпознахте ли себе си или свой близък в това описание? Ако е така, прочетете внимателно следващите редове, тъй като е възможно да сте сред мнозината, страдащи от метаболитен синдром и инсулинова резистентност. Тези състояния ви изправят на прага на диабета, без дори да подозирате за сериозността на проблема и рисковете за здравето ви.

1. Какво трябва да знаете за инсулиновата резистентност?

Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса. Едно от действията му е да регулира количеството на глюкоза (основният източник на енергия за тялото) в кръвта.

Хората с инсулинова резистентност обаче имат намалена способност да реагират на инсулина. Нормални количества от жизненоважния хормон не успяват да накарат клетките им да заработят и да използват глюкозата в кръвта. За да компенсира, панкреасът започва да произвежда още повече инсулин.

Ето какво на практика се случва в тялото при инсулинова резистентност и прием на въглехидрати с висок гликемичен индекс: нужен е до пет пъти повече инсулин, за да се смъкне нивото на глюкозата в кръвта до здравословното. Възможно е да се стигне до отделянето на толкова много инсулин, че нивата на кръвната захар да паднат драстично и да се получи хипогликемия. Когато внезапно ви се прияде нещо сладко, толкова че не сте в състояние да мислите за нищо друго, със сигурност нивото на кръвната ви захар е спаднало критично. Освен неудържимото желание за похапване, замайването, причерняването, избиването на пот също са симптоми на хипогликемията.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Ванга преди 9 години
Нищо горе поучително.Холестерола е убиеца на века.Отпреяждане на свинско,телешко и медной,христа получават запушване на верите си от холистерол,и почват да дигат кръвно след 50 години.Ето от каде идват инфаркта и инсулта.От сабя не са успели толкова народ,колкото от преяждане,особено от месото.Ако имеете след 50 години да живите още толкова станете вегетарянци.Значи риба и пилешко може да консомирате.И добре е хапчита против холестерол,ако имате бодежи във сардечната област.Гаранция ви давам .
2
0
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
"Затлъстяването вреди не само на външния вид, но и на здравето!" .... А пък водата е мокра!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката: Образец за гюм!