Водата в пластмасова бутилка съдържа 25 000 химикала

Някои от тези химикали действат като мощни медикаменти в тялото ни
17 юни 2014 10:30,
12
Водата в пластмасова бутилка съдържа 25 000 химикала
Снимка: Reuters

Пластмасовите бутилки за вода, за безалкохолни и алкохолни напитки са толкова навлезли в ежедневието ни, че едва ли някой се замисля, че могат да ни разболеят. Все повече изследвания обаче доказват, че част от пластификаторите и химикалите, които те съдържат, макар и в малки количества, се отделят в течността и оттам попадат в организма ни и ни вредят.

Безобидната на пръв поглед вода в пластмасова бутилка съдържа близо 25 000 химикала. Това сочи проучване на немски изследователи, цитирано от сп. Plos one.
 
При все това някои от тези химикали действат като мощни медикаменти в тялото ни.
 
Те могат да блокират до няколко жизненоважни процеси наведнъж и да повлияят на развитието на организма и неговите репродуктивни функции, като може да предизвикат увреждане на щитовидната жлеза, и дори да провокират развитието на рак.
 
Авторите на изследването са купили 18 различни проби вода в пластмасова бутилка от търговската мрежа във Франция, Италия и Германия.
 
Използвайки различни методи за химичен анализ, те тествали водата от бутилките за нейната способност да взаимодейства в организма с рецепторите на естроген и андроген (тестостерон и друг мъжки репродуктивен хормон).
 
Изследователите сравнили данните с тези при пиене на чешмяна вода и резултатите били потресаващи.
 
По-голямата част от тестваните бутилирани води въздействали на хормонални рецептори, като в някои от случаите въздействието на андрогена било като при прием на лекарството Flutamide, което обикновено се предписва на хора, страдащи от рак на простатата.
 
Чешмяната вода не прeдизвиква никаква допълнителна естрогенна или андрогенна активност.
 
За втората част на изследването, учените изследвали кои химични вещества в пластмасова бутилка вода причиняват репродуктивни хормонални смущения. Хормонално най-активни били класове химични вещества, наречени малеати и фумарати, които се използват за производството на формата на пластмасови смоли, съдържащи се в пластмасовите бутилки за вода.
 
Хормонално активните химикали, обикновено причиняващи ендокринни смущения, са известни с нарушения на репродуктивното развитието на децата, но повече изследвания установяват, че те могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, диабет и безплодие сред възрастните.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаех си аз че водата е вредна затова ракията я държа във стъклени бутилки
10
0
 
2
 
! Отговори
Crest преди 9 години
Избелване на зъби с Crest Whitestrips от ПроктърГембъл whitestrips.bg
9
1
 
2
 
! Отговори
LiLia преди 9 години
Начетох се на глупости.... И с кои методи на анализ са успели да ги разделят, че и анализират всичките? Ясно е какъв е химическия състав на самата бутилка и е просто невъзможно това вещество да реагира с всички възможни вещества/йони, съдържащи се във водата. А й при такъв химически букет - какви ще са вкусовите качества на водата?
8
2
 
2
 
! Отговори
пий чай преди 9 години
Абе г-да журналисти не е ли много 25 000 броя химикали.Да не сте приписали грешно, например да е 25 вида ?Нещо много е съмнителна тази работа. Почти съм сигурен, че става въпрос за грешка!
7
0
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До един българин 7Живеем в такъв свят, че е много трудно да избягваш пластмасите. Водата, която пием, е от изворите в и около София - Централна баня, Банкя, Горна баня. Последната беше от Княжево. За съжаление, преноса, няма как, е в пластмасови туби. Но в къщи я преливаме в една стъклена дамаджана - 50 л, пригодил съм помпата за нея и - оттам. Въпреки, че и чешмяната не е лоша при нас, но все пак и тя минава, а и се задържа по пластмадови тръби.
6
0
 
4
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 9 години
Това е един парадокс , плащаш за 0.5л толкова колкото струва 1 куб.м , никога не съм го проумял ....
5
1
 
6
 
! Отговори
Я преди 9 години
24 часа години наред да дишаш софийски въздух е хиляди пъти по-вредно от всякакви пластмаси !
4
1
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
ne se u4udvam, za tova si e nai- dobre ot izvora , na miasto
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и без това минералната вода е силно надценена.
2
0
 
18
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Научно доказано е, че Бисфенол-А, който се отделя от пластмасовите бутилки във съдържащата се в тях вода, пряко влияе на сперматозоидите и води до стерилност при мъжете. Затова в Западна Европа продават минералната вода в СТЪКЛЕНИ бутилки. Естествено, тя е по-скъпа и е за по-богатите. А бедните ? Да го д.хат бедните, както се казваше в един филм. Затова - съхранявайте вода във всичко друго, но не и в пластмасови туби и бутилки! Особено ако от нея пият деца!!!
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми да си пият немските учени вода от чешмата. Аз предпочитам минерална в бутилка. Българските минерални води в бутилка са много полезни и просто като пиеш от тях си личи, че не са от чешмата. Ако за някакви псевдо-учени от Германия чешмяната вода е по-хубава и полезна - от нея да пият.