Слънчевите лъчи полезни срещу късогледство при децата

Не е нуждо децата да са със слънчеви очила на басейна
20 авг 2014 17:54, Румяна Тасева
0
Слънчевите лъчи полезни срещу късогледство при децата
Източник: Reuters

Досега влиянието на слънцето върху здравето на очите се споменаваше само в негативен аспект, но е възможно престоят ни под неговата светлина да ни е от полза и за доброто зрение. Според изследователи от UNSW колкото повече децата и младите хора стоят на свеж въздух навън и се радват на слънчевите лъчи, толкова по-нисък при тях е рискът от развитие на късогледство.

При изследването учени потвърждават въздействието на ултравиолетовите лъчи върху конюнктивата при 1344 души, че колкото по-продължително е излагането на очите на слънце, толкова и по-голяма е степента на увреждане на очните тъкани, но също така и че рискът от развитие на късогледство намалява.

Все още не е ясен механизмът на тази връзка. На този етап се коментират две хипотези, пише сп. ScienceNetwork Western Australia. Според едната попадането на ултравиолетовите лъчи в предната част на окото влияе положително на очното дъно. При другата се предполага, че попадането върху ретината стимулира синтеза на допамин, което предотвратява деформацията на очната ябълка, каквато се наблюдава при късогледство.

От друга страна обаче, при прекомерно слънчево излагане рискът от меланома и птеригиум е сериозен. Птеригиумът е очно заболяване, при което се наблюдава доброкачествено разрастване на конюнктивата върху роговицата. Различава се с образуването на триъгълна бяла материя в окото, което частично може да покрива ириса и пречи на зрението.

Учените обръщат внимание, че не бива да се боим за здравето на очите си от слънцето, когато ги оставяме беззащитни и това дори може да е полезно за тях, но само при условие, че това излагане е за кратък период.

Повече за влиянието на околната среда върху здравето можете да прочетете в Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари