Наднорменото тегло в ранна възраст вреди на мозъка

Повишава се рискът от развитие на деменция
5 сеп 2014 16:25,
5
Наднорменото тегло в ранна възраст вреди на мозъка
Източник: Reuters

Не е тайна, че физическите упражнения могат да предотвратят развитието на редица заболявания – от сърдечни такива до някои видове рак. Проучвания дори установяват, че по този начин може да се намали и риска от деменция. 

Според учените съвсем спокойно може да се посочи и обратното твърдение – липсата на физическа активност може да доведе до деменция. Ново проучване установява риска от развитие на състоянието според възрастта и излишните килограми.

Заедно с нарастването на случаите на хора с наднормено тегло, се повишават и засегнатите от Алцхаймер – форма на деменцията. Близо 35,6 млн. души живеят с деменция в световен мащаб. До 2030 г. тази цифра се очаква да се удвои – 65,7 млн., а до 2050 г. да се утрои – 115,4 млн. 

Тези обезпокоителни данни са резултат не само от застаряването на населението. Изследователи от Оксфордския университет се заемат да установят други причини за тази статистика.

Те откриват, че възрастта, на която човек за първи път страда от наднормени тегло, е пряко свързана с риска от развитие на деменция. Така например хората, които за първи път натрупват излишни килограми през 30-те, имат голям риск да страдат от състоянието, след 70-годишна възраст.

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понякога ми се иска да съм ДЕБЕЛ! Всичките ми съученички се омъжиха за дебелаци!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 1ХУБАВО ЛИ Е ти ЯВНО знаеш от опит с магаретата
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега разбрах защо до бъмзи е толкова увреден