Защо лимфните възли се уголемяват?

Учени установиха причината
3 ное 2014 12:54,
0
Защо лимфните възли се уголемяват?
Източник: Reuters

Като част от имунната система, лимфните възли са разпределени по цялото тяло и се уголемяват, когато има наличие на заболяване. Учените не бяха наясно как точно работи този процес.

Ново проучване установява, че когато разпознаят заплаха, дендритните клетки в имунната система произвеждат молекулата CLEC-2, която „инструктира“ клетките върху лимфните възли да се разредят, което позволява навлизането на клетки, които да се борят със заболяването.

Учените от Университетския колеж в Лондон обясняват, че колкото по-добре бъде разбран начинът, по който имунната система разпознава и реагира на заболяване, толкова по-големи са шансовете за атакуване на рака. 

За целта на проучването, в лабораторни условия изследователите изолират животински клетки, за да демонстрират как едни и същи дендритни клетки изпълняват две различни функции в организма. 

Тези клетки са от решаващо значение за имунната система по отношение на това как се движат из организма в търсене на заплаха, идваща от бактерии, вируси и токсини. След откриването на външен вредител дендритните клетки изпращат сигнал за подкрепление.

Въпреки, че този процес е ясен, в настоящото проучване за първи път се открива как точно тези клетки „отключват“ процеса на уголемяване на лимфните възли чрез CLEC-2.

Оказва се, че дендритните клетки изпълняват две роли при отговора на организма срещу заболяването – 1) сигнализират за наличието на външен вредител и 2) съобщават на клетките върху лимфните възли да се разредят, за да се даде място за клетките на имунната система, които да атакуват чуждите тела.

Данните от проучването са публикувано в сп. Nature.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари