Източник: Reuters, архив
|
Пуешкото месо присъства и на българската трапеза по празниците. То е богат източник на протеини и същевременно съдържа малко мазнини. Тяхното съдържание е по-малко в бялото месо, в сравнение с по-тъмното. Обикновено една пуйка се състои от 70% бяло и 30% тъмно месо.
Пуешкото месо е естествен източник на желязо, цинк, калий и фосфор. Богато е и на витамин B6 и ниацин, които са много важни за поддържане на оптималните нива на енергия в организма.
Това месо е с нисък гликемичен индекс и може да стабилизира нивата на инсулин в кръвта. Редовната му консумация може да намали нивата на „лошия“ холестерол.
Възможно е дори да се почувстваме по-щастливи след консумацията на пуешко месо. Причината е, че то съдържа аминокиселината триптофан, която е отговорна за отделянето на серотонин – хормона на щастието. Тази аминокиселина играе ключова роля и в укрепването на имунната система.
Селенът е друг елемент, който може да се открие в пуешкото месо. Селенът е изключително важен за метаболизма на тироидния хормон. Той също има свойството да повишава имунитета и се „държи“ като антиоксидант.
Има и някои минуси, свързани с консумацията на пуешко месо:
Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase