Пуешкото месо намалява холестерола и дава енергия

Съдържа малко мазнини и много протеини
5 яну 2015 11:40,
6
Пуешкото месо намалява холестерола и дава енергия
Източник: Reuters, архив

Пуешкото месо присъства и на българската трапеза по празниците. То е богат източник на протеини и същевременно съдържа малко мазнини. Тяхното съдържание е по-малко в бялото месо, в сравнение с по-тъмното. Обикновено една пуйка се състои от 70% бяло и 30% тъмно месо. 

Пуешкото месо е естествен източник на желязо, цинк, калий и фосфор. Богато е и на витамин B6 и ниацин, които са много важни за поддържане на оптималните нива на енергия в организма. 

Това месо е с нисък гликемичен индекс и може да стабилизира нивата на инсулин в кръвта. Редовната му консумация може да намали нивата на „лошия“ холестерол. 

Възможно е дори да се почувстваме по-щастливи след консумацията на пуешко месо. Причината е, че то съдържа аминокиселината триптофан, която е отговорна за отделянето на серотонин – хормона на щастието. Тази аминокиселина играе ключова роля и в укрепването на имунната система. 

Селенът е друг елемент, който може да се открие в пуешкото месо. Селенът е изключително важен за метаболизма на тироидния хормон. Той също има свойството да повишава имунитета и се „държи“ като антиоксидант.

Има и някои минуси, свързани с консумацията на пуешко месо:

  • Пуешкото месо може да бъде с високо съдържание на натрий.
  • Някои форми на това месо, особено готовите нарязани парчета, могат да бъдат преработени и да съдържат други вещества, които да навредят дори на здравето.
  • Пуешката кожа може да бъде с високо съдържание на мазнини.
  • Предполага се, че високите количества от аминокиселината триптофан могат да причинят сънливост.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
свинаря преди 9 години
Една проба струва 12 лева за цяло прасе
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До свинаряТрихинолозата е бонус
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравяваме и високито съдържание на Е-та и канцерогени.