Белгийка роди след трансплантация на яйчник, замразен през пубертета

Вземането на овариални клетки в ранна възраст е нещо ново
12 юни 2015 13:55,
4
Белгийка роди след трансплантация на яйчник, замразен през пубертета
Снимка: Reuters, архив

За първи път в историята на медицината жена роди дете след трансплантация на собствената й тъкан от яйчника, отстранен и замразен преди пубертета. Иновативната техника е дело на екип от белгийската столица.

 
Досега се прилагаше единствено оплождане чрез присаждане на овариална тъкан от по-късна възраст. От години се провеждат такива интервенции, като те винаги са били успешни.
 
Вземане на клетки от толкова ранна възраст обаче е нещо ново.
 
Пациентката от Конго е била диагностицирана с изключително рядка и остра форма на анемия, когато е била на 5-годишна възраст. На 14 години тя емигрирала заедно със семейството си в Брюксел, където лекарите й назначили лечение чрез костно-мозъчна трансплантация. Донор е бил нейният брат.
 
Тъй като процедурата изисква тежка предварителна подготовка, включваща химиотерапия, която уврежда функцията на яйчниците завинаги и води до необратимо безплодие, медиците предложили на момичето да замрази свои полови клетки за в бъдеще.
 
Така те отстранили десния й яйчник и замразили част от него.
 
Интересно е, че тогава пациентката дори не е била полово съзряла и все още не е имала менструация. Трансплантацията е преминала напълно успешно, а 10 години по-късно жената решава да има дете.
 
За да възстановят репродуктивните й способности, специалистите размразили тъканта и я имплантирали в левия яйчник. Присадената тъкан се оказала годна за производство на зрели яйцеклетки. Нейният менструален цикъл се завърнал, а по-късно младата жена забременяла.
 
Учените съзряват в това си постижение нов метод за борба с репродуктивните проблеми, засягащи все повече семейства, които искат, но не могат да имат деца. Предстоят по-нататъшни изследвания за утвърждаване и усъвършенстване на този метод.
 
Изследването е публикувано в сп. Human Reproduction.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по-добре да бяха насочили усилията си към опазване на популацията на горилите в Конго
1
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
Браво на екипа! Все още се намират хора които да правят чудеса.