Какви са травмите на мозъка през лятото?

И какво представлява контузията на мозъка
14 юли 2015 22:31,
2
Какви са травмите на мозъка през лятото?
Източник: Reuters, архив

От най-честите травми са паданията, при които се получава тъпо нараняване на главата. В резултат се развива контузия на мозъка, която може да има две форми за клинично манифестирана - средна и тежка черепно-мозъчна травма.

Контузията на мозъка се развива в резултат на настъпили морфологични мозъчни изменения. Освен това са налице и много функционални отклонения. По своята същност контузията на мозъка може да бъде с животозастрашаващ потенциал, което налага своевременното провеждане на лечение и прием в съответно болнично звено с цел лекарско наблюдение над състоянието на пациентите.

Каква е клиничната картина на заболяването?

Симптомите, с които протича състоянието на мозъчна контузия, могат да бъдат много различни и зависят от вида, тежестта и локализацията на нанесените травматични увреди. В тези условия може да се развие загуба на съзнание или нарушение в нормалното съзнание след нанасяне на травмата. Възможни са четири основни типа нарушения на съзнанието - обнубилация, сомнолентност, сопор и най-тежкото и животозастрашаващо - кома. Възможни са също така паметови нарушения след развитие на травмата.

В по-леките форми на мозъчна контузия може да се срещнат симптоми на главоболие, световъртеж, горен диспептичен синдром с гадене и повръщане, дразнене от светлина и повишена емоционалност. Също така е възможно да се види разлика в широчината на зениците, отпадна неврологична симптоматика или потичане на кръв от носа или ушите. При по-тежките травми с увреждане на мозъчната кора може да се забележат симптоми на епилепсия под формата на епилептоподобни гърчове.

Цялата статия, свързана с травмите на мозъка, може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари